Problem z alimentami

• Autor wątku Autor wątku Jaaakub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ewa456 napisał:
Człowiek bezrobotny bez papierów z biura pracy nie ma po ci iść do opieki społecznej.
A jest jakiś inny sposób na poświadczenie statusu osoby bezrobotnej?
Poza tym- czy masz na myśli dłużnika?

Ostatnia edycja:
Nie ,nie mam na myśli dłużnika. Córka poszła zaocznie, bo miała zagrożoną ciążę to od razu jej fundusz zabrali. Musiała wrócić do liceum dziennego i się męczyć. Mnie wyrejestrowali z biura pracy ,bo zdażyło mi się pierwszy raz zapomnieć terminu i też odebrali zasiłki i nie było szans dostać nic nawet dodatku mieszkaniowego ani dożywiania.

Witam.Mam problem z alimentami z FA.Krotko opisze moją sytuacje.Od 5 lat jestem po rozwodzie z bylym mezem mam syna ,alimentów nie płacił wiec korzystałam z FA,dostawałam 500zł .Obecnie jestem w związku ,z którego mam córeczke 5miesieczną.Składając w sierpniu papiery na nowy okres alimentacyjny okazało sie ze odmówili mi placenia limentów poniewaz zarobki mojego partnera przekraczają dochód na członka rodziny.Przeciez on nie jest ojcem mojego syna i pytanie czy FA mial prawo odmówic mi alimentów.

Jeśli prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe to tak. Chyba ,że partner wpada tylko czasami w odwiedziny i może być kolegą.

no własnie mieszkamy raem z tym ze on ma inny meldunek.Załuje ze wogóle przy składaniu wniosku napisałam ze razem mieszkamy bo pewnie gdyby nie to to syn nadal dostawałby alimenty .No a teraz nie da sie tego odwrócic?

Do składu rodziny wchodzi partner, z ktorym wspólnie wychowuje się wasze dziecko. Poczytaj w google, ,,fundusz alimentacyjny,, tam pisze ,kto jest uprawniony i tu w wątkach też, wyszukiwarka powyżej.

ewa456 napisał:
Jak studiujący wieczorowo to fundusz się nie należy.
to nie jest prawidłowa odpowiedź

ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów nie zawiera rozróżnienia na szkoły dzienne i zaoczne
Art. 9.*1.*Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobie uprawnionej do ukończenia przez nią 18 roku życia albo*w przypadku gdy uczy się*w szkole lub szkole wyższej do ukończenia przez nią 25 roku życia, albo*w przypadku posiadania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności - bezterminowo.*

13)*szkole - oznacza to szkołę podstawową, gimnazjum, szkołę ponadpodstawową i ponadgimnazjalną oraz szkołę artystyczną, w której jest realizowany obowiązek szkolny i obowiązek nauki, a także specjalny ośrodek szkolno-wychowawczy, specjalny ośrodek wychowawczy dla dzieci i młodzieży wymagających stosowania specjalnej organizacji nauki, metod pracy i wychowania oraz ośrodek umożliwiający dzieciom i młodzieży upośledzonym umysłowo w stopniu głębokim realizację obowiązku szkolnego i obowiązku nauki;*
14)*szkole wyższej - oznacza to szkołę wyższą, w rozumieniu przepisów*o szkolnictwie wyższym, kolegium nauczycielskie, nauczycielskie kolegium języków obcych oraz kolegium pracowników służb społecznych;*

ewa456 napisał:
Nie jest też napisane ,że bezrobotny musi być zarejestrowany w biurze pracy.

jeśli masz na myśli Urząd Pracy to stosowna definicja znajduje się w art 2 o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy

2)*bezrobotnym - oznacza to osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 1 i 2 lit. a-g lub lit. i, j, l, lub cudzoziemca - członka rodziny obywatela polskiego, niezatrudnioną i niewykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub służbie albo innej pracy zarobkowej, albo jeżeli jest osobą niepełnosprawną, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia co najmniej w połowie tego wymiaru czasu pracy, nieuczącą się*w szkole, z wyjątkiem uczącej się*w szkole dla dorosłych lub przystępującej do egzaminu eksternistycznego z zakresu tej szkoły lub*w szkole wyższej gdzie studiuje w formie studiów niestacjonarnych, zarejestrowaną we właściwym dla miejsca zameldowania stałego lub czasowego powiatowym urzędzie pracy oraz poszukującą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, jeżeli:*

Może sobie tysiąc ustaw pisać wszędzie, a i tak jak uczy się zaocznie to funduszu nie dostanie.

A może by się odwołała? Ewo, ostatni raz przypominam, że to forum prawne. Posiłkujemy się głównie ustawami.

Moderatorze teraz będę się odwoływać ,po tych postach ,bo najwyraźniej rządzą się swoimi prawami. Państwo w państwie normalnie! Powołam się na w/ w ustawy. Ja wiem ,że posiłkujemy się ustawami ,ale GOPS widocznie NIE. Jestem tym zbulwersowana.

Teraz córka po porodzie pójdzie znowu zaocznie. Jeśli jej zabiorą to się odwołam.

A czy ja jako osoba pelnoletnia, syn uczac sie wieczorowo sam juz mam zlozyc wniosek, czy ma to zrobic moja mama. I tu drugie pytanie. Jaki najwiekszy moze byc dochod na osobe ?

Ty składaj. A dochód chodzi Ci o fundusz? Bo jest 725 zł na os. Ale wniosek do funduszu Ci chodzi? To zaświadczenie od komornika o niewypłacalności weź.

No ja nie posiadam zadnego dochodu, oprocz tego co wysle mi moja mama na utrzymanie sie na studiach. Czyli wniosek do FA skladac osobiscie i dołączyć do niego zaświadczenie od komornika o niewyplacalnosci ?

A co w przypadku gdy ojciec sie pojawil na 3 miesiace zaczal placic 200zl ( i tak mniej niz ma zasadzone bo jest to kwota 350zl) a pozniej zniknal ? Czy to ma jakis wplyw ?

Powrót