Problem z odzyskaniem kindergeldu !!

• Autor wątku Autor wątku Seba2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seba2015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Chciałbym się Was doradzić co mam zrobić w mojej sytuacji... ? Otóż w Październiku minęły 2 lata jak czekam na wypłatę Kindergeldu z Niemiec. Co dzwonię do Famillienkasse to mówią cały czas to samo, że już się za to biorą i to przyspieszą bo to stanowczo za długo trwa! I robią sobie normalnie żarty, bo tak już mówią od roku !! Mam już dość tego czekania i zwodzenia przez nich i zamierzam skierować sprawę do sądu, ponieważ wg prawa Niemiecki Urząd Famillienkasse ma pół roku na wypłatę świadczenia !!

I jeszcze odpowiedzcie mi na pytanie czy istnieje taka możliwość aby adwokat wysłał pismo do Famillienkasse i postraszył ich, że jak nie wypłacą pieniędzy w ciągu iluś dni to skieruje sprawę do sądu ?

Proszę Was o rady co mam zrobić aby odzyskać pieniądze ?? Powiem jeszcze, że we wrześniu 2014 zjechałem na stałe do Polski i dlatego też boje się, że Niemcy nie wypłacą mi mojego Kindergeldu.. ;-(

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

W Bautzen leży na regałach 600 000 nierozpatrzonych wniosków Polaków starających się o KG. Ludzie czekają latami. Rozumię, że o tej Familienkasse mowa??? I jak Pan dokonał tego, ze Pan tam się dodzwonił. To graniczy z cudem. Sprawy Polaków, którzy już nie pracują w De zapewne są spychane na koniec kolejki.
Skoro Pan mówi po niemiecku, to niech Pan sam najpierw spróbuje wysłać pismo z zapytaniem o to, na jakim etapie jest Pana sprawa. Na pismo wysłane poleconym muszą odpowiedzieć. Przez telefon mogą se gadać co chcą. Postraszenie adwokatem też uważam za dobry chwyt. Adwokatów boja sie bardzo, bo wiąże się to z dużym dodatkowym kosztem. Poczekać na odpowiedź i wtedy ewentualnie znaleźć adwokata.

Powrót