Problem z odzyskaniem pieniędzy za niedostarczony towar z allegro

• Autor wątku Autor wątku BeataKot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
loco1 napisał:
Dobrze. Jeśli niezwłocznie nie otrzymasz pieniędzy, to proponuje poprosić o interwencję rzecznika konsumentów.

Odowiedział mi tak:

Dzień dobry!
1. Rzeczony punkt 1 art. 544 mówi jasno, że wydanie rzeczy nastąpiło z momentem przekazania przewoźnikowi. Punkt drugi nie ma zastosowania z racji przedpłaty.
2. Ponieważ sprawa Pani jest w trybie reklamacyjnym, musimy ten tryb doprowadzić do końca - jeśli czas na rozpatrzenie dobiegnie końca i nie będzie odpowiedzi od DPD, wtedy automatycznie uznamy reklamację i zwrócimy niezwłocznie pieniądze.

W takim razie co mam zrobić?

Yohn napisał:
To w czym masz problem skoro masz odpowiedź?
Lubisz nabijać sobie posty? To masz problem, bo zostałeś namierzony :-)

Kurwa mać, do cholery jasnej, człowieku, czy ty masz rozum?! Ja chcę odzyskać pieniądze! Nie dociera?! Po co te forum jest?! Specjalnie założyłam konto, żeby ktoś mi odpowiedział, co zrobić z tym fantem! O co Ci chodzi?!

loco1 napisał:
A czego jeszcze nie wiesz?

No nie wiem, co dokładnie zrobić, żeby te pieniądze odzyskać. Odstąpiłam od umowy. Ale on mi pisze, że ja nie mogę tego zrobić, bo reklamacja. No kurde...

Czyli zostaje rzecznik praw konsumenta?

Jeśli niezwłocznie nie dostaniesz zwrotu pieniędzy, to pozostaje interwencja rzecznika konsumentów, lub pozew do sądu.

loco1 napisał:
Jeśli niezwłocznie nie dostaniesz zwrotu pieniędzy, to pozostaje interwencja rzecznika konsumentów, lub pozew do sądu.

Dobrze. Gdyby ewentualnie był pozew, to dokładnie na jakiej podstawie można pozwać sprzedawcę?

Podłącze się do tematu, mam podobny problem z innym sprzedawcą.
Jest to osoba prywatna.

1. Wysłałem listem poleconym, przedsądowe wezwanie do zapłaty.
czy muszę w tym zawrzeć: "Proszę Pana,
w związku z niedotrzymaniem dodatkowego terminu przesyłki, który uprzednio wyznaczyłam Panu na 30. stycznia 2015 roku, na podstawie art. 543 Kodeksu Cywilnego § 1 i 2 odstępuję od umowy za skutkiem natychmiastowym i żądam zwrotu poniesionych z tego tytułu przeze mnie kosztów."

Nie zrobiłem tego, a zamiast tego:"
...Działając w swoim imieniu, ja ##### #####, w związku z wylicytowaniem na aukcji nr. ######, w serwisie allegro.pl, przedmiotu o nazwie: HERCULES DJ CONTROL INSTINCT, którego nie otrzymałem do dnia dzisiejszego tj. 10 stycznia 2015 roku, a za który opłatę wniosłem na podanym mailowo numer konta, wzywam do zwrotu całości wpłaconej kwoty wraz z ustawowymi odsetkami karnymi.

Wielokrotnie próbowałem się kontaktować na podany w aukcji numer telefonu tj. ##### oraz wysyłając maile na maila: #######@gmail.com. Mimo wielokrotnych zapewnień, że przedmiot został wysłany kurierem, nie dotarł on do mnie do dnia dzisiejszego. Mimo mojej prośby o podanie numeru listu przewozowego, numeru takiego nie dostałem do dnia dzisiejszego. Otrzymałem zapewnienie, że urządzenie dojdzie do mnie najpóźniej 30.12.2014.
Z uwagi na fakt, że otrzymywałem różne, sprzeczne informacje dotyczące daty i sposobu wysyłki, zachodzi podejrzenie, że padłem ofiarą oszustwa.
Skutkiem przestępstwa oszustwa określonego w art. 286 § 1 k.k. jest niekorzystne rozporządzenie mieniem w celu osiągnięcia przez sprawcę korzyści majątkowej. Oszustwo jest dokonane już w chwili otrzymania przelewu bądź np. wyłudzenia czeku, choć sprawca nie podjął jeszcze żadnych czynności w celu jego realizacji. Nie osiągnięcie przez sprawcę oszustwa zamierzonej korzyści majątkowej jest dla zaistnienia przestępstwa oszustwa bez znaczenia.
Przestępstwo oszustwa określone w art. 286 § 1 k.k. jest występkiem zagrożonym karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Ponadto sąd - obok kary pozbawienia wolności - może wymierzyć także grzywnę.
Sąd na wniosek pokrzywdzonego orzeka obowiązek naprawienia w całości lub części szkody wyrządzonej przestępstwem.
W przypadku oszustwa w stosunku do mienia znacznej wartości lub dobra o szczególnym znaczeniu dla kultury grozi kara pozbawienia wolności od 1 roku do lat 10. ..."

Czy taka treść będzie potraktowana przez sąd jako wezwanie do zapłaty i odstąpienie od umowy?

Bart06 napisał:
Czy taka treść będzie potraktowana przez sąd jako wezwanie do zapłaty i odstąpienie od umowy?

Jako wezwanie do zapłaty na pewno tak, co do odstąpienia od umowy- myślę, że musi to być wyraźnie zaznaczone.

Powrót