PRESCO Sąd żąda nr PESEL w moim pozwie przeciwko Presco o zwrot kosztów komorniczych

• Autor wątku Autor wątku gamirek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gamirek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Po wygraniu procesu napisałem poniższy pozew do sądu cywilnego przeciwko Presco o zwrot kosztów komorniczych i odsetki.

Pozwany:
Presco Investment s.a.r.l
5, rue Guillaume Kroil
L-1882 Luksemburg
Zastępowany przez radca prawny Mieczysław Stankiewicz
Al. Wojska Polskiego 49b
64-920 Piła

Wartość przedmiotu sporu: 729,8 zł

Pozew o zwrot kosztów komorniczych i kosztów związanych z procesem
Wnoszę o
1. zasądzenie od pozwanego zwrotu kosztów egzekucji komorniczej w wysokości 319,69 zł i kwoty odsetek ustawowych od kwoty 1879,64 zł od dnia 2 czerwca 2012 do dnia 9 września 2013 roku w wysokości 298,11 zł ( razem 465 dni, stawka ustawowa 0,13), kosztów moich wydatków gotówkowych 112 zł. Razem 729,8 zł
2. przeprowadzenie rozprawy także, mimo nieobecności powoda

W odpowiedzi (patrz załącznik) pod rygorem zwrotu pozwu, sąd żąda podania nr PESEL powoda czyli Presco.
PYTANIA:
1.Nie rozumiem - jak mam zdobyć taki nr PESEL i dlaczego firma z Luksemburga miałaby taki posiadać. Co mam napisać na ten temat w piśmie usuwającym braki formalne?
2. Dlaczego sąd żąda "... podania miejsca siedziby strony pozwanej". Czy powyżej podany adres Presco jest niewłaściwy - o co tu chodzi ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Masz podać pesel POWODA, czyli swój.

Siedzibę presco. (powtarzasz to, co powyżej).

Ps. dlaczego ich pozywasz, a nie składałeś skargi no orzeczenie komornika.
Przy okazji żądanie wydatków gotówkowych, a szczególnie odsetek ustawowych wydaje się z góry skazane na porażkę.

rafal_26 napisał:
Masz podać pesel POWODA, czyli swój.
Wielkie dzięki Rafal_26. Pomieszałem pojęcia, bo do tej pory to ja byłem pozwanym.

rafal_26 napisał:
Ps. dlaczego ich pozywasz, a nie składałeś skargi no orzeczenie komornika.
Skargę składałem, ale została odrzucona.

[/quote]
rafal_26 napisał:
Przy okazji żądanie... odsetek ustawowych wydaje się z góry skazane na porażk
Tego nie pojmuje. Presco przy pomocy eSądu w Lublinie uzyskało nakaz zapłaty i komornik wyegzekwował kwotę. O sprawie dowiedziałem się kiedy bank poinformował mnie o zabranie przez komornika pieniędzy. Czyli PO EGZEKUCJI . W sądzie rejonowym sprawę wygrałem. Wg mnie Presco przez ponad rok przetrzymywało bezprawnie zagrabione MOJE pieniądze i powinno za ten okres odsetki zapłacić !

Jeśli wezwałeś presco do zapłaty, to odsetki są należne za okres od dnia wezwania do zapłaty do dnia zwrotu. Wynika to z okoliczności, że jest to świadczenie nienależne, a opóźnienie w jego zwrocie powstaje dopiero po wezwaniu do zapłaty. Oczywiście nie stoi to na przeszkodzie żądaniu odszkodowania. Czyli na przykład odsetek od kredytu, jeśli wykażesz, że musiałeś go brać, aby spłacić należność.

Oczywiście masz prowo zgłosić takie żądanie, być może sąd je uwzględni.

rafal_26 napisał:
Jeśli wezwałeś presco do zapłaty, to odsetki są należne za okres od dnia wezwania do zapłaty do dnia zwrotu. Wynika to z okoliczności, że jest to świadczenie nienależne,

Drogi Rafale_26, eSąd gładko przyznał Presco odsetki ustawowe - bez jakiegokolwiek odnoszenia się do tematu wezwań do zapłaty. eSąd w swoim wyroku przyjął naliczanie odsetek od terminu zapłaty faktury (patrz zał.).

Uważam,że Presco zagrabiło moje pieniądze z premedytacją. W momencie składania pozwu przeciwko mnie byli świadomi faktu, że jest to należność PRZETERMINOWANA ! (nota bene za nieświadczone usługi sic!). I dlatego domagam się odsetek. Zastanawiam się, czy to nie jest przestępstwo. Zawodowy prawnik pod pokrywką Presco, wykorzystując fakt zmiany przeze mnie adresu, usiłuje wyłudzić nienależne kwoty?

rafal_26 napisał:
Jeśli wezwałeś presco do zapłaty, to odsetki są należne za okres od dnia wezwania do zapłaty

Czyli idąc dalej, po dowiedzeniu się o egzekucji PRZETERMINOWANYCH należności NATYCHMIAST wezwać Presco do zwrotu pieniędzy ? I wtedy po wygraniu procesu naliczać odsetki od tego dnia ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Oczywiście wezwanie do zapłaty jest wymagane i tyle. Mało mnie interesuje to, co podkreślisz i jakiego tonu użyjesz. Ja piszę Tobie, to co wynika z prawa, a Tobie się to może nie podobać. Nie mam zamiaru tłumaczyć Ci co to jest należność przedawniona (przeterminowana ma całkiem inne znaczenie i dotyczy w zasadzie długu, który nie został spłacony w terminie), ani bronić swojej argumentacji.

Złożyłeś pozew i sąd jest od rozstrzygania Twoich racji. Być może zasądzi, co napisałem Ci powyżej, jednak przygotuj się na to, że szanse są jak 1/10.

Wiele osób, które nei mają pojęcia o prawie karnym, uważają, że żądanie zapłaty przedawnionego długu bez wcześniejszego uzyskania adresu, to przestępstwo. Jednak te osoby jeszcze w żadnej prokuraturze nie otrzymały wsparcia w postaci wysłania aktu oskarżenia do sądu.

Poczytaj na forum pisano o tym tysiące razy...

Pozwałeś spółkę z siedzibą w Luksemburgu przed Polskim sądem?

A który to sąd przyjął pozew?

Ten, który zna prawo europejskie...

rewt napisał:
Pozwałeś spółkę z siedzibą w Luksemburgu przed Polskim sądem?
A który to sąd przyjął pozew?
Moje pieniądze zostały przesłane na konto przedstawiciela tej firmy w Polsce i zwrotny przelew na moje konto został dokonany przez firmę PRESCO S.A.(właśnie to sprawdziłem). Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że każda firma zagraniczna prowadząca działalność gospodarczą musi mieć w Polsce swojego przedstawiciela - i chyba de facto pozwanym jest właśnie ten przedstawiciel. Adres firmy Presco z Luksemburga spisałem z poprzedniego pozwu przeciwko mnie. Jeżeli sąd wyliczył mi kwotę do zapłaty za mój proces, to wg mnie pozew został przyjęty.

Proszę kogoś, kto lepiej orientuje się w tych zawiłościach o wyrażenie swojej opinii w tym temacie.

Nie, pozywasz spółkę z siedzibą w Luksemburgu przed sądem właściwym miejscowo.

Rafał zapewne zaraz nam przybliży podstawę prawną na właściwość miejscową z tego prawa europejskiego. Nie mówimy oczywiście o zobowiązaniach kontraktowych przedsiębiorca - konsument, bo nie z takiego zobowiązania wynika świadczenie w niniejszej sprawie.

Już chyba o tym kilka razy dyskutowaliśmy, poszukaj rewt podobnych wątków.

Sąd przyjął i jest dobrze. Dopóki powód z Luksemburga nie stanie okoniem, to nie ma żadnego problemu.

Nie przyjął, bo właśnie wezwał do wskazania miejsca siedziby pozwanego, zapewne nie bez powodu.

Tak pamiętam te wątki, kończyły się zawsze podobnie, tzn. bez konkretów.

Swego czasu takim osobom, jak TY nawet MS na stronach radziło, co zrobić...eh

Widzę, że opinie w kwestii właściwości sądu, tzn czy mój lokalny sąd rejonowy jest dedykowany do rozpatrzenia pozwu o zwrot kosztów komorniczych od firmy zarejestrowanej w Luksemburgu, są wzajemnie sprzeczne :D :lol:.

Najrozsądniej brzmią opinie kolegi Rafała_26.

Nie omieszkam poinformować forum o rezultatach - jak zapomnę to proszę o przypomnienia na priva.

Czy jeżeli nikt z Presco nie stawi się na proces - to oznacza, że sąd przyzna mi całą żądaną w pozwie kwotę tzn koszty komornicze + odsetki + koszty gotówkowe ?

Ostatnia edycja:
gamirek napisał:
Czy jeżeli nikt z Presco nie stawi się na proces - to oznacza, że sąd przyzna mi całą żądaną w pozwie kwotę tzn koszty komornicze + odsetki + koszty gotówkowe ?
Napiszą odpowiedź na pozew i wniosą o rozpoznanie pod nieobecnośc. Sąd oceni kto ma rację.
Gdyby nie wnieśli odpowiedzi to tak, jakby nie mieli nic do powiedzenia.

gamirek napisał:
Widzę, że opinie w kwestii właściwości sądu, tzn czy mój lokalny sąd rejonowy jest dedykowany do rozpatrzenia pozwu o zwrot kosztów komorniczych od firmy zarejestrowanej w Luksemburgu, są wzajemnie sprzeczne :D :lol:.

Przepis prawny:
Art.30.Powództwo przeciwko osobie prawnej lub innemu podmiotowi nie będącemu osobą fizyczną wytacza się według miejsca ich siedziby.

A jak będzie to jak zwykle czas pokaże.

Kiedyś nie uczono jeszcze o prawie europejskim... a na stronach MS czytałeś opinię prawną??

Nie, ale jeśli dobrze kojarzę to opinie prawne nie są źródłem powszechnie obowiązującego prawa w Polsce.

rewt napisał:
PRZEPIS PRAWNY:
Art.30.Powództwo przeciwko osobie prawnej lub innemu podmiotowi nie będącemu osobą fizyczną wytacza się według miejsca ich siedziby.
Ale wyczytałem, że można również pozywać wg miejsca wyrządzonej szkody. A miejsce jest TUTAJ w Polsce, w moim mieście.

Tak a propos... przelew zwracający mi zagrabioną ( sorry Rafał_26 :brawo:) zabraną kwotę został wysłany z

NAZWA BANKU BZWBK 1 O. W PILE
NAZWA NADAWCY:
P.R.E.S.C.O. GROUP S.A.. AL. JANA PAWŁA II 15. 00-828 WARSZAWA

W internecie firma ta jest notowana na giełdzie i ma ten sam warszawski adres
jak i ma swoją stronę internetową. Poniżej dane z tej właśnie strony internetowej:

CENTRUM OPERACYJNE: P.R.E.S.C.O. GROUP S.A.
al. Jana Pawła II 15
00-828 Warszawa
NIP: 897-170-21-86
KRS: 0000372319
adres email: kontakt@presco.pl
tel. 22 697 64 55
ODDZIAŁ W PILE:
al. Wojska Polskiego 49 B 64-920 Piła
adres e-mail: kontakt@presco.pl
Tel. 67 352 00 00 Fax. 67 352 00 04​
Adres oddziału w Pile, telefon jest DOKŁADNIE taki sam jaki był na pozwie przeciwko mnie!!!

Posialiście mi jednak nutkę wątpliwości, może sensowne będzie przeadresowanie pozwu z Presco Luksemburg na Presco S.A. w Warszawie ??? Czy dodać informację o istnieniu Presco Warszawa w uzupełnieniu mojego pozwu?

Ostatnia edycja:
Powrót