Problem z komornikiem.

• Autor wątku Autor wątku adr19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adr19

Użytkownik
Odpowiedzi
120
Witam. Mam problem z Komornikiem, a dokładniej z urzędnikami pracującymi w kancelarii komornika. Otóż zajmują się oni moją sprawą alimentacyjną. Dodam, że egzekucja była bezskuteczna od 08.1993 do 10.2009 r. Jednak dopiero w ostatnim czasie zważyłem, że nigdy nie były naliczane odsetki od długu. Wiec napisałem wniosek i chciałem go złożyć (wniosek o naliczenie zaległych odsetek ustawowych i naliczanie bieżących). Jednak Pani zajmująca się tą sprawą nie przyjęła tego wniosku, gdyż stwierdziła, że musi go złożyć moja mama, bo to niby ona jest wierzycielem. Wczoraj, zaś znowu upierała się przy swoim i nie chciała wydać mi zaświadczenia o długu na moje dane osobowe, gdyż powiedziała, że ja nie jestem absolutnie żadnym wierzycielem, bo dług narósł, gdy byłem niepełnoletni, i tylko moja mama jest głównym wierzycielem. Dodam, że jestem pełnoletni od 2 lat i z tego co się orientuje, to moja matka nigdy nie była wierzycielem długu, tylko ustawową przedstawicielką. Mam też zastrzeżenia co do naliczonych odsetek, bo wg. Kancelarii Komornika "czysty" dług nagle zmienił się o 1700 zł, a odsetki za te 19 lat wynoszą 2500 zł i dziwi mnie trochę ta suma ;)

Czy to jest podstawa do złożenia skargi na działania komornicze? Rozmową więcej nie zdziałam, choćbym chodził codziennie do nich.

A czy placil FA lub dluznik w tym czasie,bo rzeczywiscie odsetki wydaja sie zbyt male.Rowniez to Ty w momencie pelnoletnosci jestes wierzycielem.Sama jestem matka (wierzycieli) i ostatnio nawet uslyszalam,ze nie jestem strona(? ,jeden niepelnoletni syn).Z ktorego roku byl wyrok,wczesniejsze wyroki gwarantowaly ponad 30% odsetki w razie zwloki(sama mam taki i odsetki przewyzszaja "czysty" dlug).

Wyrok jest z 1993 roku, sprawa u komornika jest dokładnie od 28.08.1993 roku. Dług narastał do listopada 1993 r i zatrzymał się w kwocie 400 zł do 30.04.2004 r. (No ale Za te 10 lat odsetki od kwoty 400 zł to około 1500 zł.) Potem dług comiesięcznie rósł przez około rok o 270 zł (do października 2005 r). A od października 2005 r. do czerwca 2008 r. włącznie narastał co miesiąc po 100 zł. Zaś od lipca do października 2008 r. po 230 zł. Potem ojciec stał się ściągalny. Więc odsetki moim zdaniem, za tyle lat nie wynoszą tylko 2500 zł.

Pozostaje wiec samemu obliczyc i zlozyc o taka kwote do komornika wraz z wyjasnieniem.Mi w 2005 roku takze zle naliczono,ale po pisemnym wyjasnieniu poprawiono blad.Musialam skorzystac z obliczen znajomej ksiegowej.Jednak u mnie bylo latwiej,bo nie bylo wowczas zadnych wplat.Na wyroku powinno byc ustalenie odsetek.Gdyby byly w miedzyczasie podwyzki,odsetki beda juz inne(tylko stare wyroki maja tak wysokie).

Na żadnym z wyroków nie mam ustalonej kwoty odsetek, lecz tylko wpisane "odsetki ustawowe", a odsetki ustawowe np. 1993 r. wynosiły 54% w skali roku. Policzyłem że dług wynosi 9 250,00 zł zaś odsetki 9 252,17 zł.

Przy takich odsetkach,odsetki powinny znacznie przerosnac dlug(u mnie z 1997 ,odsetki ok.30%,dlug-ok.75.000 ,odsetki-ok.150.000).Kazdy miesiec liczy sie oddzielnie,wiec z pewnoscia odsetki beda duzo wyzsze.Popros o naliczenie kogos ze znjomoscia ksiegowosci lub znajdz odpowiedni kalkulator odsetkowy.Kazdy rok kolejnego opoznienia pozostawia dlug glowny w tej samej kwocie,ale odsetki rosna,wiec nie pozostaja w kwocie 9252,17,ale znowu wzrastaja o 54%.

Niestety ,ale link ten nic mi nie dal.Musialbys dokladnie wypisac kwoty z oznaczeniem miesiaca i roku (np.100- 08.1993,100-10.1994 itd) i oddzielnie naliczac odsetki na koniec kazdego miesiaca az do dnia dzisiejszego.

Właśnie w tym linku jest plik do pobrania, dokładniej arkusz kalkulacyjny i w nim liczyłem każdy miesiąc oddzielnie przez te 19 lat uwzględniając zmienna liczbę dni i lata przestępne.

Niestety komornik mi wpiera, ze wszystko dobrze jest policzone a ja wiem, że nie jest. "Czysty" dług wynosi rzekomo 9 889.31 zł, a nie może tyle wynosić, gdyż alimenty zawsze miałem w równej kwocie np. 270 czy 400 zł. To 1 sprawa, a 2, że 2568,18 to odsetki za 2 lata, a nie 19 lat. Co mam z tym zrobić, gdy nie mogę się z nimi porozumieć w tej sprawie, gdyż obstają przy swoim? Jakaś skarga/zażalenie?

Wiec zloz na pismie swoje obliczenia i zadaj korekty.Mi uznano.Jednak do tego potrzebujesz dokladnych obliczen za 19 lat.Komornik powinien odpowiedziec pisemnie.

Chciałem dziś to zrobić, ale powiedziano mi, że nie przyjmą tego i tak.

Zloz w 2 egzemplarzach i jeden potwierdzony zachowaj sobie.Musza odpowiedziedziec.

No dzisiaj miałem przy sobie, i odmówili przyjęcia tego dokumentu.

wyślij pocztą poleconym ZPO. jak nie dostaniesz odpowiedzi, do sądu ze skargą. poza tym arto aby znaleźć jakiegoś specjalistę, który ci to wyliczy dokładnie. może jakieś biuro rachunkowe? zażądaj od komornika ksera wszystkich wpłat i tego, gdzie poszły, od początku egzekucji. oczywiście pisemnie.

Mogę zanieść osobiście, gdyż Komornik jest 50 m ode mnie ;) Dzisiaj widziałem rozpiskę to na niej były kwoty alimentów np. 100 czy 270 zł (są to "okrągłe" sumy) a "czysty" dług wynosi 9889,31 zł i to mnie właśnie dziwi. Mam to wyliczone (myślę, że dobrze) ale ktoś by musiał to sprawdzić (arkusz Excel).

nieważne że masz blisko, wyślij, zachowaj potwierdzenie nadania i ksero pisma. podejdź z tym wyliczeniem do biura rachunkowego na przykład, niech sprawdzą, postawią swoją pieczątkę. widziałeś rozpiskę, ale zażądaj jej kopii od początku egzekucji. komornik nie może ci odmówić. ja też mam blisko, ale takie pisma do "szanownego komornika" wysyłam zawsze pocztą.
a sprawdzić najlepeij wtedy, keidy będzie miał rozpiske na co poszły pieniądze od ojca. pamietaj o kosztach komorniczych :-)

Tak, ale koszty komornicze są potrącane od zajęcia od ojca a nie od moich alimentów, tak było we wniosku złożone. ;)

tak. ale..komornik musi odnotować kwotę jaka do niego wpłynęła, i jak została rozdysponowana. jeżeli na przykład pobrał 500 zł, a swoich kosztów 100 zł, to ty dostałeś 400. a to wszystko musi byc odnotowane. dlatego mówie o kopii rozpiski za całą egzekucje, mozna dokładnie wyliczyć, ile ci jesze wisi, ile spłacił, i jak zostalo to podzielone.

Powrót