Problem ze spadkiem / długi

• Autor wątku Autor wątku Ewa737373
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewa737373

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mój tata nie żyje ,mama zaciąga kredyty na rzecz siostry. Dodam ,że nie żyjemy w zgodzie ,czy można za życia matki zrzec się dziedziczenia bez jej osoby? Ewentualnie mogłabym zrzec się spadku po jej śmierci tylko proszę mi powiedzieć ile mam na to czasu po jej śmierci ,ile to kosztuje i czy nie ma jakichś problemów z zeczeniem po śmierci? Dziękuję i pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź Regi ,ale w podanym artykule nie jest opisane czy można zrzec się praw dziedziczenia bez przyszłego spadkodawcy. Wszędzie jest opisane ,że musi być przyszły spadkobiorca oraz spadkodawca aby zrzec się dziedziczenia tylko po to żeby uniknąć przejęcia długów.

Nie ma sensu robić cokolwiek za życia. Można na spokojnie po śmierci.

czy można za życia matki zrzec się dziedziczenia bez jej osoby?
Nie. Zrzeczenie się dziedziczenia wymaga umowy miedzy dwiema stronami (Tobą i matką) formie aktu notarialnego.

Ewentualnie mogłabym zrzec się spadku po jej śmierci tylko proszę mi powiedzieć ile mam na to czasu po jej śmierci
Zrzec nie. Natomiast w ciągu 6 miesięcy od chwili gdy dowiesz się o powołaniu do spadku (śmierci matki) będziesz mogła spadek odrzucić. Wówczas do spadku zostaną powołani Twoi zstępni (dzieci) jeśli będziesz je miała. Aby odrzucić spadek w imieniu nieletnich dzieci potrzebna jest zgoda sądu rodzinnego.
Odrzucić spadek można u notariusza (50 zł + vat) lub przed sądem (100 zł).

Powrót