prawo o alimenty na dziecko

• Autor wątku Autor wątku majutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majutek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,chcialabym sie dowiedziec czy nalezą mi sie alimenty na moje 6 letnie dziecko jezeli w tej chwili jestem zameldowana na stałe wraz z moim synem w Niemczech.Ojciec dziecka(jeszcze mój mąż z którym żyje w separacji od stycznie 2011 r.)ma stałe zameldowanie w Polsce ale pracuje legalnie w Norwegii.Oboje ułożyliśmy sobie na"nowo"życie jednakze żadno z nas nie złozyło jeszcze pozwu rozwodowego tylko ze względu na konieczność poniesienia kosztów...Ja na początku pracowałam w niemieckiej firmie ale godziny pracy (od 5 rano do 16-tej)nie pozwalały mi na zapewnienie mojemu synowi odpowiedniej opieki więc od 1-go stycznia tego roku załozyłam własną działalnosć gospodarczą(firme kurierską)Są to bardziej elastyczne godziny pracy ale tez i mniejsze zarobki.Syn chodzi od listopada zeszłego roku do przedszkola.Wszystko jest na mojej głowie,mąż i jednocześnie ojciec dziecka od roku czasu nie przesłał nam ani grosza bo twierdzi ze w niemczech mam wystarczające wsparcie od państwa co jest oczywiście bzdurą.Proszę o poradę prawną w jaki sposób mogę starać sie o alimenty na syna i jak powinien wyglądać wniosek i gdzie powinnam go złozyć.Z góry bardzo dziękuję:)

Dziecku naleza sie alimenty. Mozesz byc milionerka, a ojciec i tak ma placic na swoje dziecko.

Tylko chciała bym sie dowiedzieć jak powinien wygladać pozew a limenty i co powinnam w nim napisać i czy jest taka mozliwość aby wyznaczyć mojego pełnomocnika żebym nie musiała być obecna na sprawie bo mnie poprostu nie stać na takie wyjazdy>>>:(

Pozew o alimenty. Wujek google nie gryzie, ma fuuuuul wzorow. Mozesz wyznaczyc pelnomocnika.

Jezeli przebywasz w DE legalnie,tam skladaj o alimenty z pomoca prawnika.

orzeszki napisał:
Jezeli przebywasz w DE legalnie,tam skladaj o alimenty z pomoca prawnika.

dokładnie
wszystkiego dowiesz się w Jugendamt, oni udzielają info za darmo.Gdyby mieszkałaś sama z dziećmi , otrzymałabyś alimenty z Jugendamt skoro ojciec nie loży na dziecko

Majutek, załóż sprawe o alimenty w Niemczech. Pamiętaj , że z niemieckim wyrokiem mozesz dużo zdziałać w Polsce, jezeli tata nie płaci a posiada jakiś majątek.
Przechodze przez to samo tylko , ze ja złożyłam sprawe w Polsce i koszty dojazdu na sprawy przerosły, koszty adwokata w Niemczech.

W związku z kierunkiem, w jaki rozwija się dyskusja, temat przeniosłam do Niemiec.

jeżeli ona mieszka z partnerem to Jugendamt nie płaci

Ostatnia edycja:
Witam
Prosze Was o pomoc w sprawie alimentów w DE

Od 6 lat przebywam w UK, legalnie tutaj pracuje i place podatki.
Moja obecnie 12 letnia corka od 3 lat mieszka z matka w DE. Przez swoje pierwsze 9 lat mieszkala ze mna i to ja mialem przyznane prawa rodzicielskie na corke. Matka porzucila ja jak byla malutka.
I nagle potylu latach przypomniala sobie o niej. Zaprosila ja do siebie na wakacje ( juz byla zwiazana z kims innym i miala roczne dziecko) i juz nie oddala. Zameldowala ja i poslala do szkoly w DE. Oczywiscie zlozylem zawiadomienie o uprowadzenie do konsulatu i sadow. W tym czasie ona zlozyla w sadzie niemieckim o przywrocenie praw rodzicielskich. Po 3 latach mimo mojego sprzeciwo otrzymala je przez sad niemeicki.

Teraz zada ode mnie alimentow w kwocie 324 euro miesiecznie. Wogole nie bierze pod uwage ze ja mam tez rodzine i 2 letnie dziecko. zona nie pracuje, tylko ja utrzymuje rodfzine. w chwili gdy otrzymalelm wniosek z sadu przebywalem na bezrobotnym. Odpisalem na list ze nie pracuje, mam rodzine na utrzymaniu i nie jestem w stanie placici takich wysokich alimentow. odpowiedzi po dzien dzisiejszy nie otrzymalem a minelo juz 2 miesiace,

Nagle teraz ex odzywa sie i zada odemnie ponad 1000 euro za okres 4 miesiecy i niby ma juz przyznany wyrok sadu w tej sprawie. Ja zadnego wyroku nie otzrymalem i nawet nie wiem za co to, gdyz za ten okres ona nawet nie posiadala praw rodzicielkich do naszej corki i malo tego, posiadam dowody przelewow na jej imie i nazwisko w lacznej kwocie przewyzszajaca ta zadana.

Wiec nie rozumiem, czy ja mam dosatkowo te 1000 euro zaplacic czy ona nie podawala ze dostaje ode mnie dobrowolnie pieniadze na corke?

Ne wiem co mam robic bo nie mam zadnego wyroku w tej sprawie i nie wiem gdzie mam odpisac przedstawiajac te dowody przelewow.

Prosze o pomoc

dziekuje

alimenty w DE naliczane są według Düsseldorfer Tabelle..
skoro mieszkasz w UK, płacisz tyle samo co osoba mieszkająca w DE , gdybyś mieszkał w Polsce byłaby to 1/2 (polowa).Wszystko oczywiście zależy od Twojego dochodu /zarobku.
albo płacisz według tabeli dobrowolnie albo czekasz na wyrok

to sobie odlicz to, co jej wysyłałeś dobrowolnie

Ostatnia edycja:
Ja daje dobrowolnie odkad dziecko sie tam znalazlo, to nie jest tak ze ja nie chce placic. Pytanie tylko czy ja moge gdzies to sprawdzic, wyroku jak nie bylo tak nie ma i czy w tym wyroku jest uwzglednione ze ja placilem alimenty w tym okresie dopbrowolnie i czy ta kwota jest dodoatkowo.

Dziekuje

No to po odliczeniu tego co juz jej wyslalaem wychodzi na to ze to ona jeszce musi mi oddac okolo500 euro za ten okres. Gdzie je mam sie udac z tym?
dziekuje

zapytaj matki dziecka ,ja nie wiem w jakim sadzie ona to załatwiała..
wyrok powinieneś otrzymać
w chwili gdy otrzymalelm wniosek z sadu przebywalem na bezrobotnym
to zapytaj tam,skoro przysłali wniosek to adres chyba był

ewentualnie Jugendamt danego miasta, mogą sprawdzić czy rzeczywiście jakiś wyrok był

Ostatnia edycja:
dziekuje za odpowiedzi ale mam wrazenie ze tak jakos niechetnie ich udzielasz:( moze dlatego ze jestem facetem??? nie wiem :(

problem jest taki, ze niby ten wyrok jest z poprzedniego miejsca zamieszkania bylej a teraz o alimenty toczy sie jeszcze gdzie indziej :/

pogmatwane poplatanie:/

ale dziekuje za pomoc

Prosze mi jeszcze powiedziec, jak juz w koncu podejme prace i moje zarobki beda w granicach minimalnej krajowej w UK w wysokosci okolo 220 funtow tygodniowo juz po odliczeniu skladek i ubezpieczenia, w jakiej wysokosci moga zasadzic mi alimenty w DE?

Powrót