H
hawker21
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 30
Witam. Ostatnio sprzedałem rzecz kurierem. po jakichś dwóch/trzech dniach od dojścia paczki kupujący stwierdził, że dana rzecz ma wady i chce odzyskać pieniądze, a on mi przysyła rzecz. Tylko tyle, że o ile się nie mylę, to jeśli chcę naprawić daną wadę, to on nie może mi nakazywać odesłania pieniędzy za sprzedaną rzecz? Ja powiedziałem, ze mogę naprawić rzecz jeśli owa wada występuje, ponieważ możliwe, ze przed zakupem była, jednak sprzedawałem rzecz używaną, więc wiadomo, że nic nie będzie jak nowe... jednak kupujący powiadomił mnie jeszcze o jednej rzeczy z wadą, której jestem pewien, że nie było przed wysyłką i albo to on zepsuł, albo podczas przewozu kurierem.
Mam się czegoś obawiać, jeśli kupujący mnie straszy policją, jeśli mu nie zwrócę pieniędzy za towar, a on mi towar odda? Bo jako osoba fizyczna, nie mam obowiązku reklamacji, a daną wadę chcę naprawić, ale on mówi, że nie... poza tym żadnej umowy z nim nie podpisywałem.
I czy muszę naprawić rzecz która się zepsuła podczas przewozu, lub po prostu on ją zepsuł?
Mam się czegoś obawiać, jeśli kupujący mnie straszy policją, jeśli mu nie zwrócę pieniędzy za towar, a on mi towar odda? Bo jako osoba fizyczna, nie mam obowiązku reklamacji, a daną wadę chcę naprawić, ale on mówi, że nie... poza tym żadnej umowy z nim nie podpisywałem.
I czy muszę naprawić rzecz która się zepsuła podczas przewozu, lub po prostu on ją zepsuł?