Prawo Jazdy W Czechach-2013

• Autor wątku Autor wątku mpol67
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mpol67

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam! Mój syn kończy w marcu 18 lat i chce zdawać na prawo jazdy. W związku z tym, że weszły nowe przepisy, których zdawalność wynosi około 10% chce pojechać na kurs i egzamin do Czech. Na różnych forach poznajdowaliśmy informacje dotyczące tego wyjazdu, ale są one z połowy roku 2012, więc mam kilka pytań odnośnie tego prawka:
1. Czy nadal można zdawać prawo jazdy w Czechach i jeździć na jego podstawie po Polsce?
2. Ile czasu trwa kurs wraz z egzaminem w Czechach?
3. Ile kosztuje kurs w Czechach?
4. Czy aby przystąpić do kursu i egzaminu na terenie Czech potrzebne jest zameldowanie na terenie tego kraju?

Proszę o szybką i sensowną odpowiedź i pozdrawiam!

Odpowiem tylko na jedno pytanie, bo nie wiem skąd ktokolwiek miałby znać tu czeskie prawo i koszta - wszak to POLSKIE forum o Polskim prawie...

ad.1. tak - dokument jest europejski, można na nim jeździć.

1. Czy nadal można zdawać prawo jazdy w Czechach i jeździć na jego podstawie po Polsce?
Tak.
2. Ile czasu trwa kurs wraz z egzaminem w Czechach?
~3dni
3. Ile kosztuje kurs w Czechach?
~2.000
4. Czy aby przystąpić do kursu i egzaminu na terenie Czech potrzebne jest zameldowanie na terenie tego kraju?
załatwiają to w cenie

więcej info: Prawo jazdy w Czechach. Zdawalność: 100 procent. Koszt: 2100 zł
sprawdzona i chyba największa firma która się tym zajmuje: ****

Znajomy zdawał tam w październiku 2012, ma normalne i legalne prawko.
Swoją drogą zauważyłem, że dosyć często zmieniają domenę pewnie nie chcą być zbyt sławni :evil:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam serdecznie,
Mam prośbę do użytkownika chief87 czy mógłbyś przekazać jakikolwiek kontakt do opisanej firmy bo niestety linki nie działają. Ja od ubiegłego roku "zachorowałem na motocykl" ale brak uprawnień stanowi pewną niedogodność a zdawanie w naszym kraju traktuję jako przejaw masochizmu i każda forma bojkotu tej paranoi jest bezcenna

@markus730: Pamiętaj tylko o wymeldowaniu się w PL i udawaniu zamieszkania w wybranym kraju przez wymagany tam okres czasu. Wiem, że były problemy z przeniesieniem tak uzyskanych praw jazdy jeśli zainteresowany nie zadbał o takie szczegóły (które może łatwo sprawdzić Polski urzędnik).
Ciekawa opcją jest też wyrobienie prawka podczas wakacji w Egipcie. Dla obcokrajowców wydają tam dokument praktycznie na 'oświadczenie o posiadanych umiejętnościach'.

Syn zapisał się już na kurs, wyjeżdża 20 kwietnia. Kontakt na razie przez maila, ale w każdej chwili można prosić o podanie numeru - sami mają dzwonić 10 dni przed wyjazdem. Wszystko wygląda legalnie i nie zapowiada się oszustwem.
@markus730 niestety nie organizują kursów na A - syn też jest zainteresowany prawkiem na motor.

Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz: firma zapewnia zameldowanie w Czechach na czas trwania kursu, ale czy trzeba się wymeldowywać z Polski?

**** reklama ****

Z powodu dużego zainteresowania został dodany dodatkowy termin na kwiecień (obniżka o 600zł!) - następne wyjazdy we wrześniu!

--------------------------------------------------------------------------------------

Oferta z tej strony to na 99% oszustwo

* numer konta z karty prepaid BZ WBK (głownie tych kart używają oszuści)
* brak polskiego/czeskiego numeru tel.
* brak czeskiego adresu (polski na 99% fake)
* wszystkie informacje które można znaleźć w internecie na temat tej strony, urodziły się dopiero 11go lutego tego roku.

Moim zdaniem strona została stworzona na potrzeby tego tematu przez użytkownika Chief87

* data jego rejestracji i postu numer 3 pokrywają się z dniem pierwszych informacji które się pojawiły w internecie na temat tej strony.

Jeśli wpłaciłeś zaliczkę w kwocie 200zł to proponuję od razu zgłosić sprawę na policję.

Tekst zawarty w tym poście proszę traktować jako przestrogę.. i nikomu nie wpłacać na konto żadnych zaliczek.. nawet jeśli można znaleźć w internecie informacje potwierdzające wiarygodność danej osoby/firmy zazwyczaj informacje takie są generowane przez samych oszustów. (pisane z innych loginów, a i często same tematy są zakładane przez oszustów w celu "nałapania" naiwnych)

@sabina24 jestem przerażona Twoim postem, ponieważ ja też jestem zapisana na 20.kwietnia. Od czwartku nie mogę skontaktować się z osobą w "tej firmy" a strona co jakiś czas jest niedostępna.
Powiedz, skąd masz informacje o tym, że ta firma to fake? Miałaś z nimi jakiś kontakt?
Pilnie czekam na odpowiedź.
@mpol67- kontaktowałeś się z nimi telefonicznie? Jeśli tak to podaj nr, bo zejdę na zawał, jak tak dalej pójdzie.

Syn się jeszcze telefonicznie z nimi nie kontaktował, jednak odpisywali na każdego maila. Ten post nas dość mocno zaniepokoił, postaram się o ich numer tel. i dam znać co i jak.

@mpol67- Ok, czekam z niecierpliwością. Strona nie działa, ja od czwartku nie mam odpowiedzi no i martwi mnie "legalny meldunek".
Dzięki, czekam na info.

Właśnie pisałem maila do "firmy" jednak dostałem odpowiedź że podany adres mailowy nie istnieje. Coś mi się wydaję że gościu po prostu się zwinął biorąc od ludzi niezłą kasę - wystarczy że oszukał 100 osób na zaliczkę po 200 PLN to już ma 20.000 PLN w kieszeni. Szybko i łatwo.

Obyś się mylił.
Już zaczęłam szukać wczasów z prawem jazdy...

Kiedyś już były takie sytuacje, ale strona nie działała najwyżej 10-20 minut. Dziś nie działa od rana. Trochę mnie martwi, że pana **** nie można znaleźć na internecie. W dzisiejszych czasach to trochę dziwne, mało kto jest anonimowy, zwłaszcza jeśli prowadzi jakąkolwiek działalność...
Jeśli nic się nie wyjaśni do 10.kwietnia, zgłoszę sprawę na policję a sobie poszukam wczasów z prawem jazdy. Najlepiej w Łomży.

Poczekaj jeszcze trochę ,może się wyjaśni.200 zł to niska szkodliwośc czynu wiec za wiele nie wskórasz a nam tz .interesantom udaremnisz zdobycie prawka.W naszym kraju wszystkiego się trzeba czepic , na Ukrainie juz nie mozna robic bo nielegalny meldunek.Tu z meldunkiem jest tak samo wiec dlatego Babaka trochę sie kamufluje (tak myslę ;).Policja interesuje sie tym co łatwo wykryc , nakryc, ukarac, zlikwidowac i uprzykrzyc zycie prostemu człowiekowi.Dwa razy miałam włamanie do mieszkania.... Niska szkodliwosc czynu ,bo za mało zginęło...i tak nikogo nie złapali.Pięc razy pytali czy na pewno chce zgłosic bo oni mają tyle roboty..a i tak pewnie bedzie umorzenie.A TU TYLKO DAJ NAMIARY TO ZARAZ BEDZIE SPEKTAKULARNA AKCJA A DLA NIKOGO ZADNEGO POZYTKU JESLI GOSC JEST UCZCIWY

Wiesz co, ja nie chcę nikomu nic udaremniać :) Mnie też zależy, żeby tam jechać i wszystko załatwić. Nie chodzi mi też o te 200zł. Chodzi tylko o to, że mam jechać 20.kwietnia. Wg.tego co było napisane na stronie, która wczoraj działała a dziś nie (egzaminwczechach.t15.org) 10 dni przed wyjazdem mają się ze mną skontaktować. Jeśli tego nie zrobią to znaczy, że to oszuści. A skoro tak, to znaczy, że raczej ostrzegę innych a nie udaremnię zdobycie czegokolwiek :)
A Ty kiedy masz jechać?

Dzisiaj chciałam się zarejestrowac;(( W takim wypadku jak opisałas to rzeczywiście ostrzezesz , mam nadzieję ze nie będziesz jednak musiała ;) pozdrawiam

też mam taką nadzieję, niemniej sprawa mnie nagli, ciążowy brzuzszek rośnie i prawko przydałoby się czym prędzej :)
Mam jednak nadzieję, że nie okazałam się kolejną naiwną. Nigdy nikogo nie okłamałam i pewnie dlatego dałam się nabić w butelkę.

Ostatnia edycja:
Jestem już w sumie przekonany że na 100% jest to oszustwo.. pogrzebałem trochę więcej w sieci i..

* za cenę oferowaną na w/w stronie nie da się w Czechach zrobić legalnie prawka, a co dopiero dodatkowo do tego opłacić przejazd, nocleg wyżywienie itd.
* potwierdzony meldunek na minimum 185dni nie jest łatwy do przeskoczenia, a zwłaszcza na dużą skalę (można łapówką wszystko załatwić ale to kosztuje..)
* kalendarz na w/w stronie i kilka innych rzeczy na niej zawartych potwierdzają chęć zarobienia szybko kasy.

Tak poza tematem.. akurat tak się składa że mieszkam niedaleko czeskiej granicy, a czasem bywam nawet w Ostravie, i powiem wam że ceny nie są tam wcale niskie.. żeby zjeść średni obiad trzeba słono zapłacić, a w/w oszust oferuje full pakiet w tak niskiej cenie.

Moim zdaniem Czesi, poziom życia i zarobki mają lepsze niż w PL nawet widzę ich często u nas na "wielkich" zakupach w Auchan w Raciborzu, to już nie te czasy gdzie my Polacy jeździliśmy do nich po wszystko.

Oszukanym osobom proponuję zgłosić sprawę na policję, ewentualnie jeśli wśród poszkodowanych są osoby które lubią załatwiać takie sprawy osobiście.. to proponuję zrobić "zbiórkę" na odnalezienie tego pana :)

Jeśli ktoś myśli że.. internet z karty prepaid oraz karta prepaid BZ WBK zapewnią mu 100% anonimowości to się niestety myli, detektyw z odpowiednimi wtykami dotrze do takiej osoby w mgnieniu oka.. tak samo dobry haker.. no i policja po roku też pewnie, ale w przypadku policji jest to niestety mocno uzależnione od chęci śledczych.

Ostatnia edycja:
Poczekaj jeszcze trochę ,może się wyjaśni.200 zł to niska szkodliwośc czynu wiec za wiele nie wskórasz a nam tz .interesantom udaremnisz zdobycie prawka.W naszym kraju wszystkiego się trzeba czepic , na Ukrainie juz nie mozna robic bo nielegalny meldunek.Tu z meldunkiem jest tak samo wiec dlatego Babaka trochę sie kamufluje (tak myslę .Policja interesuje sie tym co łatwo wykryc , nakryc, ukarac, zlikwidowac i uprzykrzyc zycie prostemu człowiekowi.Dwa razy miałam włamanie do mieszkania.... Niska szkodliwosc czynu ,bo za mało zginęło...i tak nikogo nie złapali.Pięc razy pytali czy na pewno chce zgłosic bo oni mają tyle roboty..a i tak pewnie bedzie umorzenie.A TU TYLKO DAJ NAMIARY TO ZARAZ BEDZIE SPEKTAKULARNA AKCJA A DLA NIKOGO ZADNEGO POZYTKU JESLI GOSC JEST UCZCIWY

Czyżby to nowe konto tego "Pana Baki" ? :P
Tacy oszuści zawszę grają na zwłokę - potrzebują czasu by zatrzeć wszystkie ślady.

Ci co zostali oszukani niech idą jak najszybciej z tą sprawą na policje - najlepiej dziś.
Bo za jakiś czas to nie będzie żadnych dowodów, a teraz policja może sprawdzić ip z jakiego były pisane te posty na forum, sprawdzić logi z hostingu tamtej stronki itp.
Nie ma na co czekać, bo za 2-3 tyg już nie będzie żadnych dowodów :P

Powrót