Problem z firmą Best s.a. Bardzo duża kwota do spłacenia

• Autor wątku Autor wątku Lukasznowy27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasznowy27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam taką sprawę. Do mojego dziadka w zeszłym roku zgłosiła się firma Best s.a. i zażądała spłaty długu za pożyczkę w wysokości 5000 zł, którą rzekomo wziął w 2006 roku i nie spłacał. Zaproponowali żeby wpłacał po 150 zł miesięcznie, aż do 2030 roku i dziadek, który jest schorowanym i starszym człowiekiem podpisał z nimi taką umowę. Nikt z rodziny o tym nie wiedział, aż do dzisiaj, kiedy zobaczyłem w jego telefonie wiadomość z przypomnieniem o wpłacie raty.
Czy firma Best s.a. miała prawo nakłonić mojego dziadka do podpisania tak niekorzystnej umowy na spłatę 27 000 zł rozłożone na 15 lat?
Czy można taką umowę anulować?

Ustal najpierw czy dziadek brał pożyczkę. Jeżeli tak to długi trzeba spłacać.

Przede wszystkim ustalić należy czy oni to ściągają na podstawie nakazu zapłaty, bo nie wiadomo czy go posiadają.

żądny wiedzy napisał:
Ustal najpierw czy dziadek brał pożyczkę. Jeżeli tak to długi trzeba spłacać.

O czym ty piszesz , ta kwota jest większa niż najgorsza lichwa . Zażądać dokumentacji rzekomego zadłużenia , na jakiej podstawie działają , bo śmierdzi to wyłudzeniem.

Jakim wyłudzeniem? człowiek wziął kredyt, którego nie raczył spłacić a teraz płacz! a może w końcu ktoś pomyślałby o wierzycielach a nie tylko o dłużnikach? Ciekawe jakbyś gadał, będąc wierzycielem?

Ostatnia edycja:
Firma Best zapewne kupiła to zobowiązanie za 5-10% wartości z 5000tyś to prosto obliczyć , podłożyli starszemu panu nie korzystną umowę do podpisania i chcą zarobić jak pisze autor 27tyś zł. i ty w tym przypadku mówisz o biednym wierzycielu ? to pod prokuraturę podlega i tyle. Jak najbardziej jestem za spłacaniem długów , ale na normalnych warunkach i zgodnie z prawem obliczonych ,a nie lichwiarskich.

żądny wiedzy napisał:
Jakim wyłudzeniem? człowiek wziął kredyt, którego nie raczył spłacić a teraz płacz! a może w końcu ktoś pomyślałby o wierzycielach a nie tylko o dłużnikach? Ciekawe jakbyś gadał, będąc wierzycielem?

Firmy windykacyjne nie mają moralnego prawa żądać spłaty czegokolwiek.
Przykre też że dopuszcza się cedowanie wierzytelności i handel długami.

Przepraszam Damian, ale gdyby spłacił dług na czas to nie byłoby problemu. Nie wiem dlaczego w każdej dyskusji dłużnika stawia się w pozycji poszkodowanego? Ponadto co to ma do rzeczy za ile Best zakupił dług? I co to oznacza, że mu podłożyli do podpisania? Spłacanie długów na normalnych warunkach? To znaczy co dajesz kasę i czekasz 100 lat na spłatę?

sosnowiecki napisał:
Firmy windykacyjne nie mają moralnego
Zwróć uwagę, że to forum prawne, nie forum moralności.
sosnowiecki napisał:
Przykre też że dopuszcza się cedowanie wierzytelności i handel długami.
Co w tym przykrego, że ktoś chce odzyskać przynajmniej część swoich pieniędzy ?
Jak już, przykre jest to, że ludzie biorą kredyty, potem się "migają" ze spłatą.

Pobieranie jakichkolwiek odsetek od pożyczek powinno być zabronione gdyż prawo Boże które stoi ponad prawem stanowionym przez ludzi mówi o zakazie odsetek i lichwy.

Kolego Sosnowiecki pożycz mi 10.000 zł i czekaj aż łaskawie postanowię ci zwrócić! Może po 10 latach zwrócę ci te 10.000 będziesz zadowolony? A może w myśl prawa boskiego darujesz mi spłatę? Bo przecież jam taki biedny a Ty bogaty. Masz to się dziel.

Nie wciągniesz mnie w zbędną dyskusję. Już Ci napisałem, takie rozmowy nie na forum prawnym :)
Nie będę wydawał swojej opinii czy moralne jest kupowanie przedawnionych wierzytelności, nie będę również się wypowiadał, czy moralnym jest branie kredytu którego nigdy nie miało zamiaru się spłacić w całości.

żądny wiedzy napisał:
Przepraszam Damian, ale gdyby spłacił dług na czas to nie byłoby problemu.

Poczekajmy z opiniami aż autor dotrze do dokumentacji , a wtedy dowiemy się czy istniał jakikolwiek dług. Druga sprawa fundusze skupujące różne zobowiązania nie można wg. mnie nazywać wierzycielami , i absolutnie nie współczuje takim firmą ponoszonych strat , wystarczy poczytać to forum co potrafią zrobić FW aby wcisnąć to co się nie należy.
Jeśli chodzi do spłacania długów na normalnych warunkach , chodzi mi o to aby to były odsetki zgodne z polskimi przepisami a nie lichwiarskie , i aby oddać to co się należy wierzycielowi ,a nie sześciokrotnie więcej.

Ostatnia edycja:
Gdyby nie spłacone długi, to takich firm by nie było! Uwierz nie jeden dłużnik ma się lepiej od Wierzyciela! Dlatego mi nie szkoda dłużników. Prosta zasada - brałeś to spłać! A nie wziąłem i dumam jak nie spłacić!

damian xxx napisał:
wystarczy poczytać to forum co potrafią zrobić FW aby wcisnąć to co się nie należy.
Wystarczy również poczytać forum aby się przekonać co potrafią zrobić Dłużnicy aby tylko "wymigać" się od zapłaty tego, co się należało :)
żądny wiedzy napisał:
Prosta zasada - brałeś to spłać!
Cóż, żeby to było takie proste. Proszę pamiętać o jednym, nie każdy Dłużnik to ktoś, kto kiedy wziął coś na raty ze świadomością, że nie będzie spłacał. Często brak spłat zmusza zmiana sytuacji życiowej. Dość często Dłużnik nawet nie wiedział, że jest dłużnikiem, np. zadłużenie za czynsz w lokalu w którym się nie zamieszkiwało, czy z tytułu umowy której nigdy się nie zawierało. Nie można jedną miarą oceniać wszystkich. To tak na koniec aby Was pogodzić i zakończyć temat umoralniania, jaki oceny Dłużników, czy też Wierzycieli:)

żądny wiedzy napisał:
Gdyby nie spłacone długi, to takich firm by nie było! Uwierz nie jeden dłużnik ma się lepiej od Wierzyciela! Dlatego mi nie szkoda dłużników. Prosta zasada - brałeś to spłać! A nie wziąłem i dumam jak nie spłacić!

Jeszcze raz powtarzam DŁUGI TRZEBA SPŁACAĆ , a co do takich firm to masz rację , nie było FW był komornik (oczywiście nadal jest) i dłużnicy spłacali to co się należało , plus koszta komornicze i naprawdę jest to o wiele taniej. Powiedz mi dlaczego prawnicy , radcy prawni , mówią żeby nie dogadywać się z takimi firmami , nie podpisywać żadnej ugody z nimi , nie rozmawiać przez telefon . Wiesz ? bo ja się przekonałem na własnej skórze , jak Sąd zmniejszył mi zadłużenie ponad 60% odrzucił wszelkie opłaty z sufitu , które podobna firma sobie naliczyła.

Powrót