problem z blokadą koła samochodu

• Autor wątku Autor wątku sajmon1100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sajmon1100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam,mam nadzieje ze w dobrym miejscu pytam o porade.Sprawa jest następująca.Bedąc na zakupach w centrum hamdlowym z uwagi braku miejsca stanołem samochodem na zatoczce gdzie byla "zebra" .Nie bylo to miejsce dla inwalidów .Wracając do samochodu z dalekja zuwazylem juz kartke za szybą i zablokowane koło przednie pojazdu.Za pare minut podjechało 3 karków z firmy która obsluguje wlasnie te blokady i powiedzieli ze zciągną ją za sume 300zl .oczywiscie odmuwilem .Wiem ze popełnil;em wykroczenie ale 300zl to chyba troszke przesada.Zadzwonilem po policje.Panowie zjawili sie w 30 minut i blokada zostala zciagnięta.Po rozmowie z panem policjantem -podobno jest wiele spraw zgloszonych na policje i pan policjant powiedzial ze narazie to jest jeszcze nieustosunkowane prawnie ,ze ogolnie tak nie mogą brać pieniędzy za takie wykroczenie,i podobno jesli te pierwsze sprawy bedą w sązie wygrane (bo zostalo to zgloszone ) to kolejne bedą anulowane puki niema na to paragrafu.Oczywiscie policja moze wystawić mandat za zle parkowanie w kwocie od 20zł do 500zł( za np postój przed wyjazdem karetek-z czym sie zgodze) jak taka sytuacja wyglada prawnie? bede musial to zaplacic? czy faktycznie ktostu chce na kimś zarobić.

Ale zapłacić co? Mandat czy za zdjęcie blokady?

za zciagniecie blokady kola chcieli 300zł-przypomne ze nie zajołem miejsca dla inwalidów ,jedynie stanołem na "zebrze" wiem ze zawiniłem ale ta kwota mi nie pasuje ....Dodam ze po przyjeździe policji zciagneli blokade ,zrobili zdjecia auta i rejestracji i tyle ,nic nie podpisywalem ...

No ale jak się skończyła ta interwencją? Zostaleś poinformowany na koniec interwencji ze masz zaplacic za zdjecie blokady?

przyjechała policja-stwierdzili ze jednak nie jest to całkowicie legalne i kazali tej firmie zciagnąć blokade-mandatu nie dostałem, ale zrobili zdjecia z rejestracyją i podobno sprawa trafi do sądu grodzkiego.I pytanie sie nasuwa czy bede musial spłącić to czy nie

wiesz stawianie samochodu na "zebrze" inaczej na przejściu dla pieszych jest niejako wykroczeniem i w tym przypadku morzna zablokować koło, ale nie rządać opłat za zdjęcie blokady.W takim przypadku zablokowanie samochodu morzemy traktować w dwojaki sposób
poniewasz w świetle litery prawa jet to namacalny dowód popełnienia wyktoczenia aczkolwiek blokowanie kół samochodowych morzemy określić przywłaszczeniem cydzej własności i stwarzaniem zagroczenia wystąpienia kolizi lub wypadku. A jerzeli sprawa trafiła do sądu grockiego to za usunięcie blokady samochodowej nie będziesz musiał płacić, ale mandat karny jusz ta i to nie mały bo od 100 do 300 złotych:) jest to wykroczenie przewidziane w ART.49 ust.1 pkt 2 zatrzymywanie i postój na przejściu dla pieszych lub na przejeździe dla reoweróworaz w odlegóści mniejszej niż 10 metrów przed tym przejściem lub przejazdem

Chwila chwila.
Całość miała miejsce na terenie prywatnym - parkingu centrum handlowego.
Obowiązuje przede wszystkim regulamin tego parkingu.

Czy jest w nim coś na temat nieprawidłowego parkowania?

pytanie ..czy straż miejska moze zakładac blokady na koła w godzinach 22-6 ?

Powrót