Podłącze się do tematu, mam podobny problem z innym sprzedawcą.
Jest to osoba prywatna.
1. Wysłałem listem poleconym, przedsądowe wezwanie do zapłaty.
czy muszę w tym zawrzeć: "Proszę Pana,
w związku z niedotrzymaniem dodatkowego terminu przesyłki, który uprzednio wyznaczyłam Panu na 30. stycznia 2015 roku, na podstawie art. 543 Kodeksu Cywilnego § 1 i 2 odstępuję od umowy za skutkiem natychmiastowym i żądam zwrotu poniesionych z tego tytułu przeze mnie kosztów."
Nie zrobiłem tego, a zamiast tego:"
...Działając w swoim imieniu, ja ##### #####, w związku z wylicytowaniem na aukcji nr. ######, w serwisie allegro.pl, przedmiotu o nazwie: HERCULES DJ CONTROL INSTINCT, którego nie otrzymałem do dnia dzisiejszego tj. 10 stycznia 2015 roku, a za który opłatę wniosłem na podanym mailowo numer konta, wzywam do zwrotu całości wpłaconej kwoty wraz z ustawowymi odsetkami karnymi.
Wielokrotnie próbowałem się kontaktować na podany w aukcji numer telefonu tj. ##### oraz wysyłając maile na maila: #######@gmail.com. Mimo wielokrotnych zapewnień, że przedmiot został wysłany kurierem, nie dotarł on do mnie do dnia dzisiejszego. Mimo mojej prośby o podanie numeru listu przewozowego, numeru takiego nie dostałem do dnia dzisiejszego. Otrzymałem zapewnienie, że urządzenie dojdzie do mnie najpóźniej 30.12.2014.
Z uwagi na fakt, że otrzymywałem różne, sprzeczne informacje dotyczące daty i sposobu wysyłki, zachodzi podejrzenie, że padłem ofiarą oszustwa.
Skutkiem przestępstwa oszustwa określonego w art. 286 § 1 k.k. jest niekorzystne rozporządzenie mieniem w celu osiągnięcia przez sprawcę korzyści majątkowej. Oszustwo jest dokonane już w chwili otrzymania przelewu bądź np. wyłudzenia czeku, choć sprawca nie podjął jeszcze żadnych czynności w celu jego realizacji. Nie osiągnięcie przez sprawcę oszustwa zamierzonej korzyści majątkowej jest dla zaistnienia przestępstwa oszustwa bez znaczenia.
Przestępstwo oszustwa określone w art. 286 § 1 k.k. jest występkiem zagrożonym karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Ponadto sąd - obok kary pozbawienia wolności - może wymierzyć także grzywnę.
Sąd na wniosek pokrzywdzonego orzeka obowiązek naprawienia w całości lub części szkody wyrządzonej przestępstwem.
W przypadku oszustwa w stosunku do mienia znacznej wartości lub dobra o szczególnym znaczeniu dla kultury grozi kara pozbawienia wolności od 1 roku do lat 10. ..."
Czy taka treść będzie potraktowana przez sąd jako wezwanie do zapłaty i odstąpienie od umowy?