K
Krisu20
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 17
Witam. Mam następujący problem z firmą windykacyjną tj. jakoś 2 tygodnie temu przyszły do mnie do mieszkania 2 osoby otworzyła im moja mama (bo byłem w pracy) najpierw kobieta unosiła się żebym zadzwonił do Pana... wręczając mojej mamie kartkę z ręcznie napisanym nr tel oraz imieniem i nazwiskiem(kartka się zniszczyła) jakoś chwilę później natarczywie pukał i łapiąc za klamkę otworzył drzwi mojego mieszkania w średnim wieku mężczyzna i wykrzykiwał coś że ten Pan jest zły i że to pilne i czeka na telefon o de mnie więc mama do mnie zadzwoniła podała numer i oddzwoniłem. Okazało się że jest to W/w firma windykacyjna i chodzi o sprawę nie zapłaconych mandatów MPK Pan zaczął krzyczeć i mi grozić postępowaniem sądowym i że będą wysłani ludzie terenowi do mnie do domu (do tej pory ich nie było) a ja nie dostałem żadnego pisma od nich (twierdzą że wysłane zostały) z dnia na dzień owa firma zaczęła mnie nękać telefonami i nie dawno jakoś 2 dni temu pan zaczął mi grozić przez telefon że pójdę do aresztu. Nie da rady się dogadać i Pan ciągle krzycząc mówi "GDZIE ŚĄ PIENIĄDZE" kilkukrotnie powtarzając to. Próbowałem się dogadać i prosić o rozłożenie na raty lecz powiedziano mi że nie da rady że muszę spłacić wszystko od razu. Kwota nie jest wielka zaledwie 360 zł ale wolał bym spłacic na raty . i moje następujące pytania :
1. Co mam robić w danej sytuacji płacić czy nie ? bo nie chcę iść do aresztu
2.Czy to co robią jest zgodne z prawem ?
3. czy jest taka możliwość żeby zamiast do aresztu komornik mi ściągał dług?
4. Czy mogę złożyć zawiadomienie na policję o nękanie mnie w takiej sytuacji i czy mogę nagrać rozmowę aby mieć dowód przeciwko tej firmie (panu) ?
Proszę o pomoc !
boję się najgorszego
1. Co mam robić w danej sytuacji płacić czy nie ? bo nie chcę iść do aresztu
2.Czy to co robią jest zgodne z prawem ?
3. czy jest taka możliwość żeby zamiast do aresztu komornik mi ściągał dług?
4. Czy mogę złożyć zawiadomienie na policję o nękanie mnie w takiej sytuacji i czy mogę nagrać rozmowę aby mieć dowód przeciwko tej firmie (panu) ?
Proszę o pomoc !