Próba wyłudzenia pieniędzy przez firmę pośredniczącą w wysyłaniu paczek

• Autor wątku Autor wątku Juras-J12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Juras-J12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam . dzisiaj dostałem od firmy *** fakturę korektę , do zapłaty 122 zł . Zleciłem firmie przewóz ramy do łózka 2 miesiące temu , usługę wykonano. za tą czynność zapłaciłem z góry przelewem na firmę 75 zł. Dzisiaj dostałem tą korektę bo podobno paczka ważyła więcej niż podałem w zleceniu . po 2 miesiącach stwierdzili , że za mało mi policzyli i chcą do 75 zł jeszcze 122 zł ,No coś tu mi pachnie oszustwem . Napisałem do ***I odwołanie , ale z tego co czytam na forum , to nic obiecującego w odpowiedzi nie uzyskam , co robić ? czy takie praktyki firm to ,,polska norma,,?

Właśnie dostałem odpowiedź ***
12:51 (28 minut temu)

do ja
Witam,
jest to dodatkowa faktura do zapłaty, ponieważ przewoźnik przemierzył paczkę na magazynie. Wymiary po weryfikacji to 200/20/90 cm, a Pan podał w systemie 200/10/90 cm.
Po weryfikacji została na nowo wyliczona waga gabarytowa z wzoru dł*szer*wys/6000 i wynosi ona 60 kg. Na fakturze widnieje dodatkowa kwota do dopłaty i w zaistniałej sytuacji proszę na początek o złożenie reklamacji na maila ***. Proszę wskazać co było zawartością i potwierdzić w jakikolwiek sposób, że wymiary jakie Pan podał były zgodne.

Z drewnianej ramy do łóżka ok 30 kg wyszło im ze wzoru 60 kg . jak mam się teraz zachować to są kpiny

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak masz dowód jakikolwiek to reklamuj. to powszechna procedura wyłudzenia !

Witam . jaki dowód masz na myśli no teraz po 2 miesiącach jak ja im udowodnię musieliby przyjechać do domu wyjąć z łóżka i zważyć , to trochę nierealne . inaczej jak mogę udowodnić , może niech oni udowodnia jakoś , że tyle ważyło . no mają przecież wzór uniwersalny na obliczanie wagi ......?????

Wymiary po weryfikacji to 200/20/90 cm, a Pan podał w systemie 200/10/90 cm. = udowodnić wymiar ! 10cm różnicy !! Mimo to reklamuj!!!

Widzi Pan , zgodnie z prawem (prawnik tak twierdzi) to oni powinni mi udowodnić niezgodność wymiarów w formie protokołu i w takim przypadku wezwać mnie , poinformować o takiej niezgodności w tamtym czasie , nawet niech by przez kuriera podali korektę . Do mnie kurier przywiózł paczkę postawił na podwórku i pojechał , nawet nie dał mi żadnego kwitu do podpisu , dosłownie zostawił i tyle go widziałem .

zgodnie z prawem (prawnik tak twierdzi) to oni powinni mi udowodnić -
Ale przed sądem ado tego czasu , co chcą to robią i wygrywają:(( . I ich pisanie nic nie kosztujebo to automat robi bez kosztów. I ludzie czasem płacą i na to oszusci liczą Więc reklamujcie w 1 zdaniu ! Poczytać wcześniejsze wątki w tym 20-12-2017 16:28
pszemyslav
*** napisał : i w zaistniałej sytuacji proszę na początek o złożenie reklamacji na maila ***. Proszę wskazać co było zawartością i potwierdzić w jakikolwiek sposób, że wymiary jakie Pan podał były zgodne.
Napisz np. wymiary były zgodne , mierzyłem je osobiście i o pomyłce nie może być mowy

moderacja

Witam

Odgrzeje kotleta bo praktyki *** dalej trwają w najlepsze.
Mi kazali dopłacić 508zl za nadwymiarową paczkę, obudzili się po 4 miesiącach, oczywiście zdjęć paczki nie miałem ale zawsze zamawiając kuriera wpisuje o kilka cm więcej dla świętego spokoju, mimo tego dziady próbują mnie wydymać, ale nie pozwolę na to.

Oczywiście napisałem im ze to oni powinni mi udowodnić że paczka przekroczyła wymiary a nie ja im, to oni mają jakiś problem do mnie więc niech mi udowodnia że tak było. Niestety cisza...

Ale do dziś, dostałem jakiś monit 10zl do zapłaty:

"W związku z nieuregulowanymi płatnościami zostaje do Państwa wysłane pisemne wezwanie do zapłaty. Koszt wezwania zgodnie z regulaminem. W załącznika faktura VAT z tego tytułu."

Oczywiście ignoruje to.

Jakie będą kolejne kroki tych durni i na jakim etapie reagować?
Bo widzę że sprawa zmierza do sądu.

Niech mi udowodnią to w sądzie.

moderacja

Dlaczego usuwacie moje posty?!

Jak mam otrzymać pomoc jak mi je kasujecie?
Co za ludzie tu moderują...szkoda gadać...

Przed potwierdzeniem przeczytałeś warunki umowy?

Shocked napisał:
Przed potwierdzeniem przeczytałeś warunki umowy?

Warunki umowy?
Myślisz że ktoś ma czas to czytać przy wysyłce paczek? Ich regulaminy.

Mówimy tu o jawnym oszustwie gdzie pośrednik sobie zawyża rozmiary paczki!

Idę z tym do adwokata bo tu widzę pomocy nie otrzymam.

NIE OTRZYMAŁEM OD NICH DOWODU NA TO ŻE PRZEKROCZONE ZOSTAŁY WYMIARY PACZKI.

Robią ze mnie winnego a nie mają żadnych dowodów.
Śmiech na sali.

Ostatnia edycja:
Adwokat zada Ci te same pytania co tutaj. Różnica jest taka, że zapłacisz za to "marne kilka stówek".
Skoro aby docenić pomoc musisz za nią zapłacić to korzystaj z wolności i płać.

Polegniesz w sądzie o ile w regulaminie usługi, którą wykupiłeś są zapisy pozwalające na takie działanie brokera (a są tam niemal na pewno).

Shocked napisał:
Adwokat zada Ci te same pytania co tutaj. Różnica jest taka, że zapłacisz za to "marne kilka stówek".
Skoro aby docenić pomoc musisz za nią zapłacić to korzystaj z wolności i płać.

Polegniesz w sądzie o ile w regulaminie usługi, którą wykupiłeś są zapisy pozwalające na takie działanie brokera (a są tam niemal na pewno).

Widzę chyba mało znasz temat.
Poczytaj sobie inne posty:)

Zresztą było ostatnio w tv o tym ze są to zagrywki pośrednika.

Jak mogę być o cos oskarżony bez dowodów?

Czy w ich regulaminie może być zapis "możemy sobie bezpodstawnie doliczyć dopłatę do paczki w kwocie jaką sobie ustalimy bez podania powodu" ?

Pójdę do rzecznika praw konusmenta, nie mam zamiaru płacić złodziejem takich kwot.

To ja mogę Ciebie również oskarżyć o coś i Ty się tłumacz. Nie mam dowodow na to ale mogę Cię oskarżyć bo czemu nie?

Tak samo działają oni. Nie mają dowodu a twierdzą że mam dopłacić bo wymiary były za duże.

Po 4 miesiącach po wykonaniu usługi, robią to specjalnie żeby już kupujący pozbył się dowodów czyli kartonu który moglby zmierzyć.

Jak mam reklamowac coś po 4 mies?
NIE mam jak, ale oni również nie mają żadnego wydruku który by potwierdzał że paczka miala inny wymiar!

Chcą zastraszyć człowieka i tyle. Myślą że znajdą łosia, pewnie znajdują ale ja się nie dam nabrać

Skoro mylisz pozwanie z oskarżeniem to faktycznie idź do prawnika.
Sobie nie pomożesz ale prawnikowi i owszem, z czegoś musi żyć.

Nie no zapłacę grzecznie 500zl za 1cm paczki który został wysłany z palca i na co nie mają dowodów.

:ok:

Ten śmieszny pośrednik olał moją prośbę na przedstawienie mi protokołu ich pomiaru który niby wykazał nadwymiarową przesyłkę.

Nie dostałem takiego dokumentu!

Ostatnia edycja:
Dowody w postaci protokołu podpisane w dniu pomiarów się znajdą.
Nie zapłacisz 500 ale znacznie więcej bo w razie przegranej w sądzie dojdzie zastępstwo procesowe powoda, koszty wniesienie powództwa, ewentualni biegli, odsetki itd...

Wrócę do pytania: przeczytałeś umowę przed jej zawarciem?

P.S. Broker nie ma obowiązku okazania Ci protokołu o ile tego nie przewiduje umowa. Tego nie wiemy z powodu nie przeczytania przez Ciebie umowy.

https://forumprawne.org/nowe-techno...firme-posredniczaca-w-wysylaniu-paczek-5.html

Proszę przeczytaj sobie przedostatni post.

Sytuacja jest identyczna i człowiek wygrał sprawę.

Jak można rządać od osoby niewinnej takiej kwoty bez dowodów?!

Shocked napisał:
Dowody w postaci protokołu podpisane w dniu pomiarów się znajdą.
Nie zapłacisz 500 ale znacznie więcej bo w razie przegranej w sądzie dojdzie zastępstwo procesowe powoda, koszty wniesienie powództwa, ewentualni biegli, odsetki itd...

Wrócę do pytania: przeczytałeś umowę przed jej zawarciem?

P.S. Broker nie ma obowiązku okazania Ci protokołu o ile tego nie przewiduje umowa. Tego nie wiemy z powodu nie przeczytania przez Ciebie umowy.

Znajdą się powiadasz?
To czekam na nie :)

Bo jakoś w wielu sprawach się nie znajdowały.

Pośrednik nie ma takich dokumentów nawet.

Widzę jesteś nie w temacie

Nie strasz mnie bo ja swoje prawa znam.
Żadnych dokumentów z pomiarów nigdy nikt nie dostał.
Znajdz sobie program UWAGA z przed około tygodnia, był tam ten temat.

Wypowiadał się prawnik i mówił że pod żadnym pozorem nie płacic im pieniędzy, skoro nie ma dowodu w postaci protokołu z podanymi wymiarami i podpisem osoby która dokonała pomiaru.

NIE MA TAKIEGO PROTOKOŁU ponieważ firma kurierska X wykonała usługę zaś pośrednik Y szuka dodatkowego sposobu na zarobek i wysyłają takie właśnie straszaki.

Firma kurierska X nawet nie wie zapewne o tym. I nie ma takich protokołów, więc o czym ty mówisz?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Powrót