F
fchred
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam
Mam pewien problem. Od dwóch miesięcy wynajmuje połowe pokoju w mieszkaniu studenckim w krakowskiej kamiennicy. Umowa, która podpisałem z wynajmującym jest bardzo rygorystyczna, dla mnie aż przesadzona(czuję się w tym mieszkaniu jak w klasztorze karmelitów bosych
w 6 punkie umowy jest zawarte, że czynsz najmu wynosi 370zł miesięcznie.W jednym z punktów jest zaznaczone,że w przypadku uporczywego łamania zawartej umowy wynajmujący ma prawo wypowiedzieć najem w trybie natychmiastowym(chodzi tutaj przedewszystkim o udostępnianie noclegu znajomym,które wymaga min 2dniowego zapytania wynajmującego o zgodę itp. Pewnego dnia wróciłem na mieszkanie i zastałem na łożku wypowiedzenie mojej umowy wraz z punktami przekroczenia ustaleń zawartych w umowie. Byly to jednorazowe sytuacje kiedy przyjechal do mnie kolega czy brat i przenocowałem ich jedną noc co jest dopuszczalne wg ustaleń w umowie. Byla tez jedna sytuacja gdy przyjechał mój brat i przez przypadek wszedł do pokoju wynajmującej z czystej pomyłki a włascicielka chciała oddać sprawe do sądu za przekroczenie granicy prywatności. Rozumiem jej decyzję, takie ma warunki i tego sie trzyma ale nie w tym jest problem. Chodzi tutaj o sprawe finansową. Muszę się wyprowadzić do 20kwietnia a zapłaciłem czynsz za cały miesiąc. Własicielka powiedziala mi, ze umowa jest zerwana przez złamanie zasad zawartych w umowie i ze nie odda mi części pieniędzy za czynsz (chodzi mi o 10 dni, w których juz w tym lokalu nie bedę mieszkał)
Chciałem zapytac czy jest jakaś możliwośc rozwiązania tej sytuacji na drodze prawnej i czy w ogole przysługuja mi jakies prawa w sytuacji zerwania umowy w trybie natychmiastowym bez okresu wypowiedzenia!Bardzo proszę o pomoc, czekam na odpowiedzi!
Pozdrawiam
Mam pewien problem. Od dwóch miesięcy wynajmuje połowe pokoju w mieszkaniu studenckim w krakowskiej kamiennicy. Umowa, która podpisałem z wynajmującym jest bardzo rygorystyczna, dla mnie aż przesadzona(czuję się w tym mieszkaniu jak w klasztorze karmelitów bosych
Chciałem zapytac czy jest jakaś możliwośc rozwiązania tej sytuacji na drodze prawnej i czy w ogole przysługuja mi jakies prawa w sytuacji zerwania umowy w trybie natychmiastowym bez okresu wypowiedzenia!Bardzo proszę o pomoc, czekam na odpowiedzi!
Pozdrawiam