Presco

• Autor wątku Autor wątku asiakacper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam

Kontynuując wątek o firmie PRESCO , dziś otrzymałam wezwanie na rozprawę , oraz kserokopie dokumentów dostarczonych przez firmę PRESCO .

Chciałabym zadać proste pytanie , ponieważ z dokumentów jakie mi dostarczono , oraz jakie otrzymał sąd ,a dokładniej duplikaty wierzytelności , dla mnie nie wynika nic ... być może tego nie rozumiem .

Mianowicie :

-Duplikat umowy cesji wierzytelności z dnia ... - kserokopia umowy podpisanej z C+
-Duplikat zawiadomienia o cesji wierzytelności z dnia ... - zawiadomienie od PRESCO , takie ,które przysyłają zwykłym listem ,tym razem podpisane przez kogoś , ale BEZ NUMERU KONTA DO WPŁATY
-Duplikat częściowego wykazu wierzytelności po miedzy C+ ,a PRESCO z moimi danymi z dnia ..., ponownie z numerem faktury/noty karnej, bez żadnego podpisu ( nie wliczając radcy prawnego )

Wszystko z tego samego dnia , w którym PRESCO kupiło od C+ "długi" na kwotę kilkudziesięciu tysięcy ...

Nadal nie wiem oficjalnie , za co mam zapłacić , ponieważ nie otrzymałam duplikatu faktury oraz noty karnej ...

1. Gdzie mogę starać się o te dokumenty - jeśli w ogóle istnieją ? Czy sąd może je mieć ? W załącznikach jakie PRESCO przesłało do sądu nie ma tych dokumentów ! Sąd ma tylko numerki faktury i noty karnej , ale nie wiadomo czego dotyczą , dokument jest nie podpisany (ani przez kogoś od PRESCO , ani od C+ ) , więc nie do końca jestem przekonana ,że to są "moje" długi.

2. Na skutek czego powstała suma jaką mam zapłacić, w kserokopii umowy dostarczonej przez PRESCO , którą zawarłam firmą C+, jedyną notę karną można otrzymać ,za przed terminowe zerwanie umowy ,które nie nastąpiło .

Czy ktoś pomoże mi to zrozumieć ? Staram się podejść do tego z perspektywy Sądu , ale moim zdaniem te dokumenty/kserokopie/częściowe są niekompletne . Ja osobiście nie mam jak podważyć wiarygodności noty karnej ponieważ nie wiem czego ona dotyczy ? Może dotyczyć wszystkiego co oferuje C+ swoim klientom np. dekodera , anteny , zerwania umowy itp.

Pozdrawiam i Dziękuję

Ostatnia edycja:
asiakacper: a jakiej kwoty się domagają? z kiedy jest ta niby faktura? jak sprawa trafi do sądu to koniecznie się udaj na rozprawę i podnieś to co mówisz tu - tam nie gryzą :) a jeśli minęło więcej niż 3 lata to wyślij odpowiedź do Sądu że roszczenie jest przedawnione.

Witaj , kwota nie wielka tyle co za nie zwrócenie karty 300zł i ponoć jakaś faktura na parę zł ... Trzy lata minie dopiero w 2013 ;]
Cały temat o tym jest :) Chciałabym do doprowadzić do końca ,bez względu na finał , tak aby ten temat służył innym ludziom w podobnej sytuacji .

Chciałabym po prostu aby ktoś tutaj uświadomił mnie czy tak mało wiem na temat całej sprawy , czy po prostu Presco nie przesłało do Sądu nic konkretnego co świadczyłoby o tym ,że Ja jestem komuś coś dłużna opierając się na dokumentach ,a nie tylko ich NUMERACH ...

Moim zdaniem takie dokumenty nie wystarczą do zasądzenia należności, bowiem konieczna jest umowa oraz faktury - oryginały lub ich ksera poświadczone za zgodność.

Na tym etapie możesz twierdzić, że według Ciebie roszczenie nie istnieje, bo powód go nie wykazał. Lub też swoimi słowami - nie wiesz, za co masz zapłacić, a skoro nie wiesz, to nie chcesz płacić za "coś".

Witam po dłuższej przerwie . Jako ,że zbliża się powoli termin rozprawy , ku mojemu zaskoczeniu otrzymałam z mojego sądu odpowiedź na sprzeciw radcy prawnego .

Zaniepokoiły mnie dwie kwestie :

1) "Pozwany nie przedstawił też żadnych dokumentów na potwierdzenie nieistnienia roszczenia . Zgodnie z wynikającą z art. 6 kc regułą rozłożenia ciężaru dowodu powód powinien udowodnić okoliczności tworzące prawo i tego dopełnił obowiązku. W ocenie powoda to pozwany powołując sie na nieistnienie określonego faktu powinien udowodnić swoje twierdzenie , zgłaszając dowody na potwierdzenie faktów przeciwnych . Ponadto powód wskazuje ,iż nie był związany z powanym umową abonamentową i nie był zobowiązany do spełnienia żadnego świadczenia na rzecz pozwanego . Pozwany miał natomiast możliwość z skorzystania z reklamacji i przestawiebia swoich zarzutów w postępowaniu reklamacyjnym"

"Pozwany dołączył do sprzeciwu formularz zwrotu sprzętu, jednakże owy formularz jest nieczytelny i powód nie jest w satnie zweryfikować daty zwrotu Sprzętu"

- to nie są moje literówki i błędy tylko takie pismo dostał sąd .

Po pierwsze , nie korespondowałam , nie odbierałam , nie wysyłałam żadnego formularzu o zwrocie , który jest rzekomo nie czytelny !
Moim zdaniem jest to wprowadzenie sądu w błąd , że rzekomo takie pismo powinnam mieć jeśli coś zwracam !

Pierwszy cytat wskazuje na to ,że mimo iż te faktury są nie podpisane , jak wspomniał Pan Rafał , to ja mam udowodnić ,że wszystko mam popłacone , mam na to pisma , potwierdzenia itp. ??

Dodatkowo wcześniej jest stwierdzenie ,że to w regulaminie są noty karne ... regulaminu niestety nie mam ani Ja , ani powód tj. nie dostarczył !

To jest jakiś obłęd !

Jak z tego wybrnąć logicznie ?

Jeśli w sprzeciwie zostały podniesione właściwe zarzuty - to teraz to już nie więcej nie trzeba robić. Sprawę rozstrzygnie sąd a treścią wyroku należy się w odpowiednim czasie zainteresować.

W sprzeciwie było ,iż kara umowna noty karnej jest rażąco wygórowana w stosunku do straty jaką poniósł powód w przypadku gdy kara ta jest uzasadniona .

Dziękuje za szybką odpowiedź , ale sąd został zarzucony różnymi papierkami , dodatkowo został nakierowany ,że to ja powinna pokazać ,że jestem niewinna i ,że mam na wszystko potwierdzenia ...

Mimo iż jest tylko ksero umowy , w której jasno wynika ,że zapłaciłam za cały sprzęt satelitarny oraz niepodpisane , częściowe faktury nie wskazujące nic , to ja mam udowodnić ,że zadłużenie i inne nie istnieje ...

Czy mam coś przygotować na tą rozprawę , czy tylko iść grzecznie wysłuchać ?

Ponad rok pisania i szukania rad na tym forum i :D

Czekam na uprawomocnienie się wyroku . Liczne błędy w odpowiedzi na mój sprzeciw dotyczące dat - kancelaria twierdziła i odwoływała się do umowy z przed ponad pięciu lat ( najprawdopodobniej Pan reprezentujący powoda pomylił się w datach czego sąd nie mógł zaakceptować ) , dodatkowo Powód nie przedstawił ŻADNEGO dowodu stwierdzającego jakąkolwiek wierzytelność !

Kserokopia umowy , wezwania do zapłaty od PRESCO , kupienie jakichś długów przez PRESCO , częściowy wykaz zadłużenia od PRESCO - NIE SĄ DOWODAMI ponieważ dług nie powstał w firmie PRESCO !

Ogólnie Pan sędzia był tak zdezorientowany ,że sam nie wiedział o co chodzi . Dodatkowo Sąd posiadał dokumenty stwierdzające ,że nota karna jest za ZERWANIE UMOWY ... a w piśmie z kancelarii ,że za brak zwrotu sprzętu satelitarnego ... masło maślane ... W przyszłym miesiącu udam się do sądu ,chce się upewnić ,że nic nowego nie dostarczyli .

Zapewne mojemu przedmówcy chodzi o dwa aspekty:

Po pierwsze kserokopie, o ile nie są poświadczone za zgodność z oryginałem, a zapewne presco i ich pełnomocnik nie może tego zrobić (poświadczyć za zgodność), bo na oczy nie widzieli oryginałów.

Po drugie, co ważniejsze, skoro żądamy kary umownej, to musimy wykazać niewykonanie zobowiązania - wydanie karty oraz powstanie obowiązku zwrotu (jeśli za to jest kara umowna) zgodnie z umową. Z tego co pamiętam, mięli obowiązek dodatkowego wezwania do zwrotu (czy była to karta, czy dekoder).

Ogólna uwaga większość roszczeń tego typu podmiotów jest nieudokumentowana i przy odrobinie chęci można 90% spraw wygrywać. Oczywiście pozostaje ten aspekt "chęci". Wiele osób woli zapłacić i nie męczyć się za niewielkie kwoty.

Ciąg dalszy z Firmą PRESCO :D

Ależ była moja mina , kiedy z skrzynki wyjęłam kopertę z firmy Presco . Standardowo , bez potwierdzenia , rzucone jak reklamówka z spożywczaka.
Cóż było w środku ?
Kolejny dług na kwotę rzędu 100zł za niezwrócenie sprzętu do firmy C+ , która to pod koniec 2012 roku sprzedała dług ... nie muszę chyba pisać dalej ?
Oczywiście wierzą ,że to tylko niedopatrzenie z mojej strony i cała kwota zostanie uregulowana ... Numer klienta jest z poprzedniej sprawy , która puki co jest ODDALONA z braku dowodów .
Innych umów z C+ nie było , 3 lata mija w czerwcu tego roku , z rok będą przysyłać ponaglenia , czyli potem wystarczy już tylko wnosić o przedawnienie .

Ciekawe co jeszcze miałam zwrócić do C+ , może własny telewizor :brawo

Szczęśliwego Nowego Roku dla całej uczynnej "kadry" tego forum ! :winko:

Powrót