Problem z sąsiadem w bloku

• Autor wątku Autor wątku Okopowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Okopowy

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam.

Mam bardzo nieprzyjemny problem z sąsiadem, który prawdopodobnie coś namieszał w swojej instalacji okapowej i gdy włącza swój okap, u mnie słychać szum i wlatują mi do mieszkania zapachy jego obiadu. Wraz z innymi sąsiadami z pionu podejrzewamy tego konkretnego sąsiada, bo problemy zaczęły się od jego wprowadzenia i wykończenia swojego M4. Wcześniej nasza instalacja działała ok.

Problem oczywiście był zgłaszany do zarządcy, ale ten, wraz z firmą od wentylacji, sprawdził pion i nie dopatrzył się niczego niewłaściwego. Natomiast kierownik ekipy dał do zrozumienia, że prawdopodobną przyczyną może być zbyt mocny okap/wentylator u podejrzewanego sąsiada. Przez zbyt mocny ciąg spowodowany tym, otwiera nasze klapy zwrotne.

Czy istnieje prawny sposób sprawdzenia/ walki z takim ewentualnym procederem? Sąsiad nie należy do ludzi ugodowych, oczywiście on ma wszystko ok.

Gdzie zgłosić problem? PINB pomoże? Może inna insytucja? Zarządca nie kwapi się do sprawdzenia mieszkania sąsiada - pytanie czy ma w ogóle takie prawo?

Będę wdzięczny za rady, jak od strony prawnej podziałać, bo niestety technicznie chyba już nic więcej nie zrobimy.

Sprawdź czy masz sprawna klapę zwrotna. Kiedy był przegląd kominiarski?

Klapy były już 3 różne testowane, ostatnia założona i sprawdzona w styczniu i ciągle to samo jest. Przegląd był robiony we wrześniu, ok. 2 tygodnie przed wprowadzeniem się tego sąsiada i początkiem problemów.

Powrót