Prawo do urządzenia, technologii

• Autor wątku Autor wątku Anomek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anomek

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Witam

Chciałbym sporządzić umowę w której Jan Kowalski tworzy urządzenie i projekt urządzenia według wytycznych. Chciałbym aby przekazał mi również prawa do produkcji/technologii?.

Wcześniej tworzyłem umowę o wykonaniu programu i przekazaniu praw autorskich przy pomocy Chrisa z forum. Może da się jakoś to wykorzystać?
http://bblink.iswift.eu/umowa.doc

Witaj,

umowa o dzieło z ewentualnym przeniesieniem całości majątkowych praw autorskich do oprogramowania, jeśli w urządzeniu takowe jest.

A jakie zapisy powinny się znaleźć abym mógł to produkować i sprzedawać ?

Jeśli jest to urządzenie to po przeniesieniu własności dzieła na Ciebie (oraz ewentualnie autorskich praw majątkowych) możesz rozporządzać dziełem wedle własnej woli. Jeśli masz jakieś dodatkowe wątpliwości, i chcesz dmuchać na zimne, zawsze możesz umieścić dodatkowe oświadczenie wykonawczy, że nie będzie sobie w przyszłości rościł żadnych praw do dzieła oraz do uzyskiwanych korzyści z produkcji (powielania) dzieła.

Kod:
1. Wykonawca oświadcza iż przysługują mu wszelkie majątkowe prawa autorskie do urządzenia. Wykonawca zapewnia, iż dzieło stanowiące przedmiot umowy nie jest obciążone żadnymi roszczeniami i innymi prawami osób trzecich.

2. Wykonawca przenosi z dniem podpisania niniejszej umowy na Zleceniodawcę całość majątkowych praw autorskich do urządzenia, obejmujące w szczególności prawo do:

a) trwałego lub czasowego zwielokrotnienia w całości lub w części jakimikolwiek środkami im w jakiejkolwiek formie; 
b) przystosowywania, zmiany układu lub jakichkolwiek innych zmian,
c) publicznego rozpowszechniania, w tym najmu, sprzedaży lub dzierżawy kopii 

3. Przeniesienie jest skuteczne bez ograniczeń terytorialnych.

4. Wykonawca oświadcza, że nie będzie sobie w przyszłości rościł żadnych praw do dzieła oraz do uzyskiwanych korzyści z produkcji (powielania) dzieła.

Czy to powinno wystarczyc?

pomoże ktoś?
czy coś jeszcze powinienem dodać aby potem nie było problemu z prawami autorskimi?

jeśli przeniesienie majątkowych praw autorskich odnosi się tylko do tworzenia oprogramowanie, to wygląda, że jest w porządku. Można jeszcze dopisać dla porządku, że wykonawca przekaże całość kodów źródłowych. A co z dokumentacją do oprogramowania - będzie jakaś tworzona przez wykonawcę? Jeśli tak, to wypadałoby też przenieść całość majątkowych praw autorskich oraz prawa do realizacji praw zależnych do tej dokumentacji.

Ale wiesz, nikt Ci nie powie, że jest na 100% OK i na pewno wystarczy, choćby z tego powodu, ze nikt nie zna szczegółów twojego projektu....

Chris tylko mi chodzi o prawa do urządzenia/produkcji a nie do oprogramowania ? :)

jeśli to jest urządzenie czysto mechaniczne, to po co piszesz o przeniesieniu majątkowych praw autorskich? Wystarczy, jak było pisane wcześniej, sama umowa o dzieło, z ewentualnym zapisem, że wykonawca uznaje wynagrodzenie wypłacone z tytułu wykonanej umowy za jedyne mu przysługujące oraz nie będzie miał w przyszłości żadnych roszczeń do dodatkowego wynagrodzenia z wykorzystania jego dzieła.

A tak, z ciekawości, jaki charakter ma to urządzenie?

Aha, to trochę się zamieszałem

Chodzi o urządzenie elektroniczne które będzie mogło między sobą przesyłać pliki

to posiada w sobie w ogólności jakieś oprogramowanie czy firmware - oprogramowane procesorów (firmware), jakiś system operacyjny, interfejsy, etc. W takim przypadku, na wszelki wypadek, powinno się przenosić również całość majątkowych praw autorskich do tegoż oprogramowania.

no tak nie pomyślałem o tym, a czy jakiś zapis też mógłby być że Twórca nie będzie mógł wykorzystać tego projektu urządzenia do własnych celów? Jak taki zapis powinien wyglądać?

było w poprzednich postach. Słuchaj, prawda jest taka - jeśli poważnie obawiasz się postawy wykonawcy, to bezwzględnie idź do prawnika - niech pomoże ci sformułować całą umowę - bo samemu możesz popełnić jakieś drobne błędy, które potem ktoś wyciągnie na wierzch.

My tu zdalnie, nie znając wszystkich uwarunkowań wynikłych z twoich relacji z wykonawcą oraz zagadnień z tworzonym dziełem nie jesteśmy ci w stanie w 100% odpowiedzialnie pomóc. Można jedynie wskazać pewne elementy, a dalej albo sam staniesz się specjalistą w tym wąskim zakresie, albo wypada udać się po poradę u siebie do prawnika. Będziesz mądrzejszy i będziesz wiedział o czym z nim rozmawiać. Ale może też przesadzasz ze swoimi obawami...

_chris_ napisał:
Ale może też przesadzasz ze swoimi obawami...
raczej przesadzam tylko nie chcę aby potem ten sam projekt na urządzenie był sprzedawany na allegro albo gdzieś za 50zł :/

• 3. Wykonawca zobowiązuje się wykonać dzieło w ciągu 60 dni od daty podpisania umowy.
  • 4. W razie zwłoki w wykonaniu dzieła Zleceniodawca może odstąpić od umowy bez konieczności wyznaczania dodatkowego terminu. - wypadałoby określić termin ten zwłoki, po którym nastąpi dostąpienie.
  • a gdzie jest w ogóle paragraf o wynagrodzeniu?
popatrz jeszcze tam (pod względem ogólnym takiej umowy) - http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/135188-umowa-o-wykonanie-strony-internetowej.html.

lepiej, ale.... gdzie określenie stron oraz upoważnionych do zawarcia umowy przedstawicieli stron (dane)? Nie jest określone też dokładnie, jak wyglądać ma finansowanie materiałów ('części') - powinno być to jakoś określone, np. nie później niż w terminie xx dni od podpisania umowy...

Nie śpiesz się, jak to się mówi - Pośpiech jest złym doradcą...

Co do danych to w umowie usunąłem bo nie chciałem świecić czyimiś danymi :)

Wygląda to tak:
Kod:
1. [Firma], z siedzibą w [XXXX] przy ul. [XXXX xxxxxx] o numerze REGON [numer], NIP [nip] reprezentowanym przez [Imię nazwisko] zwanym w treści umowy „Wykonawcą", a 
2.[JA], legitymującym się dowodem osobistym seria nr [XXX XXXX] wydanym przez Burmistrza miasta i gminy [XXXXXX] zamieszkałym w XXXXXX przy ul. [XXXXXXXX XX], zwanym w treści umowy „Zleceniodawcą" o następującej treści:

Co do części:
Kod:
Całe wynagrodzenie zostanie wpłacone na konto Wykonawcy xxxxxxxxxxx  w ciągu 14 dni od momentu odbioru dzieła.

Czy to nie wystarczy? Bo dokładnie jeszcze nie wiem ile będą wynosiły części
Może : "Zleceniodawca zapłaci za części do stworzenia urządzeń w dniu zapłaty za wykonanie dzieła"

albo:"Zleceniodawca uiści opłatę za części do stworzenia urządzenia wraz z zapłatą za ich wykonania"
?

Powrót