Problem z odstapieniem od umowy kupna samochodu z wada.

• Autor wątku Autor wątku karasiatko1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karasiatko1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Szanownych Panstwa.Dnia 04.04.2017 kupilem od osoby fizycznej samochod Fiat Stilo tego dnia wrocilem nim do domu ok.15km niby wszystko bylo ok.Dnia nastepnego po przejechaniu ok.10km auto zgaslo w czasie jazdy,komputer wyswietlal wiele bledow nie dalo sie auta ponownie odpalic.Tego dnia tj.05.04.2017r.poinformowalem o tym fakcie sprzedajacego,wstepnie zgodzil sie na oddanie pieniedzy.Dnia nastepnego czyli 06.04.2017r.sprzedajacy stwierdzil ze usunie jednak usterke i niby to zrobil(wymienil sterownik silnika na inny uzywany) oddal mi auto ktore do dnia 18.04.2017 sprawowalo sie dobrze.Jednak w tym dniu znow auto zgaslo i nie chcialo odpalic.Sprzedajacy zostal o tym poinformowany w tym dniu dwukrotnie o zaistnialej sytuacji.Od tego tez dnia kontakt ze sprzedajacym sie urwal!Dnia 25.04.2017r.wyslalem oswiadczenie o odstapieniu od umowy powolujac sie na Art.560§1Podajac gasniecie auta w czasie jazdy i brak mozliwosci jego ponownego odpalenia jako wade fizyczna.Dnia 02.05.2017r.otrzymalem z Kancelari Prawniczej pismo w ktorym to obarczaja mnie wina za to ze samochod gasnie bo nabilem w tym czasie klimatyzacje ktora nie dzialala i wymienilem czujnik stopu czym niby ja wywolalem usterke ukladu elektrycznego ruszajac kablami.Poinformowano mnie tez ze sprzedajacy nie zgadza sie na odstapienie od umowy bo wszystko to moja wina!Co moge dalej zrobic w tej sprawie by odzyskac pieniadze.Autem nie da sie jezdzic nigdy nie wiadomo kiedy i gdzie samochod zgasnie na drodze jestem zagrozeniem dla innych!Prosze o porade co dalej moge zdzialac.Pozdrawiam i prosze o pomoc.

karasiatko1 napisał:
Co moge dalej zrobic w tej sprawie by odzyskac pieniadze
Poczytać setki podobnych tematów. Rocznik ? Cena ? Czy auto było sprawdzane w stacji diagnostycznej ? Jaka wada ukryta ? Itd. ?

Rocznik to 2003,cena to 6300zl.Przed zakupem nie bylo sprawdzane.Wada ukryta jest gasniecie samochodu w czasie jazdy bledy na komputerze i brak mozliwosci jego odpalenia.

karasiatko1 napisał:
Wada ukryta jest gasniecie samochodu w czasie jazdy bledy na komputerze i brak mozliwosci jego odpalenia.
To co, nie zauważyłeś tego podczas sprawdzania pojazdu podczas zakupu ?
Taki pojazd zakupiłeś, zaakceptowałeś jego stan techniczny, taki masz. Chyba, że jesteś w stanie wykazać, że sprzedający ukrył przed Tobą jakąś wadę ?
Dla zrozumienia;
karasiatko1 napisał:
gasniecie samochodu w czasie jazdy bledy na komputerze i brak mozliwosci jego odpalenia
Co jest tego skutkiem ?

Jak pisalem auto w dniu zakupu chodzilo bezproblemowo nic sie z nim nie dzialo,dopiero na drugi dzien byl problem w czasie jazdy.Sprzedajacy zapewnial ze auto jest poza klima i tym czujnikiem 100% sprawne.

Skoro problemem jest tylko czujnik, auto przy sprzedaży działało poprawnie, to żadna wada ukryta. Niestety, części pojazdów z wiekiem ulegają uszkodzeniom i jest to zwykłe zużycie, żadna wada ukryta ukryta.
P.S.
Jak widzę, że nie zastosowałeś się do wskazówki, nie czytałeś podobnych tematów :)

Problemem nie jest czujnik zostal wymieniony na nowy i to nie ma nic do gasniecia samochodu.Nie wierze tez ze sprzedajacy nie wiedzial o tym ze auto gasnie i nie mozna go potem uruchomic.Samochod az tak sie zepsul przez pare kilometrow?

karasiatko1 napisał:
Problemem nie jest czujnik...
Więc co jest problemem ?
karasiatko1 napisał:
Nie wierze tez ze sprzedajacy nie wiedzial o tym ze auto gasnie i nie mozna go potem uruchomic
Sam napisałeś, że wcześniej przy sprzedaży problem nie występował. Skoro twierdzisz, że sprzedający ukrył przed Tobą wadę, musisz to udowodnić, że o tym nie wiedziałeś.

Znajomemu pękł rozrząd w następny dzień po zakupie.
I co?
Wada ukryta? Nie.

Co jest powodem gaśnięcia auta?

Nie wiem co jest problemem ze auto gasnie i nie daje sie potem uruchomic.Sprzedajacy naprawiajac stwierdzil ze to sterownik byl winny ale wada ponownie wystapila.Jak mam udowodnic ze o tym nie wiedzialem?

Trzeci raz napiszę, poczytaj podobne tematy. Inaczej dyskusja nie ma sensu.

arturoooo napisał:
Znajomemu pękł rozrząd w następny dzień po zakupie.
I co?
Wada ukryta? Nie.
Już tak bardziej z ciekawości dopytam. A jakby tak pękł 5 minut po uiszczeniu $, 2,5 metra przed bramą wyjazdową z posesji sprzedającego, to będzie to wada ukryta czy też nie ?

Nie lepiej Ci zapytać na forum mechanicznym ?? wymień czujnik położenia wału korbowego , jeśli usterka występuje po nagrzaniu pojazdu ... albo go wyciągnij i podepnij omomierz , wyciąg suszarkę do włosów i go podgrzej , jeśli zmieni opór - kosz ... Wybaczcie ze nie na temat .

karasiatko1 napisał:
Autem nie da sie jezdzic nigdy nie wiadomo kiedy i gdzie samochod zgasnie na drodze
a czego się spodziewałeś po 14 letnim samochodzie, o nieznanym stanie technicznym?
Zapłaciłeś za niego 6.300. Taka niska cena z czegoś przecież wynika.

Powrót