M
majutek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam,chcialabym sie dowiedziec czy nalezą mi sie alimenty na moje 6 letnie dziecko jezeli w tej chwili jestem zameldowana na stałe wraz z moim synem w Niemczech.Ojciec dziecka(jeszcze mój mąż z którym żyje w separacji od stycznie 2011 r.)ma stałe zameldowanie w Polsce ale pracuje legalnie w Norwegii.Oboje ułożyliśmy sobie na"nowo"życie jednakze żadno z nas nie złozyło jeszcze pozwu rozwodowego tylko ze względu na konieczność poniesienia kosztów...Ja na początku pracowałam w niemieckiej firmie ale godziny pracy (od 5 rano do 16-tej)nie pozwalały mi na zapewnienie mojemu synowi odpowiedniej opieki więc od 1-go stycznia tego roku załozyłam własną działalnosć gospodarczą(firme kurierską)Są to bardziej elastyczne godziny pracy ale tez i mniejsze zarobki.Syn chodzi od listopada zeszłego roku do przedszkola.Wszystko jest na mojej głowie,mąż i jednocześnie ojciec dziecka od roku czasu nie przesłał nam ani grosza bo twierdzi ze w niemczech mam wystarczające wsparcie od państwa co jest oczywiście bzdurą.Proszę o poradę prawną w jaki sposób mogę starać sie o alimenty na syna i jak powinien wyglądać wniosek i gdzie powinnam go złozyć.Z góry bardzo dziękuję