Prawo do własności intelektualnej

• Autor wątku Autor wątku Edek.Pedek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Edek.Pedek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.

Wykonałem zdjęcia na terenie zakładu produkcyjnego wyrobów drewnianych - sp. z o.o. Byłem tam na spotkaniu biznesowym.
Dostałem zgodę na robienie zdjęć. Zdjęcia towaru zostały wykonane przeze mnie. Produkty były wystawie we wnętrzu budynku zlokalizowanej w dodatkowych pomieszczeniach.

Moje zdjęcia nie przekazują specyfiki miejsca, widać jedynie skrawki ścian.
Zdjęcia pokazują towar, który jest produktem architektury ogrodowej.

1. W Europie jest wiele wzorów różniących się zaledwie malutkimi szczegółami, a często będące takie same - zwłaszcza najprostsze formy. Mam na myśli płoty pełnościenne, sztachetowe, podesty, itd. Zazwyczaj masowa produkcja architektury ogrodowej, ze względu na koszt i czas produkcji, sprowadza się do wariacji wykorzystania elementów z prostych cięć (czyt. niezaokrąglonych)
2. Zrobiłem również zdjęcia wzorów, z którymi wcześniej się nie spotkałem (były podobne, ale nie takie same). Istnieje większe niż duże prawdopodobieństwo, że dany płot lub podest został przez kogoś innego również wykonany, lecz nie miałem sposobności go zobaczyć.

Produkty ogrodówki mogą być z łatwością tworzone w innych zakładach i inne zakłady mogą wpaść na bardzo podobne rozwiązania. Ogólnie jest tak, że np. połowa tartaków w Polsce robi jeden płot na i wysyła go zagranice.
W/w zakład nie posiada patentów na sfotografowane wzory.

Zamierzam umieścić zdjęcia wyrobów w katalogu oraz na stronie internetowej w celu zareklamowania ich i sprzedania, niekoniecznie wyprodukowanych w/w zakładzie.

Pytanie brzmi (z podziałem na pkt. 1 i 2)

A. Czy mogę umieścić owe zdjęcia na stronie internetowej bez zgody, ani bez potrzeby wypłacenia należności pieniężnych spółce, na której terenie je zrobiono?
B. Czy prawo do należności ze względu na prawa autorskie ma twórca z tytułu korzystania ze zrobionych zdjęć przedstawiających jego towar?
C. (opcjonalne) Czy wystarczy zmienić wielkości poszczególnych elementów, by towar spełniał warunek bycia własnym produktem? O parę milimetrów.

co do pkt. C. - Obiło mi się o uszy w branży, że bardzo trudno jest udowodnić komuś własne prawa autorskie, jeżeli np. w projekcie deski tarasowej zmieni się nieznacznie jej wymiary (ryfla, piórowpustu). Dziwne by było, że parę zakładów na świecie może robić deskę tarasową z ryflem, gdzie większość tartaków ma dokładność cięcia do 1 mm.

Pytam się ze względu na to, że częstą praktyką jest publikowanie własnych zdjęć towaru w katalogach przez firmy, które towar zakupiły, lub planują zakupić do późniejszej odsprzedaży.

Jeżeli potrzebujecie Państwo jakiekolwiek inne informacje związane z tematem, to bardzo chętnie ich udzielę.

Z góry dziękuję za fachowe odpowiedzi i pozdrawiam.

A. Możesz o ile nie narusza to tajemnicy przedsiębiorstwa.
b. Prawa autorskie należą wyłącznie do autora.
c. Nie, będą Cię boleć uszy od tego obijania.

Dziękuję za odpowiedź.
Mam dodatkowych parę pytań. Jeżeli znajdzie Pan chwilę, lub ktokolwiek inny będzie chciał się podzielić swoimi przemyśleniami, to z góry dziękuję za poświęcony czas.

A. Jeżeli dostałem pozwolenie na sfotografowanie towaru, który jest najprawdopodobniej prezentowany innym odbiorcom, to czy warunek nie podlegania pod tajemnicę przedsiębiorstwa został spełniony? Mój wcześniejszy opis powinien stworzyć obraz możliwy do wstępnej oceny tego problemu.
B. Źle sprecyzowałem pytanie. Czy autor np. płotów będzie miał prawo do należności pieniężnych, gdy zdjęcie innego autora (moje) przedstawiające jego towar, zostanie użyte w celach marketingowych i sprzedażowych na stronie internetowej?
C. To pytanie uważam za znacznie bardziej trudne aniżeli się wydaje. Jak spojrzymy na katalog znanych firm z branży to zobaczymy, że zostało tam zawarte wiele wzorów. Proszę dołożyć dwa lub trzy podobne katalogi i teoretycznie mielibyśmy 4 firmy na świecie, którym reszta tartaków płaciłaby za wykorzystane wzory. Nie mówię tu o opatentowanych wzorach.
Proszę zauważyć, że przemysł ten działa przede wszystkim na elementach prostych w obróbce i standardowych wymiarach określających całość konstrukcji. Weźmy pod uwagę taki płot. Dla przykładu: pewien przedsiębiorca zrobił płot prosty ze zwieńczeniem będącym pięcioma "iksami". Następnie inny przedsiębiorca między iksami doda słupki, tak by oddzielić "iksy" od siebie. Towar jest bardzo podobny i klient mógłby się pomylić przy wyborze odpowiedniego. Tworzy to hipotetyczną sytuację, gdzie towar drugiego przedsiębiorcy jest mocno podobny do towaru pierwszego.

Pkt. dodatkowe:
D. Weźmy nawet pod uwagę sytuację, w której towar jest prawie taki sam, a różni się tylko paroma centymetrami przy ogólnej budowie 180x180 cm.
E. Czy drewno jako tworzywo do produktu nie jest na tyle "stare" i powszechnie dostępne od pokoleni, że można założyć, iż ktoś kiedyś wpadł na coś bardzo podobnego. Jak to tworzywo naturalne, po jakimś czasie się rozłożyło.

Proszę wziąć pod uwagę, że do moich dywagacji nie biorę pod uwagę naprawdę "fikuśnych" wzorów, tj.: wręcz artystycznych, będących bardzo trudnych do stworzenia masowego, przedstawiających wysokie nieregularności.

Zapraszam do dyskusji i z góry dziękuję za wszelkie przemyślenia.

Dziękuję za odpowiedź.

Można śmiało powiedzieć, że odpowiedź wyczerpująca temat pytań A i B już padła.

Dla potrzeb dyskusji pozwolę sobie wkleić artykuł z w/w ustawy.

Art. 13.
[Naśladownictwo produktu]

1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest naśladowanie gotowego produktu, polegające na tym, że za pomocą technicznych środków reprodukcji jest kopiowana zewnętrzna postać produktu, jeżeli może wprowadzić klientów w błąd co do tożsamości producenta lub produktu.

2. Nie stanowi czynu nieuczciwej konkurencji naśladowanie cech funkcjonalnych produktu, w szczególności budowy, konstrukcji i formy zapewniającej jego użyteczność. Jeżeli naśladowanie cech funkcjonalnych gotowego produktu wymaga uwzględnienia jego charakterystycznej formy, co może wprowadzić klientów w błąd co do tożsamości producenta lub produktu, naśladowca jest zobowiązany odpowiednio oznaczyć produkt.
Płoty wykonujemy od tysięcy lat. Można założyć, że dzieła bardzo podobne do obecnych są wykonywane od początku dwudziestego wieku, kiedy nie było powszechnego dostępu do internetu i cyfrowych kopii elementów. Jest to na tyle prosta sprawa, że z dużą dozą pewności można powiedzieć, że przykładowy "Helmut" z Austrii wykonał taki sam płot przed wojną. Obecna firma, produkując utwór bez patentu i jedynie wprowadzając go do obrotu, uważa że produkt jest nowy i jedyny w swoim rodzaju.

Weźmy pod uwagę to, że nie mówimy tu o całkowicie nowych wytworach mających przełomowy charakter. Dla przykładu, rozmiary zewnętrzne zostają takie same, natomiast forma ułożenia desek staje się różna, ale nie na tyle, by można by powiedzieć, że wcześniej nikt czegoś takiego nie wymyślił.

F. Czy prawo zmusza osobę, która wykorzysta wzór, do udowodnienia przed sądem, iż powstał on znacznie wcześniej od tego wykonanego przez osobę pozywającą? Czy jest to bardziej ocena subiektywna dokonana przez sąd?
G. Czy w takim razie dopiero teraz, przy łatwej możliwości zapisu zdjęć w formie cyfrowej lub papierowej, prawo autorskie zaczyna działać w stosunku do podmiotów, którzy pierwsi udokumentowali ten proces? Nie dla tych, którzy byli pierwszymi wytwórcami?

Przyznam, że im bardziej zagłębiam się w ten temat, tym mam większe wrażenie o jego absurdzie i grotesce.

Panie Leszku poświęcił mi Pan swój czas, za co jestem bardzo wdzięczny. Uprzejmie proszę Pana jeszcze o wyprostowanie mi tej myśli i naprowadzenie na dobre tory. Niech Panu Bozia w dzieciach wynagrodzi.

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Edek.Pedek napisał:
... F. Czy prawo zmusza osobę, która wykorzysta wzór, do udowodnienia przed sądem, iż powstał on znacznie wcześniej od tego wykonanego przez osobę pozywającą? Czy jest to bardziej ocena subiektywna dokonana przez sąd? ...
Przepis prawny:
Kodeks cywilny
Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.
Edek.Pedek napisał:
... Czy w takim razie dopiero teraz, przy łatwej możliwości zapisu zdjęć w formie cyfrowej lub papierowej, prawo autorskie zaczyna działać w stosunku do podmiotów, którzy pierwsi udokumentowali ten proces? Nie dla tych, którzy byli pierwszymi wytwórcami? ...
Jeśli mamy do czynienia ze z utworem ważny jest czas ustalenia w jakiejkolwiek formie. W przypadku wzoru przemysłowego nie wypełniającego cech utworu ważna jest data zgłoszenia lub wystawienia.

Polecam również zapoznanie się z Art. 102. i następnymi Prawa własności przemysłowej.

Ostatnia edycja:
Powrót