Problem z gwarancją u producenta drzwi

• Autor wątku Autor wątku esh0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

esh0

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry. Pozwolę sobie najpierw przedstawić zaistniałą sytuację, a następnie poproszę o pomoc. Myślę, ze opis w punkach będzie sensowny
- zamówiłem 5 par drzwi z ościeżnicami w lokalnym sklepie, podpisaliśmy umowę, zapłaciłem zaliczkę
- producent przesłał ościeżnice, które zostały zamontowane - do wykonanych ościeżnic brak uwag
- po pewnym czasie producent dosłał wykonane skrzydła
- monterzy sklepu po rozpakowaniu drzwi odmówili ich montażu ze względu na wady w wykonaniu (drzwi posiadają aluminowy pasek zagłębiony we frezie, po obu stronach skrzydła - wada polegała na nierównym osadzeniu tegoż paska (w jednych drzwiach wystawał poza linię frontu, w innych za to był zagłębiony; pasek nie był oszlifowany i można było się skaleczyć o wystającą część; niewłaściwie przygotowane podłoże do lakierowania - pod lakierem wyczuwalne i widoczne opiłki piasku albo innych zanieczyszczeń)
- sklep odesłał drzwi do producenta, producent reklamację uznał
- po kolejnych tygodniach otrzymaliśmy naprawione drzwi
- uwag nie mieliśmy tylko do drzwi, które nie posiadały tej wstawki (1 sztuka) - wszystkie pozostałe znowu były niechlujnie wykonane i z podobnymi wadami jak za pierwszym razem
- drzwi sklep odesłał ponownie do producenta
- producent i tym razem uznał reklamację
- otrzymaliśmy znowu naprawione drzwi - tym razem z czterech jedne nadają się do montażu, natomiast w trzech pozostałych dalej paski są osadzone niechlujnie, jeden z nich wystaje i jest na tyle ostry, że przy odrobinie "szczęścia" można się zranić (tym bardziej, że to drzwi do pokoju dzieci) a co więcej, tym razem jeden frez jest szczerbiony na długości około 10cm
- producent jednak tym razem nie uznał reklamacji, twierdząc że drzwi wykonane są zgodnie z normą oraz że zdjęcia które zrobiliśmy są wykonane zbyt blisko

Na infolinia dla konsumentów dowiedziałem się o następujących możliwościach:
- reklamacja z tytuły rękojmi do sklepu i chęć odstąpienia od umowy - niemniej jednak, mimo iż to moje prawo, nie widzę żadnej winy sklepu za zainstniałą sytuacją, a wiem, że w tej sytuacji zostaną z drzwiami i futrynami za całkiem sporą kwotę - niby nie mój problem, ale nie czuję się dobrze z tym rozwiązaniem biorąc pod uwagę całkowity brak problemów ze strony sklepu; domyślam się też, że mimo chęci pomocy ze strony sklepu oczywiście reklamację odrzucą i skończy się to najpierw mediacją rzecznika a następnie procesem sądowym

- montaż drzwi i reklamacja z tytuły gwarancji do producenta - niestety tutaj jedyną opcja będzie naprawa drzwi; co więcej, prawdopobodnie, demontaż, zabezpieczenie i transport drzwi do producenta będzie w mojej gestii

Właściwie obecnie żadne z rozwiązań nie ma sensu. Producent wspomniał natomiast, że możliwa jest "jakaś rekompensata", jeśli zaakceptujemy drzwi takie, jakie są. Niestety, żadna rekompensata nie ma również sensu, ponieważ nie o pieniądze tu chodzi, tylko o pełnowartościowy towar.

Moje pytanie: co można dalej zrobić - podkreślam, że naszym celem jest otrzymać dobrze wykonane drzwi, nie chcemy ani rekompensaty ani odstąpienia od umowy.

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Nie ma możliwości wymuszenia na sklepie, aby dostarczył drzwi bez wad (art. 561 par. 3 kc). A producent (gwarant) ma odpowiedzialność ograniczoną do warunków gwarancji.

Wymieniony paragraf mówi:
> Sprzedawca może odmówić zadośćuczynienia żądaniu kupującego, jeżeli doprowadzenie do zgodności z umową rzeczy wadliwej w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo w porównaniu z drugim możliwym sposobem doprowadzenia do zgodności z umową wymagałoby nadmiernych kosztów.

To znaczy, że producent może wykonać drzwi niechlujnie, sprzedawca drzwi takie sprzedać, a klient musi to zaakceptować? Przyznam, że nie bardzo to rozumiem.

Tak i klient może wówczas od umowy odstąpić (albo żądać obniżenia ceny).

Rozumiem, w takim razie... to bardziej po stronie sklepu powinno leżeć załatwienie problemu z producentem, jeśli, brzydko mówiąc, nie chce zostać z problemem. Zobaczymy co da się zrobić jeszcze w tej sprawie w tym świetle. Dziękuję.

Nie jest to prosta sprawa ale popieram poprzedników. To sklep powinien ten temat załatwić. Pytanie tylko czy drzwi sklep zamawia przed dystrybutora czy bezpośrednio. Jeśli bezpośrednio to widocznie jest mały i ma mała siłę przebicia jeśli przez dystrybutora to może to też jest mały dystrybutor. Tak czy inaczej trzeba będzie się poważnie wziąć za sklep. To oni te drzwi w końcu sprzedają i biorą pieniądze za to by klient dostał to co zamawial, a jak mają problem z producentem to niech go zmienia. Za drzwi zapłacone? Fv wystawiona?

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

> Za drzwi zapłacone?
Zaliczka.

> Fv wystawiona?
Jeszcze nie.

Po rozmowie ze sklepem dzisiaj sprawa ruszyła się dalej i dwoje drzwi zostanie ponownie odesłanych do naprawy.

No to dobrze. Póki nie ma faktury nie ma możliwości skorzystania z rękojmi. Można tylko zrezygnować z zamówienia z winy sklepu i zadać zwrotu zaliczki w dwa razy większej kwocie.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Powrót