Presco

• Autor wątku Autor wątku asiakacper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiakacper

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam ,

zdaję sobie sprawę , że temat z firmą CANAL + sprzedającą długi firmie PRESCO , pojawia się nieustannie na różnych forach , jednak chciałabym zaczerpnąć porady odnośnie mojego zadłużenia .

Rozwiązanie umowy z Cyfrą + : maj 2010
Powód roszczenia : nie oddanie karty i najprawdopodobniej niezapłacona faktura + odsetki

Od maja 2011 otrzymuje powiadomienia o wezwaniu do zapłaty od firmy PRESCO na adres rodziców . Ostatnią korespondencja nosiła tytuł "Ostateczne wezwanie do zapłaty" - otrzymałam ją w tym miesiącu .

Kilka miesięcy temu , za poradą prawnika , wysłałam list do firmy Canal + o anulowaniu kary 300 zł za nieterminowe oddanie karty , powołując się na fakt , iż jest to bezużyteczny plastik itp zobowiązałam się również do zapłacenia , w przypadku akceptacji przez C+ mojej propozycji , pozostałych roszczeń oraz zwrotu karty w najbliższym punkcie - brak jakiejkolwiek reakcji z strony C+.

Suma zadłużenia to niecałe 400 zł .

1) Czy jeśli spłacę to zadłużenie to jaką mam gwarancję , że za miesiąc/rok nie pojawi się kolejna firma windykacyjna , ponieważ np nadal nie zwróciłam karty do C+ itp ?

2) Jaki jest dokładny termin przedawnienia w moim przypadku , 3 czy 10 lat , licząc od rozwiązania umowy maj 2010 ?

3) Czy istnieje możliwość zmuszenia mnie poprzez sąd do zapłacenia długu , nie informując mnie o rozprawie ?

4) Czy na rozprawie sądowej , mogę podjąć próbę podważenia kwoty kary 300 zł za nie zwrócenie bezużytecznej karty do C+ , czy jest to zupełnie odmienna sprawa dotycząca C+ ,a nie firmy windykacyjnej ?

5) W przypadku przegrania sprawy w sądzie , jakiej kwoty do zapłaty ( z kosztami sądowymi itp ) mogę się spodziewać , jeśli dług z odsetkami to wspomniane 400 zł ?

Pozdrawiam Serdecznie

Skoro zdajesz sobie sprawę, że na forach są odpowiedzi, to poczytaj, ale na szybko:

1. bywało i bywa - kara za nieterminowy zwrot dekodera plus "równowartość" dekodera;
2. 3;
3. rozprawy nie będzie przyjdzie nakaz; doręczanie na "zły" adres to temat rzeka, ale mają adres rodzice, rodzice Cię powiadomią;
4. f. wind. to tak, jakby był poprzedni podmiot; kara jest rażąco wygórowana, chociaż nie jest to bezużyteczny plastik;
5. 90 zł kosztów PROCESU (nie ma kosztów sądowych w takich sprawach); jeśli skapitalizują odsetki, to będzie ponad 500 zł, więc około 210 zł kosztów;

Dziękuje za szybką odpowiedź .

Forum czytam , szukam , i zauważyłam ,że entuzjazm do "walki" z firmami windykacyjnymi mocno upadł .

Jako ,że jasno otrzymałam odpowiedź na pytanie ,chciałabym się zapytać , czy z tym da się coś jeszcze zrobić ? Czy tylko zapłacić i czekać przykładowo na kolejną firmę windykacyjną , jeśli nadal nie zwrócę karty ?

Pozdrawiam

Nikt Ci nie nałoży kary 3 razy. Uważam, że w obecnym brzmieniu orzecznictwa, kara w takiej wysokości jest wygórowana. Jednak mało jest racjonalnych sprzeciwów z c+, więc ciężko koncypować, co zrobi sąd.

Entuzjazm upadł?? Niestety, ale z mojej obserwacji wynika, że ludzie są coraz głupsi i coraz mniej chce się im "coś z tym robić". Biorąc pod uwagę statystykę, to 97% dłużników nie umie czytać ze zrozumieniem i wszystko "łykają".

Tymczasem podejrzewam, że presco, o ile sprawa była w epu (Twoja pewnie będzie), nie zdąży do rozprawy zgromadzić dowodów, bo ma je wirtualnie.

Obecnie walka z f. wind. jest niebosiężnie łatwa, ale nikt z tego nie umie korzystać.

Na Twoim miejscu bym ryzykował. Albo się przedawni, albo nie znajdą dokumentów, albo merytorycznie sąd zmniejszy karę umowną zgodnie z art. 484 § 2. Jeżeli zobowiązanie zostało w znacznej części wykonane, dłużnik może żądać zmniejszenia kary umownej; to samo dotyczy wypadku, gdy kara umowna jest rażąco wygórowana.

Tyle z mojej strony.

rafal_26 - jestem Ci dozgonnie wdzięczna .

Jeśli niestety nie uda mi się przetrwać z nimi do maja 2013r i dostanę nakaz , o którym wcześniej wspominałeś od epu , jak i kiedy powołać się na art. 484 § 2 ?

W całej sprawie rozchodzi się nie o to ,żeby nie zapłacić , tylko żeby nie płacić "rażąco wygórowanej kwoty" , która jest z kosmosu .

Pozdrawiam i Dziękuję

Dostaniesz nakaz, wnosisz sprzeciw, w którym napiszesz o rażąco wygórowanej karze umownej i tyle. Jednak nie sądzę, że w ogóle znajdą "papiery"...

Więc lepiej zacząć, że kwestionujesz twierdzenia powoda o zawarciu umowy o wskazywanej przez niego treści, a w drugim wierszu, że kara umowna w takiej wysokości za zwrot kawałka plastiku jest rażąco wygórowana i wnosisz o oddalenie powództwa w całości.

Ostatnia edycja:
Witam ponownie ,

9.10.2011 w skrzynce pojawiła się kolejna korespondencja z firmy PRESCO , tym razem jednak nie bezpośrednio od nich ale od ich radcy prawnego .

Cytując :

Wezwanie przedprocesowe

Jako pełnomocnik spółki PRESCO GROUP SA z siedzibą w Warszawie przy ul. ... niniejszym informuję, że na podstawie art. 86 w zw. z art. 87 Kodeksu postępowania cywilnego (&1 KPC) zostałem upoważniony do :

1. Przeprowadzenia postępowania sądowego w sprawie zaległości płatniczych wynikających z niezrealizowanych płatności wobec canal + cyfrowy sprzedanych w drodze umowy cesji wierzytelności (art. 509 KC) do Presco Investments S.a r.l. Lista dokumentów w załączeniu.

2.Na podstawie ustawy z dnia 28 blipca 2005r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz. U. z dnia 1 września 2005 r. z późniejszymi zmianami) oraz Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (Dz. U. z dnia 3 października 2002 r. z późniejszymi zmianami ) wystąpię o zasądzenie na rzecz mojego pracodawcy :

-zwrotu wszelkich kosztów i opłat sądowych,
-zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego.

3. W przypadku uzyskania tytułu wykonawczego do przeprowadzenia postępowania egzekucyjnego w oparciu o art. 796 KPC , w którym na podstawie art. 799 KPC w związku a art. 845 KPC, art. 924 KPC, art. 881KPC, art. 896 KPC, art. 889 KPC będę wnioskował o zajęcie :

-ruchomości,
-nieruchomości,
-wynagrodzenia za pracę,
-renty lub emerytury,
-rachunków bankowych,
wierzytelności oraz praw majątkowych,

Zgodnie z art. 125 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 KC (Dz. U. z 1964r. Nr 16 poz. 93 z późniejszymi zmianami Presco Investments S.a r.l. po uzyskaniu tytułu wykonawczego będzie miało możliwość wszczynania egzekucji komorniczej przez 10 lat.

W związku z powyższym spełniając wymóg procesowy wzywam ostatecznie do dobrowolnego uiszczenia kwoty ... wynikającej z wymienionych na odwrocie dokumentów wraz z odsetkami ustawowymi najpóźniej do dnia 2011-11-06

Chciałabym zapytać , czy następne będzie już wezwanie z e-sądu do zapłaty , oraz , czy w przypadku nakazu do zapłaty przez sąd , będą mi doliczone do kwoty która mam uiścić ( kara , odsetki , koszty postępowania ) koszty tego radcy prawnego ?

Pozdrawiam Serdecznie

Przecież wyżej o tych kosztach pisałem.

Tak Panie Rafale , wiem , ale czy jako strona "przegrana" nie muszę pokryć kosztów , które strona "wygrana" poniosła na poczet tego radcy ?

Taki Pan może zaśpiewać sporo ...

Co do reszty , to czekam na pismo z epu , o ile faktycznie strona pozywająca PRESCO , czy też ten radca prawny posiada wszystkie stosowne dokumenty aby rozpocząć postępowanie , po jego otrzymaniu , będę starała się o zredukowanie sumy do zapłaty - tak jak pisaliśmy wcześniej .

Pozdrawiam Serdecznie

"zaśpiewać";D

a czy wstukała pani w googlach treść rozporządzenia na podstawie którego radca może "śpiewać"???

jak pani wstuka, to pani przeczyta;

zresztą napisałem to wyraźnie w poprzednich postach - przy zadłużeniu do 500 zł będzie to 90 złotych, a przy zadłużeniu powyżej tej kwoty do 1.500 zł - 210 złotych;

jednak skoro roszczenie wynosi 400 zł, a presco nie kapitalizuje odsetek, to będzie to 90 złotych;

oczywiście jak pani wygra częściowo, to poniesie pani jedynie część tych kosztów;

dostanie pani pewnie za jakiś czas - najwcześniej za 3 miesiące pozew z odpisem nakazu z e-sądu - wówczas proszę wnieść sprzeciw drogą tradycyjną - nie bawimy się w elektroniczny, bowiem po ostatnich zmianach w systemie, łatwo strzelić sobie samobója;

wysyłamy listem poleconym - tak aby mieć potwierdzenie nadania sprzeciwu do sądu;

:)

Teraz rozumiem w 100% ,a kwota zadłużenia jest mniejsza niż 400 zł , więc na chwilę obecną czekam na konkretne pismo z e-sądu i będziemy się odwoływać .

Panie Rafale , proszę się nigdzie nie oddalać z tego forum bo Pana rady są bezcenne !

Jeszcze raz serdecznie Panu dziękuję ;)

Witam, w dniu dzisiejszym (w końcu) otrzymałam Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Mam dwa tygodnie na zapłacenie długu wierzycielowi lub na sprzeciw od wydanego nakazu. Chciała bym wnieść sprzeciw, szukałam trochę na internecie, ale do końca nie jestem pewna czy :
1. Mam wnieść sprzeciw na jakimś specjalnym druku czy na zwykłej kartce A4 (pismo, które dostałam jest zwykłym listem napisanym na komputerze bez jakiegokolwiek podpisu),
2. Wiele wzorów sprzeciwu, które znalazłam na internecie, jest związane albo z przedawnieniem albo z inną sprawą niż moja (przypominam, że Canal + nałożył mi karę 300 zł! za nieterminowy zwrot karty i bez powiadomienia mnie sprzedał dług PRESCO), czy mógł by mi ktoś choć w przybliżeniu pomóc w sformułowaniu uzasadnienia? czy napisać tak po prostu, że kara jest rażąco wysoka i chciała bym, aby mi ją zmniejszył sąd lub anulował, czy muszę się powoływać na jakieś konkretne art.? Domyślam się, że w takich pismach ważne jest każde sformułowanie a ja nigdy nie miałam do czynienia z 'prawem".
Wiem, że wielu osobom wielu z Was pomogło w podobnych sprawach i powinniśmy wnioskować z innych wątków podobnych, ale nie złośćcie się, każdy osobiście podchodzi do swojego przypadku i martwi się czyt. boi się, żeby to wszystko dobrze zrobić i zakończyć sprawę.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź

Sprzeciw wnosimy na zwykłym piśmie. Wczoraj o tym komuś pisałem, dzisiaj już nie będę powtarzał, ale w skrócie. Później przyjdzie post. o skut. wn. sprzeciwu. Sprawa zostanie przekazana właściwemu sądowi. Tamten sąd wezwie powoda do złożenia dokumentów, jeśli to zrobi, to i Ciebie do złożenia sprzeciwu w 2 egzemplarzach do urzędowym formularzu.

Obecnie wystarczy, że napiszesz wnoszę sprzeciw i opiszesz to co wyżej. Oczywiście pamiętaj o wskazaniu sygnatury sprawy oraz podpisaniu pisma. Jeśli chcesz możesz od razu wnieść sprzeciw na urzędowym formularzu w 2 egzemplarzach.

Jak dobrze pójdzie, do ów powód nawet nie uzupełni dokumentacji i sąd umorzy sprawę.

Witam, czy w Sprzeciwie do nakazu zapłaty, jako powoda podajemy firmę Presco, czy prawnika tę firmę reprezentującego?
O co wnosimy we wniosku?
- kwestionuję twierdzenie powoda o zawarciu umowy o wskazanej przez niego treści'
- kwestionuje kare umowna 300zł za zwrot kawałka plastiku , która jest rażąco wygórowana

dodam ,że z tego co mi tu napisali , jest jeszcze jakaś faktura za 29 zł do zapłacenia ... musiałabym poszukać czy faktycznie tak jest , ale czy wspominać o tym , w tym piśmie , czy po prostu napisać to co powyżej i wnieść sprzeciw od tej sumy za samą kartę ?

Czy ja mam pisać na tym etapie jakieś uzasadnienia poniżej , czy zamiast słowa u=kwestionuję użyć sprzeciwiam się .

Idę wg tego wzoru

http://ms.gov.pl/Data/Files/_public/prawa_i_obowiazki/post_cyw/Obyw-w-post-cywilnym-calosc49.pdf

To chyba wszystko i wysyłamy ;)

I jeszcze pytanie z innej beczki , ja już dawno zmieniłam nazwisko , więc jak się mam podpisać , ponieważ pismo jest na stare nazwisko ?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Najlepiej abyś podpisała się nowym nazwiskiem i wyraźnie WYJAŚNIŁA, że je zmieniłaś, a jeśli masz, to również warto dołączyć kserokopię aktu ślubu.

Witam ponownie , zauważyłam ,że albo link się nie wyświetlił albo administracja go usunęła , jednak nie otrzymałam żadnej wiadomości w tej sprawie .

Więc od początku , sprzeciw napisałem w formie z linku poniżej :

http://ms.gov.pl/Data/Files/_public/prawa_i_obowiazki/post_cyw/Obyw-w-post-cywilnym-calosc49.pdf

Chciałabym się upewnić czy to co napisałam powyżej , cytując :

- kwestionuję twierdzenie powoda o zawarciu umowy o wskazanej przez niego treści'
- kwestionuje kare umowna 300zł za zwrot kawałka plastiku , która jest rażąco wygórowana

dodatkowo musi zawierać jakieś uzasadnienie (zgodnie z wzorem) , czy powoływać się na jakieś art. itp ? Czy wystarczy słowo sprzeciwiam się , a reszta i tak będzie rozpatrywana po zebraniu pełnej dokumentacji z strony powoda ?

--------

Co do nazwiska , czy na tym samym piśmie mam napisać ,że zmieniłam nazwisko ? Wydaję mi się ,że powinno to być jakieś inne pismo jako załącznik do tego , bo w końcu co ma zmiana nazwiska do wniesienia sprzeciwu ...

Pozdrawiam

1. pisałem już z 5 razy, że wystarczy napisać SPRZECIW i tyle;
2. zmiana nazwiska ma tyle, że sprzeciw zostanie odrzucony, jako wniesiony przez osobę nieuprawnioną, a jak podpiszesz się starym i dopiszesz w nawiasie zmiana nazwiska, a przy okazji dołączysz ksero aktu ślubu, to nikt nie będzie miał wątpliwości.

Masz zacięcie do kombinowania, czy tak z natury chcesz słuchać swojej intuicji??

Chyba jednak muszę tyle kombinować :)

Dziękuję za cierpliwość . Po prostu lubię się upewnić 5 razy :)

Ale pocieszę Pana , jeśli nie karzą mi czegoś uzupełnić w najbliższych dniach , to znowu odpocznie Pan od mnie - hehe

Na chwilę obecną ponownie ślicznie dziękuję !

Witam, w ubiegłym tygodniu dostałam pismo z sądu "Sprzeciw od wyroku zaocznego".
Przypominam:firma Presco kupiła od Canal+ dług w wysokości 300 zł za niezwróconą kartę, plus odsetki. Ja chcę, żeby sąd anulował mi zapłatę lub ją zmniejszył, ponieważ kwotą jest zbyt wygórowana.
Mam jednak problem z wypełnieniem tegoż formularza(nie ja pierwsza i nie ostatnia niestety!).
Pomóżcie, proszę i wyjaśnijcie, co mam napisać w
pkt. 7 "Zarzuty i wnioski pozwanego"?
pkt. 8 "Żądanie zwrotów kosztu procesu"?
pkt. 9 "Uzasadnienie"?
Rozumiem, że dowodów nie posiadam, jedynie moje słowo na działanie Canal+, który nie pofatygował się, żeby mnie powiadomić o jakiejś karze, tylko sprzedał dług. Więc żadnych dowodów nie zgłaszam.
Błagam o pomoc, dla mnie to jest czarna magia...
Panie Rafale, mam nadzieję, że gdzieś tam Pan jest :)

Witam ponownie , poradziłam sobie już z częścią pisma , jednak chciałabym zapytać , czy otrzymując z sądu rejonowego wezwanie do złożenia sprzeciwu na urzędowym formularzu , oznacza ,że powód ( firma PRESCO ) przesłała do sądu wszystkie dokumenty dotyczące mojej sprawy tj. Notę karną od Canal+ oraz brak opłacenia jednej faktury ?

Z pozwu o zapłatę dostarczonego pół roku temu z EPU wynika ,że PRESCO przedstawiło tam DUPLIKATy umów cesji miedzy C+ a PRESCO , czy to oznacza , że posiadają oryginały , czy tylko umowę cesji z C+ tylko z numerem faktury oraz noty karnej za brak zwrotu karty ?

Jest to dość ważna kwestia , ponieważ , nie wiem czy żądać dokumentów , czy odnieść się od razu do art. 484 § 2 o rażąco wygórowanej kwocie ?

Bardzo prosiłabym osoby zorientowane o podpowiedź , ponieważ , mam czas tylko do jutra .

Pozdrawiam i Dziękuję

Powrót