Prawo do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku martusik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martusik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry!
Zacznę od początku - pracowałam w jednej firmie od 01.09.2013 r. do 31.08.2014 r. w tej firmie miałam 2 umowy na czas określony (prywaciarz) pierwsza 01.09.-31.12.2013 r., a druga umowa 01.01.-31.08.2014 r.
Okres wypowiedzenia na umowie to 2 tygodnie. Zarabiałam w tej firmie 1400zł, 10 godzin złe warunki w przedszkolu dzieci z pampersami, dzieci 7-letnie razem z nimi, łazienka na piętrze strome schody pomoc tylko na 8 godzin itp.,dostałam propozycję pracy w szkole w klasach 1-3 okres zastępstwa 4 miesiące i 8 dni.
29.08.2014 r. zgłosiłam szefowi, że chcę odejść dostałam pracę o lepszych warunkach, strasznie zdenerwował się zaczął krzyczeć, że nie znajdzie nikogo z dnia na dzień. W końcu kazał napisać mi podanie, że wypowiadam umowę bez okresu wypowiedzenia, ja od siebie dopisałam powód propozycja pracy o lepszych warunkach. W końcu dostałam od nich świadectwo pracy i tam wpisane jest: za porozumieniem stron. DZIWNA sprawa...
Pracowałam w szkole 4 miesiące umowa już się skończyła, byłam zadowolona na Karcie Nauczyciela, super warunki i świetna praca...wszystko co dobre szybko się kończy. Przejdę do meritum sprawy. Zarejestrowałam się w urzędzie pracy i tam powiedziano mi, że jeśli praca została zakończona porozumieniem stron to muszę czekać 90 dni od dnia zarejestrowania w UP na zasiłek dla bezrobotnych. Zastanawiam się czemu muszę tyle czekać żeby przyznano mi zasiłek? Przecież miałam chęć zmiany na lepsze, nie chciałam tkwić w strasznych warunkach (po mnie były 3 panie w tym przedszkolu). Po drugie w tym przedszkolu też miałam tą drugą umowę na czas określony, też nie była to pewna praca. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę się jakoś odwołać do UP pisemnie?
Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam.

martusik napisał:
Zastanawiam się czemu muszę tyle czekać żeby przyznano mi zasiłek?
Jeśli zarejestrowałaś się w PUP przed upływem 6 miesięcy od dnia rozwiązania umowy za porozumieniem stron, to musisz.
Zgodnie z art. 75 ust. 2 ustawy o promocji zatrudnienie i instytucjach rynku pracy zasiłek przysługuje bezrobotnemu po okresie 90 dni od dnia zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy, który w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron, chyba że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy albo rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania lub pracownik rozwiązał umowę o pracę w trybie art. 55 § 11 Kodeksu pracy.
Odwołanie składać oczywiście możesz... Takie Twoje prawo, ale jeśli porozumienie stron nie nastąpiło z żadnego z w/w powodów, to odwoływanie się od decyzji jest stratą czasu.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za pomoc. Teraz tak myślę, że korzystniej byłoby zarejestrować się na początku marca wtedy ten okres wyniósłby ponad 6 miesięcy i zasiłek przysługiwałby w pełnej kwocie na pół roku. Teraz muszę odczekać 3 miesiące, a kolejne 3 będą w niższej kwocie. 20 kwietnia dopiero przysługuje mi zasiłek.
Czy dobrze myślę?

Dobrze myślisz, ale teraz jest już za późno. Zdążyłaś się już zarejestrować w PUP i nastąpiło to przed upływem 6 miesięcy od porozumienia stron, także teraz musisz czekać te 90 dni na zasiłek. Pamiętaj też, że o te 90 dni oczekiwania Twój zasiłek będzie skrócony.

Dziękuję za wyczerpujące informacje. Dla mnie to jest jakieś niedociągnięcie w prawie.
Teraz się zastanawiam, czy mogłabym się wyrejestrować i przyjść w marcu tak jak odliczałam te 6 miesięcy od dnia zakończenia umowy za porozumieniem stron. Jakby sprawa wyglądała?

Moja teściowa dowiadywała się dzisiaj w PUP czy mogę się wyrejestrować, powiedzieli że tak i nie muszę podawać przyczyny. Czy czy jak pójdę w marcu po upływie 6 miesięcy od dnia zakończenia umowy za porozumieniem stron, to będzie przysługiwał mi zasiłek na pełny okres?

Drugie pytanie, jeśli jednak okazałoby się, (przypuśćmy) że w marcu zarejestruje się (kiedy okres 6 mies. minie) i w kwietniu dostanę staż na 6 miesięcy-bo taki jest w ofercie PUP. To wtedy ja wygląda to wszystko, czy po zakończeni staż dostanę ten zasiłek który mi przysługiwał? Czy jak będę na stażu to mi ,,przeleci koło nosa''?

martusik napisał:
Czy czy jak pójdę w marcu po upływie 6 miesięcy od dnia zakończenia umowy za porozumieniem stron, to będzie przysługiwał mi zasiłek na pełny okres?
Nie ponieważ, w przypadku ponownej rejestracji w marcu zasiłek będzie przysługiwał na zasadach takich jak teraz. Jest to konsekwencją dokonanej już rejestracji i przyznanego już prawa do zasiłku po 90 dniach... dlatego wcześniej napisałam, że jest już za późno. Niezależnie od tego z jakiego powodu się teraz wyrejestrujesz, to ponowna rejestracja w marcu nie będzie uprawniać Cię do pełnego 6-miesięcznego zasiłku. Reguluje to art. 73 ust. 7 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
martusik napisał:
w kwietniu dostanę staż na 6 miesięcy-bo taki jest w ofercie PUP. To wtedy ja wygląda to wszystko, czy po zakończeni staż dostanę ten zasiłek który mi przysługiwał? Czy jak będę na stażu to mi ,,przeleci koło nosa''?
Nie, nie otrzymasz. Zasiłek przysługuje pod warunkiem, że nie ma dla bezrobotnego oferty pracy, stażu itd. Jeśli podejmiesz staż, to w zamian za zasiłek będziesz otrzymywać stypendium. Okres stażu "pochłonie" okres zasiłkowy, natomiast okres stażu nie uprawnia po jego zakończeniu do nowego zasiłku dla bezrobotnych.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za pomoc. Teraz tylko żałuję, że ne wstrzymałam się do marca...

Jeszcze zastanawia nie fakt, że od 4 do 6 lutego będę zastępowała koleżankę w pracy. Pan w PUP powiedziała, że będę musiała wyrejestrować się na te 3 dni. Jeśli wrócę zarejestrować się 9 lutego to od nowa będą naliczać 90 dni?

Nie, te 90 dni liczy się od dnia dokonania pierwotnej rejestracji.

Witam, jestem na stażu z UP... kilka dni temu nabyłam 1,72 ha przeliczeniowego. Co mam zrobić jak skończy mi się staż?Czy zarejestrować muszę się w KRUSie? czy w PUP? czy będzie należał mi się zasiłek dla bezrobotnych po odbyciu stażu po 1 roku?Bardzo proszę o podpowiedź...

Nie, czas oczekiwania na zasiłek biegnie wraz z zatrudnieniem.

W czwartek zarejestrowałam się w UP i okazało się, że jednak należy mi się zasiłek dla bezrobotnych, ponieważ upłynął okres 6 miesięcy od dnia rozwiązania umowy za porozumieniem stron.

Witam, moja sprawa wygląda następująco. 28 lutego zakończył się stosunek pracy za porozumieniem stron. Kiedy powinnam się zarejestrować do UP aby skorzystać z pełnego 6 miesięcznego zasiłku? i czy jest to wogóle możliwe...:) do 18 kwietnia przebywam na urlopie macierzyńskim, dlatego jeszcze się nie rejestrowałam.

Aby zasiłek został przyznany na pełen okres od rozwiązania umowy na mocy porozumienia stron do rejestracji w urzędzie musi upłynąć 6 miesięcy. Chyba, że zachodzą przesłanki usprawiedliwiające rozwiązanie na tej podstawie.
Mogę zapytać dlaczego umowa została rozwiązana na mocy porozumienia stron w trakcie urlopu macierzyńskiego?

Czyli tak jak napisała wcześniej gośćforum123
Kobieta.gif
, zasiłek zostanie przyznany na pełne 180 dni pod warunkiem dokonania rejestracji jako bezrobotny po upływie 6 miesięcy od dnia rozwiązania stosunku pracy na mocy porozumienia stron.

Witam
Czy po przepracowaniu roku na umowę zlecenie (na której jest wynagrodzenie 500zł brutto + nagroda/akord) przysługuje zasiłek? Dodam, że to ja wypowiedziałam pracę.

Zasiłek przysługuje jak wynagrodzenie wynosi przynajmniej minimum krajowe.

Powrót