prawo do zasiłku dla bezrobotnych a posiadanie ziemi?

• Autor wątku Autor wątku megipluta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuje Tjall za odp ale powiedziano w urzędzie pracy że nie mam prawa pobierać zasiłku wtedy gdy jestem żoną ,,rolnika" chociaż mój mąż nie płaci krusu. Natomiast ja zgodnie z prawem jako domownik muszę płacić krus od momentu ślubu. Ale czy ja idąc dzisiaj do krusu zarejestrować się to mam wpisać datę rozpoczęcia działalności gospodarczej czyli datę ślubu nawet jak on był ponad pół roku? czy w ogóle tak można? Przecież by korzystać z zwolnienia w krusie trzeba być ubezpieczonym przynajmniej 3-m-ce to skoro mam wpisać tyle przed to od dzisiaj mogę iść na zwolnienie tak? Proszę o odp. Po prostu w każdym urzędzie mówią co innego.

Fruzia165@wp.pl napisał:
... Natomiast ja zgodnie z prawem jako domownik muszę płacić krus od momentu ślubu..
Jeżeli mąż posiada gospodarstwo rolne do 1 ha przeliczeniowego
- to może Pani pobierać zasiłek dla bezrobotnych i pozostać zarejestrowaną w Urzędzie Pracy.
Jeżeli mąż posiada gospodarstwo rolne powyżej 1 ha przeliczeniowego, ale mniej nią 2 ha
- to może Pani pobierać zasiłek dla bezrobotnych i pozostać zarejestrowaną w Urzędzie Pracy lecz po "okresie płatnym" ma Pani obowiązek rejestracji w KRUS i opłacania składek.
Jeżeli mąż posiada gospodarstwo rolne powyżej 2 ha przeliczeniowe
- to ma Pani obowiązek opłacania składek w KRUS bez prawa rejestracji w Urzędzie Pracy.
(W tym przypadku zasiłek pobrany do zwrotu)

Fruzia165@wp.pl napisał:
... Ale czy ja idąc dzisiaj do krusu zarejestrować się to mam wpisać datę rozpoczęcia działalności gospodarczej czyli datę ślubu nawet jak on był ponad pół roku?.
Pani dotyczy data ślubu.
Krus podpowie od kiedy należy (należało) płacić składki. Jeżeli należało to z każdym dniem biegną odsetki.
Wszystko zależy od ha przeliczeniowe.

Jeżeli będzie konieczność opłaty zaległych składek to będzie już staż aby zwolnienie lekarskie było płatne.
Tylko zwolnienie musi być minimum 30 dni ciągle i wtedy jest płatne 10 zł za każdy dzień.

Dziękuję za odp jeszcze chciałabym się tylko zapytać czy ja mogę w jakiś sposób udowodnić krusowi że ja nie pracowałam na tej ziemi nawet nie wiem gdzie ona jest. Oraz mieszkam z mężem od tego gospodarstwa o ok 8km dalej. Czy jest możliwość przedstawienia świadków którzy to potwierdzą? Czy z tą sprawą trzeba od razu iść do sądu? Bardzo proszę o odp.

Piszemy i piszemy a ty cięgla nie napisałaś ile masz tych hektarów.
Jeśli masz mniej niż 2ha, a w Up mówią że nie dadzą to każ napsiac to sobie na kartce, albo po prostu powiedz że się rejestrujesz i oni wydadzą Ci decyzję. Chodzi o to żebyś miała papier.
Pytałem w każdym województwie o pobieraniu zasiłku przy posiadaniu poniżej 2ha i tylko w jednym KRUS się kręcili. Reszta potwierdziła że zasiłek przysługuje.

Jest tak jak pisze Daraneusz.

Co do udowodnienia to potrzebujesz z 2 świadków i sprawę powinnaś załatwić w KRUS, bez sądu.

Jak bym miała mniej niż 2ha to bym wiedziała że nie trzeba zwracać ale niestety mam ponad 5ha. Jeżeli da się w krusie udowodnić bez sądu to dobrze bo nie chciałabym chodzić po tych sądach. Dziękuję jeszcze raz za odp.

Witam.
Dostałem wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony z art.33 KP z dwutygodniowym wypowiedzeniem.Okres ten mija 14 marca. W obecnej chwili jestem współwłaścicielem ziemi o pow. 1,32 ha fizycznego tj. 1.5058 ha przeliczeniowego.
Moje pytanie brzmi;
Czy w mojej sytuacji przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych? :what:
Dziękuję i pozdrawiam.

Nie wiem o jakie dane chodzi?
Ogólnie staż pracy ponad 10 lat w tym;
-szkoła,
-wojsko,
-9 lat w poprzednim zakładzie pracy do stycznia tamtego roku,
-ostatnia umowa na czas określony od stycznia tamtego roku do okresu wypowiedzenia 14 marca .

aniol.anius napisał:
Nie wiem o jakie dane chodzi?
Dowiesz się jak otworzysz link (nie na darmo go podesłałam) i zapoznasz się z warunkami uzyskania prawa do zasiłku dla bezrobotnych.
aniol.anius napisał:
...staż pracy ponad 10 lat w tym;
-szkoła,
-wojsko,
-9 lat w poprzednim zakładzie pracy do stycznia tamtego roku,
-ostatnia umowa na czas określony od stycznia tamtego roku do okresu wypowiedzenia 14 marca .
Jak przeczytasz wątek, to zorientujesz się, że nie są to pełne dane.

Dziedziczenie a KRUS

Mąż odziedziczył przed rokiem, na spółkę z rodzeństwem(każdy 1/3) około 1,07 ha przeliczeniowego gruntu rolnego, w związku z tym jest to jego majątek odrębny. Na żadnej z działek nie ma działalności rolnej ale jest płacony podatek rolny. Ziemia znajduje się 60 km od miejsca naszego zamieszkania i zameldowania(nigdy tam nie mieszkaliśmy i nie pracowaliśmy). Podczas rejestracji w UP pani stwierdziła, że podlegam KRUS (mąż ma etat). W KRUS kazali mi się zgłosić do ubezpieczenia a oni wydadzą decyzję. Mam w związku z tą sytuacją następujące pytanie:
1. Czy podlegam pod KRUS?
2. Jeśli uznają, że tak czy mogę się odwołać powołując się na art.5http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4,17,53,355,,20131129,ustawa-z-dnia-20121990-r-o-ubezpieczeniu-spolecznym-rolnikow.html#P15731 ustawy o ubezpieczeniu rolników?
3. Czy fakt, że to majątek odrębny ma jakiekolwiek znaczenie w tej sytuacji?
4. Jeżeli notarialnie rozdzielimy ziemię, pozbędziemy się problemu?

Witam, mam pytanie czy przysługuje mi zasiłek jeśli utraciłem prawo do renty wypadkowej? lekarz orzecznik uznał że jestem zdrowy a przebywałem na rencie przez 3 lata tj. od 2011-2014 r. I mam pytanie czy dostanę zasiłek jeśli żona posiada ziemię 1.85 ha a syn ma 0.95 ha? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

Witam, jestem świeżakiem i nie wiem jak wejść na forum i nie chciałem zadać pytania po za forum.

Nie zadałeś. Podałam Ci link do wątku, który odpowie bądź naprowadzi Cię na odpowiedź na Twoje pytanie.

Ostatnia edycja:
Dziękuję, znalazłem i pozdrawiam.

Witam. Mam pytanie.

Straciłem pracę i chciał bym sie ubiegać o zasiłek dla bezrobotnych.
Mój staż pracy to 5 lat więc należy mi się jak psu buda ale...
Moja matka uważa że mi nie przyznają zasiłku z powodu takiego że ona posiada ponad 2ha ziemi i płaci KRUS a ja jestem u niej zameldowany.

Proszę o rozjaśnienie mi tej sytułacji bo nigdzie nie znalazłem pomocy w przypadku takiej sytułacji.

Pozdrawiam

KrystianMarchew napisał:
Witam. Mam pytanie.

Straciłem pracę i chciał bym sie ubiegać o zasiłek dla bezrobotnych.
Mój staż pracy to 5 lat więc należy mi się jak psu buda ale...
Moja matka uważa że mi nie przyznają zasiłku z powodu takiego że ona posiada ponad 2ha ziemi i płaci KRUS a ja jestem u niej zameldowany.

Proszę o rozjaśnienie mi tej sytułacji bo nigdzie nie znalazłem pomocy w przypadku takiej sytułacji.

Pozdrawiam

Witam!
Jeżeli, Pan nie posiada ziemi tylko Pana matka, to może Pan śmiało iść do UP i się tam zarejestrować. Musi Pan mieć przy sobie zaświadczenie z urzędu gminy o nie posiadaniu ziemi (wyciąg z rejestru podatkowego). A by tam Pana zarejestrowali i by dostać zasiłek to trzeba spełniać inne warunki. Można zadzwonić i wszystkiego się dowiedzieć, by nie było niespodzianek! Każdy dzień zwłoki, to późniejsza wypłata ewentualnego zasiłku!

Tjall napisał:
Ja się już trochę pogubiłem, ale jutro dzwonie dalej po KRUSach w sprawie ( KRUS czy PUP przy posiadaniu pomiędzy 1- 2 ha)więc popytam też o to.

- Czy za domownika (żonę) płaci się składkę czy tylko zgłasza do ubezpieczenia ? Bo już sam nie pamiętam.

- Czy w momencie gdy rolnik podejmie etat (na ZUS), żona jako domownik nadal pozostaje w KRUS czy pozostaje bez ubezpieczenia i powinna dopisać się do męża ?

Na razie mam wykonane 3 tel i są 2 potwierdzenia, że tylko pobieranie zasiłku uprawnia do nie rejestrowania się w KRUS. Jeśli nie pobiera się zasiłku (np. zakończył się rok jego pobierania)to należy zarejestrować się w KRUS.

Kluczem są tu słowa - JEŚLI NIE POSIADASZ INNEGO UBEZPIECZANIA SPOŁECZNEGO.
Czyli inaczej, jeśli nie masz opłacanych wszystkich składniowych tzw ZUSu , który składa się z 4 części , jedną z nich jest składaka zdrowotna. Wówczas musisz być w KRUS.

Gdy :
pracujesz - szef płaci wszystkie składki
prowadzisz firmę - Ty płacisz wszystkie składki
pobierasz "Kuronia" - UP płaci za Ciebie wszystkie składki
nie pobierasz Kuronia = - UP płaci TYLKO SKŁADKĘ ZDROWOTNĄ

I w ostatnim przypadku mając powyżej 1 ha nie możesz z niego z korzystać, bo nie masz opłaconych wszystkich składek czyli nie posiadasz innego ubezpieczenia społecznego a posiadałabyś tylko ubezpieczenia zdrowotne.

Dlatego Państwo mówi, won - płać sobie sama ubezpieczenia w KRUS bo masz wyżywić się ziemi...

Tak mi to wychodzi , chociaż Słyszę też opinie ze jest jeszcze gorzej -ale to sprawdzę jutro.

sam sobie napiszę -- moderacja

To są najlepsze odpowiedzi! Wszystko jest tu napisane- ktoś się nieźle postarał, bo ja by uzyska te informacje musiałam zaliczyć 4 urzędy i jeszcze męczyć znajomych.
To proste zasady,ale nie są oczywiste dla młodych ludzi, którzy dostali spadki, darowizy lub wstąpili w związki z osobą, która posiada hektary i nigdy tym tematem się nie zajeli!

"Ja się już trochę pogubiłem, ale jutro dzwonie dalej po KRUSach w sprawie ( KRUS czy PUP przy posiadaniu pomiędzy 1- 2 ha)więc popytam też o to."

Jeżeli ktoś ma pomiędzy 1-2ha przeliczeniowego ziemi i posiada prawo do zasiłku, to UP ubezpiecza i odprowadza wszystkie składki. Jeśli ten zasiłek się już skończył, to UP wyrejestrowuje z ZUSU i trzeba iść do Krusu i się tam zarejestrować i samodzielnie opłacać składki- nie można doczepić się do ubezpieczenia np. męża! i trzeba zapłacić za cały okres kiedy nie posiadało się ubezpieczenia! Uwaga jeśli ktoś się dopatrzy,że jest jakaś luka kiedy nie odprowadzało się składek ani do zus, ani do krus, a miało się powyżej 1 ha, to trzeba za to zapłacić, nawet z odsetkami!

"- Czy za domownika (żonę) płaci się składkę czy tylko zgłasza do ubezpieczenia ? Bo już sam nie pamiętam."

Jeżeli,żona nie jest nigdzie zatrudniona, nie ma prawa do zasiłku i wspólne gospodarstwo przekracza 1 ha przeliczeniowy, to musi zarejestrować się w krusie i odprowadzać składki. w krusie każdy płaci za siebie, tylko dzieci można dopisać do swojego ubezpieczenia.

I gratuluję cierpliwości osobie, którą cytuję , bo zrobiła niezłą robotę!

Dariusz! napisał:
Kwestie właścicielskie (w tym ewentualna rozdzielność majątkowa) są tutaj bez znaczenia. Istotne jest, czy mama podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe. Zaświadczenie z KRUS, że nie podlega powinno wystarczyć.

Witam wszystkich mających podobne problemy. Mnie on dotknął również a w zasadzie mojej córki, która w związku z wyjściem za mąż, chcąc nie chcąc stała się współwłaścicielką gospodarstwa rolnego o powierzchni ponad 2ha przeliczeniowych i w związku z utratą pracy, postanowiła zarejestrować się jako bezrobotna w PUP, a tu zonk. Ale ja już córkę pocieszyłem gdyż odnalazłem wyrok NSA w tej sprawie, który ucieszy też wszystkich borykających się z tym problemem forumowiczów. Tu podaję link do wyroku NSA:

I OSK 185/13 - Wyrok NSA z 2014-01-17

Jestem przekonany, że jest to podstawa do walki z bezdusznymi urzędnikami PUP, którzy mają pracę dzięki naszym podatkom, oraz beznadziejnej sytuacji na rynku pracy. Pozdrawiam i życzę pozytywnych decyzji w tej sprawie.

Witam i bardzo proszę o pomoc.

Mąż jest właścicielem pola powyżej 2 ha przeliczeniowego, ale pracuje na umowę o pracę. Ja jego żona nigdzie nie pracuję (studiuję zaocznie mam ponad 26 lat, nie jestem zarejestrowana w PUP). Nie mamy rozdzielności majątkowej. Ja przed ślubem dostałam dom w stanie surowym i 15 arów działki od moich rodziców, a mąż od swoich te 2 ha i drewnianą chałupkę. Pole nie jest uprawiane, tylko siostra męża pobiera opłaty unijne do ugorów i dba o to żeby łąka była przynajmniej raz w roku wykoszona. Mąż jest zameldowany w swoim domu (tym przy polu), a ja w domu u moich rodziców.
Od tego roku mieszkamy już w oddanym do użytku nowym domu i ja chcę się tu zameldować, mąż nie( chce zostać zameldowany w domu przy polu).

Moje pytanie brzmi:
Czy w takiej sytuacji jako żona podlegam obowiązkowemu ubezpieczeniu KRUS? Czy ewentualnie mogę zarejestrować się w PUP i pójść na staż? A mąż w razie utraty pracy może ubiegać się o rejestrację w PUP i ewentualnie zasiłek?

Gdy byłam zapytać się w Krusie o tę sprawę nawet nie pozwolono mi dokończyć, kobieta w okienku warknęła tylko, że to ja do nich przychodzę i jak chcę opłacać składki to formularz mam wypełnić. Dalsza dyskusja z nią raczej nie miała sensu.

Powrót