Problem z kupującym.

• Autor wątku Autor wątku ExDrote
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak masz korespondencję,że Kupujący upierał się,że masz to nadać na jego prośbę przesyłką nierejestrowaną,a w dodatku masz świadka który przyjmował tą przesyłkę,a w dodatku go o tym informowałeś,to odpowiedzialność za zaginięcie to jego sprawa.Na znanym portalu niektórzy sprzedający wystawiają możliwość wysyłki zwykłym listem i piszą,że nie biorą odpowiedzialności.Wartościowy przedmiot tylko nieodpowiedzialni ludzie wysyłają zwykłym listem,2 zł na polecony,żenada.Jeśli okaże się ,że to Ty mu zasugerowałeś najtańszą wysyłkę,to oddaj kasę.

ExDrote napisał:
Ale jest czarno na białym jak mu mówię że paczka kosztuje ok. 15zl a on że nie ze chcę jak najtaniej.

Widzę, że odpowiedzi uzytkowników forum zdecydowanie nie korelują z twoim tokiem rozumowania.

Zatem wez dwie stowki w kieszen i udaj sie do prawnika w swoim miescie.

Innego wyjścia nie ma.

loco1 napisał:
List ekonomiczny może być również rejestrowany.

List nierejestrowany nie kosztuje 5 zł - dlaczego tyle policzyłaś?
bo ważył ponad 200g

obser napisał:
Jak masz korespondencję,że Kupujący upierał się,że masz to nadać na jego prośbę przesyłką nierejestrowaną

To miałoby znaczenie gdyby autor potrafił udowodnić, że wysłał, a nie potrafi.

obser napisał:
masz świadka który przyjmował tą przesyłkę

Świadek co najwyżej poświadczy, że jakiś czas temu nadał jakiś list. Na pewno nie potwierdzi do kogo to nadał więc to nie ma znaczenia, bo równie dobrze mógł wysyłać kartkę na imieniny cioci.

obser napisał:
odpowiedzialność za zaginięcie to jego sprawa

Nieprawda.

Doczytałem, że w przypadku umowy osoba prywatna - osoba prywatna
strony mogą kształtować swoje umowy prawie dowolnie, tzn. strony ogranicza jedynie zasada swobody umów
...zasadę swobody umów ograniczają tylko 3 warunki z art. 353[1] Kodeksu Cywilnego...
W związku z czym strony niejako ustaliły sposób wysyłki na list zwykły, w mojej opinii więc winę ponosi sprzedający (niezależnie czy kupujący dostał przedmiot czy nie - on na tym zyskuje), stąd widzę tylko zwrot kupującemu pieniędzy lub nie i oczekiwanie na ew. pozew kupującego.

loco1 napisał:
Do 350g - 2,60 zł, a nie 5 zł. A rejestrowany 5,20.
Tyle chciałaś zaoszczędzić (lub zarobić) i masz za to nauczkę.
Dochodzi do tego cena koperty... Nie wiem, wyszło ciut ponad 5 zł za całość tyle pamiętam.

Powrót