Tjall napisał:
Ja się już trochę pogubiłem, ale jutro dzwonie dalej po KRUSach w sprawie ( KRUS czy PUP przy posiadaniu pomiędzy 1- 2 ha)więc popytam też o to.
- Czy za domownika (żonę) płaci się składkę czy tylko zgłasza do ubezpieczenia ? Bo już sam nie pamiętam.
- Czy w momencie gdy rolnik podejmie etat (na ZUS), żona jako domownik nadal pozostaje w KRUS czy pozostaje bez ubezpieczenia i powinna dopisać się do męża ?
Na razie mam wykonane 3 tel i są 2 potwierdzenia, że tylko pobieranie zasiłku uprawnia do nie rejestrowania się w KRUS. Jeśli nie pobiera się zasiłku (np. zakończył się rok jego pobierania)to należy zarejestrować się w KRUS.
Kluczem są tu słowa - JEŚLI NIE POSIADASZ INNEGO UBEZPIECZANIA SPOŁECZNEGO.
Czyli inaczej, jeśli nie masz opłacanych wszystkich składniowych tzw ZUSu , który składa się z 4 części , jedną z nich jest składaka zdrowotna. Wówczas musisz być w KRUS.
Gdy :
pracujesz - szef płaci wszystkie składki
prowadzisz firmę - Ty płacisz wszystkie składki
pobierasz "Kuronia" - UP płaci za Ciebie wszystkie składki
nie pobierasz Kuronia = - UP płaci TYLKO SKŁADKĘ ZDROWOTNĄ
I w ostatnim przypadku mając powyżej 1 ha nie możesz z niego z korzystać, bo nie masz opłaconych wszystkich składek czyli nie posiadasz innego ubezpieczenia społecznego a posiadałabyś tylko ubezpieczenia zdrowotne.
Dlatego Państwo mówi, won - płać sobie sama ubezpieczenia w KRUS bo masz wyżywić się ziemi...
Tak mi to wychodzi , chociaż Słyszę też opinie ze jest jeszcze gorzej -ale to sprawdzę jutro.
sam sobie napiszę -- moderacja
To są najlepsze odpowiedzi! Wszystko jest tu napisane- ktoś się nieźle postarał, bo ja by uzyska te informacje musiałam zaliczyć 4 urzędy i jeszcze męczyć znajomych.
To proste zasady,ale nie są oczywiste dla młodych ludzi, którzy dostali spadki, darowizy lub wstąpili w związki z osobą, która posiada hektary i nigdy tym tematem się nie zajeli!
"Ja się już trochę pogubiłem, ale jutro dzwonie dalej po KRUSach w sprawie ( KRUS czy PUP przy posiadaniu pomiędzy 1- 2 ha)więc popytam też o to."
Jeżeli ktoś ma pomiędzy 1-2ha przeliczeniowego ziemi i posiada prawo do zasiłku, to UP ubezpiecza i odprowadza wszystkie składki. Jeśli ten zasiłek się już skończył, to UP wyrejestrowuje z ZUSU i trzeba iść do Krusu i się tam zarejestrować i samodzielnie opłacać składki- nie można doczepić się do ubezpieczenia np. męża! i trzeba zapłacić za cały okres kiedy nie posiadało się ubezpieczenia! Uwaga jeśli ktoś się dopatrzy,że jest jakaś luka kiedy nie odprowadzało się składek ani do zus, ani do krus, a miało się powyżej 1 ha, to trzeba za to zapłacić, nawet z odsetkami!
"- Czy za domownika (żonę) płaci się składkę czy tylko zgłasza do ubezpieczenia ? Bo już sam nie pamiętam."
Jeżeli,żona nie jest nigdzie zatrudniona, nie ma prawa do zasiłku i wspólne gospodarstwo przekracza 1 ha przeliczeniowy, to musi zarejestrować się w krusie i odprowadzać składki. w krusie każdy płaci za siebie, tylko dzieci można dopisać do swojego ubezpieczenia.
I gratuluję cierpliwości osobie, którą cytuję , bo zrobiła niezłą robotę!