Problem ze sprzedającym na Allegro

• Autor wątku Autor wątku Backofficer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Backofficer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam

28 lutego zakupiłem na poniższej aukcji kartę graficzną

EVGA GeForce GTX 970 4 GB ACX 2.0 REF (6014849165) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

29 lutego dokonałem wpłaty na konto podane mailowo przez sprzedającego. Sprzedający napisał że przedmiot zostanie wysłany 1 marca. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem przesyłki. Napisałem do Allegro w tej sprawie - wysłali do niego ostrzeżenie z prośbą o wyjaśnienie problemu. Dzisiaj wysłałem do Allegro kolejnego maila.

Co ciekawe sprzedający wystawił od 29 lutego dwie identyczne aukcje

EVGA GeForce GTX 970 4 GB ACX 2.0 REF (6039372072) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

EVGA GeForce GTX 970 4 GB ACX 2.0 REF (6025720992) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

W komentarzach sprzedawcy można znaleźć takie kwiatki:

TRWALO TO MIESIAC, jak ktos ma tyle cierpliwosci to polecam, zerowy kontakt, nie odbiera telefonow

Towar tak jak w opisie. Ogólnie wszystko w porządku. Niestety trudności w kontakcie ze sprzedającym oraz trzy tygodniowy okres oczekiwania na towar zmuszają mnie do wystawienia komentarza neutralnego.

troche długo to trwalo ale doszlo dlatego komentarz jest pozytywny

Co byście sugerowali w takiej sytuacji? Jak długo jeszcze czekać przed pójściem na komisariat?

Dziękuję

Próbowałeś nawiązać kontakt ze sprzedającym i zapytać go o losy przesyłki?

Zapomniałem napisać w pierwszym poście że sprzedawca nie odpowiada na maile a numer telefonu jest nieaktualny

W takiej sytuacji ja bym nie czekał w ogóle. Czy przed wpłatą kontakt ze sprzedającym był? Ewentualnie wezwij listem poleconym za potwierdzeniem odbioru do wydania rzeczy. Zobaczymy co on na to.

Zaraz po zakupie wysłał dane do wykonania przelewu oraz informacje że wyśle przedmiot następnego dnia.

No to faktycznie może warto wezwać listownie. Może coś się stało, może nie, a może to oszustwo - list polecony drogo nie kosztuje, a przyda się potem jako dowód w razie czego.

Zglosilem wczoraj sprawe na policje.

I dobrze, niezależnie od tego wezwanie mogłoby się przydać, jako grunt pod sprawę cywilną. Tak na wszelki wypadek, jakby się okazało, że to jednak nie oszustwo, będziesz miał wtedy łatwiej ewentualnie wyegzekwować co Ci się należy przez komornika.

Ostatnia edycja:
Hej, wysłałem również przed chwilą poleconym za potwierdzeniem odbioru wezwanie do wydania przedmiotu lub zwrotu pieniędzy.

No i bardzo słusznie. Bo może się okazać, że żaden oszust, wtedy wezwanie spełni, a jak tylko policja, to jak wyjdzie, że nie oszust, to umorzą i koniec. Informuj jak się sprawa ma, to pomożemy.

Przed chwilą po mojej interwencji oraz w wyniku braku odpowiedzi na maile z Allegro konto sprzedającego zostało zawieszone. Zobaczymy, czy zacznie odpowiadać itp.

Zobaczymy. Generalnie scenariusz może być taki, że oszust - wtedy wiadomo, od tego jest policja. Może też być tak, że po prostu coś się stało - nie wiem, np. do szpitala trafił, wypadek miał - wtedy generalnie jak wyjdzie to postara się sprawę odkręcić, w razie gdyby nie chciał - pozew cywilny, po to było to ZPO.

Witam

Otrzymalem dzisiaj taka informacje od allegro:

Niestety okazało się, że konto Sprzedającego zostało skradzione pierwotnemu Użytkownikowi, a osoba, która to uczyniła, wystawiła przedmioty na sprzedaż z zamiarem oszustwa.

Konto michal_489 jest już aktywne, ponieważ zostało przywrócone prawowitemu właścicielowi.

Dobrze, że zgłosił Pan sprawę na policji. Dzięki temu będzie Pan mógł ubiegać się o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących.

Policja raczej nie powinna umorzyc postepowania w takim wypadku??

Raczej nie, ale to zależy czy wykryją sprawcę. Wszcząć tak czy siak powinni, a to wystarczy do POK.

Jestem w kontakcie z prawdziwym właścicielem konta. Jutro będzie zgłaszał sprawę na Policje w swojej miejscowości.

Policja wszczela postepowanie, dostalem numer sprawy

I tyle Ci wystarczy do POK, a oni będą się teraz sprawą zajmować.

Hej

Dzieki za pomoc :) wlasnie uzupelnilem formularz na allegro. Ciekawe jak szybko sie cala sprawa rozwiaze tzn. zwrot pieniedzy.

Powrót