problem na stażu z up

• Autor wątku Autor wątku uglibugli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uglibugli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam taką sytuację: jestem na stażu z urzędu pracy (jest to staż w administracji publicznej) od prawie 2 miesięcy i od kilkunastu dni mój opiekun stażu i zastępca kierownika ciągle ma do mnie pretensje o to, że za wolno pracuję, że przez moją wolną pracę inni "stoją ze swoją robotą" i że jak się nie poprawię do końca tygodnia to rozwiążą ze mną umowę o staż. Ja staram się robić wszystko jak najlepiej i jak najszybciej potrafię i wiem, że szybciej tej pracy wykonać nie mogę. Co w takiej sytuacji? Jak wygląda takie rozwiązanie umowy o staż przez pracodawcę? Czy poniosę konsekwencje? Czy zostanę skreślony z listy bezrobotnych jeżeli rozwiążą ze mną umowę? Dodam jeszcze że mój staż według mnie od samego początku był fikcją, jak zaczynałem to za 3 dni rozpoczął się tam remont i nic innego nie robiłem tylko 2 dni przenosiłem meble, remont się skończył - przenosiłem i ustawiałem meble a potem od razu gadka o tym że za wolno pracuję...

Stażysta to nie pracownik. Od pracy stażysty nie może zależeć praca innych pracowników. Organizator nie ma ze stażystą żadnej umowy. Organizator może zwrócić się do urzędu pracy o rozwiązanie umowy stażowej w określonych przypadkach (patrz rozporządzenie o stażach).

Powrót