M
Magdalena2222
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 34
Witam
Może ktoś mi udzieli takiej oto informacji: mój dziadek pozostawił po sobie testament. Ustanowił w nim, że 1 działkę przeznacza dla mnie, jedną dla mojej siostry, a resztę spadku dla swojego syna. Problem w tym, że w testamencie napisał, że tą jedną działkę przeznacza mi, swojej wnóczce, Joannie Kowalskiej, ale ja jestem od kilku lat mężatką i noszę nazwisko po mężu. Czy w takim wypadku mam prawo do dziedziczenia? Skoro dziedziczy wnuczka Joanna Kowalska, a ja jestem np. Joanna Kowalska-Dorn?
I druga sprawa: wydaje mi się, że wcześniej był złożony testament u notariusza, później dziadek go zmienił, po prostu napisał w domu. Czy w takim wypadku ważniejszy jest testament ''ostatni'' czy testament poświadczony przez notariusza? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
I druga sprawa: wydaje mi się, że wcześniej był złożony testament u notariusza, później dziadek go zmienił, po prostu napisał w domu. Czy w takim wypadku ważniejszy jest testament ''ostatni'' czy testament poświadczony przez notariusza? Z góry dziękuję za podpowiedzi.