Problem z kancelarią windykacyjną

• Autor wątku Autor wątku Krisu20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
PettiniaLEPew napisał:
bo jak są dogadani z jakąś kancelarią prawną to jeszcze koszty z sufitu ci doliczą, a komornik cię wydoi. Bez sensu.
Możesz to wyjaśnić, jakim cudem coś z sufitu doliczą, czemu ja się sprzeciwię?

marian.pazdzioch napisał:
Możesz to wyjaśnić, jakim cudem coś z sufitu doliczą, czemu ja się sprzeciwię?

Taka formuła słowna... tak czy siak jak sąd zasądzi koszty to ze 100 zł zrobi się kilkaset. Gra nie warta świeczki moim zdaniem.

Taka firma ewidentnie stosuje praktyki godne Janusza Biznesu - niektórych to może śmieszyć ale inni mogą poczuć się zagrożeni po tym jak dostaną sms o możliwej wizycie 2 panów z windykacji w godzinach wieczornych - tego typu sms jednoznacznie mogą wzbudzić przekonanie o możliwości użycia przez takich panów siły.

Ale i na takich januszy są sprawdzone i dokuczliwe metody działania które powinien wykorzystać każdy kogo ta firma w jakikolwiek sposób próbuje zastraszyc.

Każdy kto ma problem z firmą windykacyjną powinien zgłosić się do miejskich lub powiatowych rzeczników konsumentów czy organizacji pozarządowych - Federacji Konsumentów, Stowarzyszenia Konsumentów Polskich. Bezpłatne porady udzielane są również pod numerem telefonu 800 800 008.

kiedys już takie praktyki stosowało intrum istitia i dostało od uokik ponad 200 tyś nagrody. myuślę, że jak właściciel kancelarii windykacyjnej dostanie taką nagrode pewnie się ucieszy.

tutaj lista do kogo się zwrócić https://uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.php

a tutaj info o tym, że warto i o przypadku INTRUM ISTITIA https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=2322

Mam również z tą firmą kłopot. ...przyszli do moich rodziców mówiąc ze ze względu na brak drugiej i ostatniej raty przyjadą i zabiorą im majątek. Bowiem jestem tam zameldowany ( nie mieszkam podtym adresem od 3 lat). Nie chcą poczekać tygodnia na uregulowanie długu. Powiadomili ze w poniedziałek przyjadą zabrać majątek rodzicom....czy mają prawo? Co za bezprawie!!

Zgrywają kozaków i nic więcej. Należy ich przegonić, w razie oporu wezwać policję o nachodzenie i niepokojenie.
Na marginesie dodam abyś sprawdził kwoty i w ogóle zasadność roszczenia. Nie ma się czego bać, a unikniesz ewentualnego przekrętu.

Cała ta firma pokazuje, w jakim patologicznym kraju żyjemy.
Na zachodzie gdyby jakaś prywatna firma chodziła po ludziach i straszyła zabraniem im majątku (powołując się przy tym na organy państwa) już dawno byłaby z urzędu zamknięta na cztery spusty. A osoby które to zlecały (szefostwo), oraz ich "windykatorzy' mieli co najmniej dozory policyjne lub siedzieli w aresztach.
Tymczasem w Polsce są póki co nie do ruszenia i mają się bardzo dobrze.

To nie kwestia kraju tylko kwestia tego, że ludzie nie znają swoich praw. Po pierwsze tak jak pisałem powyżej każdą ale to każdą akcje tego typu należy zgłosić do organów które są wskazane powyżej. A jesli ludzie tego nie robią bo im się nie chce, bo się boją nie wiadomo czego to będą stosować takie praktyki. A co do ich praw to nie mają żadnych, nie mogą Ci nic zabrać.

Kancelaria windykacyjna

Cześ Wam wszystkim!

Mam oto taki problem....

Pewnego dnia zapukała do moich drzwi pewna starsza kobieta, która mieszkała na osiedlu tym samym co ja z wiadomością " Że ktoś z rodziny szuka pilnie z nami kontaktu i przekazano kartkę z numerem telefonu" na tamten czas myślałem któż może szukać takowego kontaktu?? No cóż ku mojemu pechowi skusiłem się i zadzwoniłem na ten numer!!! Okazało się po chwili rozmowy, że jest to firma windykacyjna. W perfidny sposób oszukano mnie! Okazało się, że chodzi o nieuregulowane długi mojego brata!!! Tłumaczyłem, że mój brat jest alkoholikiem i że nie mieszka ze mną!? Skończyliśmy rozmowę wytłumaczyłem, że ja nie mam żadnych długów w ogóle i koniec.... Jakże się myliłem! Już mija może rok a oni dalej dzwonią do mnie i mnie straszą (osobę która nie ma żadnego zobowiązania finansowego) że do mnie już jadą, że chcą kasy... EWIDENTNIE CZUJĘ SIĘ PRZEZ TĄ FIRMĘ NĘKANY - MAM WSZYSTKIE SMS NUMERY TELEFONÓW!!! KAZAŁEM IM JUŻ KILKANAŚCIE RAZY WYPISAĆ MNIE I MÓJ NUMER TELEFONU Z BAZY DANYCH!! OLANO MNIE... KOBIETY KRZYCZĄ NA MNIE, ŻE JA MAM SZUKAĆ BRATA ABY DŁUGI ODDAŁ - NORMALNIE MASAKRA!!! NIE WIEM GDZIE JEST PRAWO! NA DNIACH IDĘ NA POLICJE ZGŁASZAĆ SPRAWĘ O STALKING!!! TO SĄ PSYCHOLE ILE RAZY MAM IM MÓWIĆ ŻE JA TO NIE ON??? DOBRZE WIEDZĄ O TYM!!! JEŻELI NIE BĘDĘ MIAŁ Z TEJ FIRMY SPOKOJU ZGŁASZAM SPRAWĘ DO SĄDU I KAŻDEMU KTO TAK MA TEŻ RADZĘ! Co sądzicie o tym przypadku co mam dalej robić????

smighty@poczta.fm napisał:
NIE WIEM GDZIE JEST PRAWO!
A gdzie ma być? Czy prawo nakazuje ci szukać brata czy płacić za niego, bo tak ci jakiś matoł z firmy windykacyjnej powiedział?
Co sądzicie o tym przypadku
Przypadek jak setki czy tysiące innych. Wyluzuj, nie ma się czym stresować.
co mam dalej robić????
To co już napisałeś - komisariat i zgloszenie z art. 190a k.k. oraz 107 k.w.

Dobra dobra, nie z nami te numery Brunner.

Wyrok który zamieściłeś dotyczy sprawy mandatowej a nie chwilówkowej, to raz. Nagminne przejazdy na gapę podlegają karze niezależnie czy stoi za tym firma X czy rodzinna firma Długodzysk z Pipidówy Dolnej.

Temat dotyczy nielegalnych praktyk stosowanych przez firmę windykacyjną wobec ludzi którym z różnych powodów nie udaje się spłacić swoich należności a nie tego czy kogoś ukarał sąd za mandaty. Sprawy chwilówkowe nie podlegają procedurze karnej więc nie mieszaj ludziom w głowach.

A zaszkodzić już zaszkodzili-ale sobie, o czym z wielkim bólem pewnej części ciała przekonają się w najbliższym czasie. Kilkadziesiąt osób jednocześnie przedstawiających twarde dowody przeciwko takiej firmie do prokuratury i UOKiK to solidna podstawa do zakończenia działalności tej pseudofiremki.

Ale o co ci chodzi to przecież o mandatach jest tutaj mowa, mpk nie udziala chwilówek

forinty napisał:
Ale o co ci chodzi to przecież o mandatach jest tutaj mowa, mpk nie udziala chwilówek
MPK nie wystawia mandatów, więc o co ci chodzi? :)
Nie o mandatach jest dyskusja przecież, tutaj nikt żadnego mandatu nie otrzymał
Mehitabel napisał:
Wyrok który zamieściłeś dotyczy sprawy mandatowej a nie chwilówkowej,
Dotyczy wykroczenia, artykuł masz podany na obrazku
Mehitabel napisał:
a nie tego czy kogoś ukarał sąd za mandaty
Sąd nie karze za mandaty, co najwyżej sąd nakłada grzywnę (zamiast mandatu w postępowaniu o wykroczenie).
Mehitabel napisał:
Sprawy chwilówkowe nie podlegają procedurze karnej więc nie mieszaj ludziom w głowach.
Tu mamy procedurę o wykroczenie

Ostatnia edycja:
@forinty - Złotej Łopaty nie dostaniesz, ale wątek zamknę, bo temat dość dokładnie opisany a Ty nic nowego nie wniosłeś.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót