Prawo autorskie osobiste a podwykonawca

• Autor wątku Autor wątku waterwall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waterwall

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Jestem wykonawcą niemal całości prac związanych oprogramowaniem płyty CD, która jest dołączana do książki. Między mną a wydawnictwem jest jedna firma pośrednicząca.

Podpisałem z tą firmą umowę o dzieło rozliczoną z 50% kosztami uzyskania przychodu. Treść paragrafu mówiącego o prawach autorskich wygląda następująco:

---

Wykonawca oświadcza, że jego prawa autorskie do wykonanego dzieła są
nieograniczone i że przenosi na <<nazwa firmy pośredniczącej>> prawa autorskie do tego dzieła i wyłączne prawa do wykorzystania dzieła, wprowadzenia do obrotu, wprowadzenia do pamięci komputera.

---

Kontaktując się z firmą pośredniczącą w sprawie wpisania mnie do książki jako osoba, która się przyczyniła do jej powstania (a konkretnie do powstania zawartości płyty CD), otrzymałem informację, że wydawca nie przewiduje takiej możliwości.

Jednakże po finalizacji projektu dostałem nieoficjalną informację, że jako posiadacz praw autorskich osobistych, które są niezbywalne, mam prawo oczekiwać bym się tam znalazł. Ponieważ firma odmówiła twierdząc, że posiadła wszelkie moje prawa autorskie do dzieła, skontaktowałem się z wydawcą, który stwierdził, że jak najbardziej istnieje możliwość wpisania mnie do książki, co jedynie musi potwierdzić tamta firma.

Jednocześnie z tego, co się dowiedziałem, tamta firma podpisała umowę z wydawcą przedstawiając się jako posiadacz praw autorskich osobistych.

Wiem, że to ma znaczenie, więc od razu potwierdzam, że nie jestem zatrudniony na etacie w tamtej firmie.

Firma postawiła mnie w następującej sytuacji:
jeśli chcę, czegokolwiek, muszę o to walczyć w sądzie.

Jak więc jest? Czy ta firma przejęła moje prawa autorskie osobiste (jeśli jej wkład w powstanie tej płyty ograniczył się jedynie do pośredniczenia, drobnej ilości prac odtwórczych i znacznie mniejszej ilości prac twórczych)? Czy odebrali mi prawo do bycia wymienionym w książce? Czy jest jakaś inna możliwość walki "o swoje", niż drogą sądową (posiadam umowy podpisane przez tamtą firmę oraz kody źródłowe wszystkich prac znajdujących się na płycie)? Złożenie wniosku to już 2 000 zł., co już dla mnie pewnym wydatkiem jest.

Witam,

według tego co Pan pisze autorem dzieła jest Pan. To oznacza, że ma Pan niezbywalne osobiste prawa autorskie do swojego dzieła – Art.16. ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych (upaipp) - i nie ma żadnych możliwości przeniesienia ich. Jeśli więc nie jest gdzieś dalej zastrzeżone w umowie, że zgadza się Pan na anonimowe rozpowszechnianie swojego utworu, to zgodnie z wskazanym artykułem ma Pan prawo do umieszczenia pańskiego nazwiska jako autora CD.

Sama umowa przenosi pańskie majątkowe prawa autorskie na pośrednika. I tylko tyle, nic więcej. Zresztą robi to trochę nieprecyzyjnie, bo powinno być wyraźnie powiedziane, że chodzi o "majątkowe prawa autorskie", a nie o jakieś prawa autorskie. W żadnym zaś przypadku nie można domniemywać, ze chodzi o osobiste prawa autorskie. Jeszcze inna rzecz, że raczej powinno być stricte napisane, że „wszystkie majątkowe prawa autorskie” lub wymienione jakie, bo tak, to mogłoby powstać pytanie, jakie właściwie prawa Pan przeniósł?

Mówiąc krótko, wygląda na to, że przywłaszczono sobie autorstwo pańskiego dzieła. W takim przypadku mógłby Pan wystąpić przeciwko pośrednikowi z tytułu Art.78 upaipp ( odpowiedzialność cywilna) lub Art. 115. (odpowiedzialność karna).

Oczywiście całość zagadnienia zależy od wszystkich szczegółów pańskiej umowy i ogólnych porozumień z pośrednikiem.

Dziękuję bardzo Panu za odpowiedź. Potwierdził Pan mają interpretację przepisów, jednocześnie wyszczególniając te 2 artykuły, co jest bardzo pomocne. (-:

Wiem, ze umowy mogą być również objęte prawem autorskim (chociaż ta wygląda jak typowy schemat z Internetu), więc w całości jej tutaj nie przytoczę, ale mniej więcej streszczę:

Określenie kto jest zamawiającym, kto wykonawcą.
1. Określenie zamówienia: opracowanie mechanizmów ...
2. Wykonam dzieło korzystając w własnych narzędzi i materiałów przesłanych przez zamawiającego.
3. Data rozpoczęcia i zakończenia
4. Kwoty, reguły rozliczenia (7 dni po przedłożeniu rachunku, po zakończeniu prac, wpłynie na rachunek bankowy)
5. Nie mogę powierzyć dzieła bez pisemnej zgody innym.
6. To, co zacytowałem w pierwszym poście.
7. Przekazanie kodów źródłowych zamawiającemu.
8. W innych sprawach korzystamy z Kodeksu Cywilnego oraz Prawa Autorskiego.
9. 2 kopie identyczne.

Czy ktoś mógłby potwierdzić (albo zaprzeczyć) słowa Chrisa?

Ja potwierdzam jak najbardziej słowa Krzycha, powiedziałbym nawet, że jest bardzo nieprecyzjna ta umowa w punkcie dotyczącym przeniesienia praw. Mętnie bowiem wskazano pola eksploatacji, które w takiej umowie muszą być wyraźne. Nie będę się zagłębiał, odsyłam do tekstu mec. dra M. Bukowskiego Twój Biznes - Firma i prawo - Prawo autorskie w Internecie

Proszę się zapoznać jeszcze z art. 56 i 58 ustawy, które mówią o możliwościach odstąpienia od umowy.

Powrót