Prawo do testamentu a nazwisko + 2 testamenty

• Autor wątku Autor wątku Magdalena2222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magdalena2222

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam:-) Może ktoś mi udzieli takiej oto informacji: mój dziadek pozostawił po sobie testament. Ustanowił w nim, że 1 działkę przeznacza dla mnie, jedną dla mojej siostry, a resztę spadku dla swojego syna. Problem w tym, że w testamencie napisał, że tą jedną działkę przeznacza mi, swojej wnóczce, Joannie Kowalskiej, ale ja jestem od kilku lat mężatką i noszę nazwisko po mężu. Czy w takim wypadku mam prawo do dziedziczenia? Skoro dziedziczy wnuczka Joanna Kowalska, a ja jestem np. Joanna Kowalska-Dorn?
I druga sprawa: wydaje mi się, że wcześniej był złożony testament u notariusza, później dziadek go zmienił, po prostu napisał w domu. Czy w takim wypadku ważniejszy jest testament ''ostatni'' czy testament poświadczony przez notariusza? Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Zmiana nazwiska nie ma tu nic do rzeczy. Dziedziczy osoba wskazana w testamencie. Jezeli zmieniła nazwisko należy w sądzie przedstawić dokumenty potwierdzajace ta zmianę (np. odpis aktu małżeństwa).
Ważny (nie "ważniejszy") jest testament z najpóźniejszą datą. Oczywiście pod warunkiem, że spełnia wymogi określone w Księdze cztartej, Tytuł III, dział I Kodeksu Cywilnego

Mam jeszcze jedną wątlpliwość. Co, jeżeli działki nie są jeszcze podzielone przez geodetę? A w testamencie jest zapis, że np. jedną dostaję ja, jedną siostra itp? Przecież jedna działką może mosztować np. 50 zł/m2, a druga 120/m2, w zależności od rodzaje gruntu. Czy prawo w jakiś sposób to reguluje?

bo dziedziczy brat, a to "dziedziczenie działek", to jest tzw. zapis testamentowy;

macie roszczenie do tego co odziedziczył o to aby owy zapis wykonał;

Hm, nie bardzo rozumiem... Skoro jedna działka może mieć 500 m2, a druga 1000 m2, skąd wiadomo kto jaką dostanie? I jescze ostatnia sprawa: po sporządzeniu testamentu znaleźliśmy po dziadku zapis, kiedy był w szpitalu-przed operacją napisał, że dodatkowo pozostawia jedną działkę dla mnie za opiekę nad nim. Czy ma to jakąś wartość? Tak więc był jeden testament''normalny'' i zapis (spełniający wymogi testamentu) ''dodatkowy''.

wszystko ma wartość, jeśli napisał to włąsnoręcznie, podpisał i da się to "jakoś" odczytać;

jeśli nie wskazał która działka, to może być problem i okazać się że w rzeczywistości żadna dzialka.

Mam jeszcze pytanie dotyczące tych dwóch testamentów. Jeden, jak wspomniałam, dziadek wysłał chyba do notariusz. Drugi sporządził później. Nie znam treści pierwszego, drugi jest korzystny dla mnie. Czy lepiej wystąpić do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku i od razu dołączyć znany mi, późniejszy testament czy złożyć tylko wniosek o stwierdzenie nabycia spadku,a sąd ''zdobędzie'' testament (pierwszy) od notariusza (nie wiem na jakiej zasadzie się to odbywa) i w ten sposób poznam jego treść(być może korzystniejszą).A testament późniejszy po prostu ''znajdę później'' i później dołączę?

dziedziczenie odbywa się tylko na podstawie jednego testamentu! - późniejszego

chyba że oba testamenty dadzą się pogodzić; ale o tym decyduje Sąd w oparciu o ich treść;

Czyli złozyć sam wniosek o stwierdzenie nabycia spadku i poczekać na otworzenie pierwszego, nieznanego mi testamentu a potem złożyć ''swój''? I czy skoro chodzi o dziedziczenie działki należy dołączyć mapki, itp.?

Powrót