problem ze zwrotem części czynszu za wynajem

• Autor wątku Autor wątku fchred
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fchred

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Mam pewien problem. Od dwóch miesięcy wynajmuje połowe pokoju w mieszkaniu studenckim w krakowskiej kamiennicy. Umowa, która podpisałem z wynajmującym jest bardzo rygorystyczna, dla mnie aż przesadzona(czuję się w tym mieszkaniu jak w klasztorze karmelitów bosych:) w 6 punkie umowy jest zawarte, że czynsz najmu wynosi 370zł miesięcznie.W jednym z punktów jest zaznaczone,że w przypadku uporczywego łamania zawartej umowy wynajmujący ma prawo wypowiedzieć najem w trybie natychmiastowym(chodzi tutaj przedewszystkim o udostępnianie noclegu znajomym,które wymaga min 2dniowego zapytania wynajmującego o zgodę itp. Pewnego dnia wróciłem na mieszkanie i zastałem na łożku wypowiedzenie mojej umowy wraz z punktami przekroczenia ustaleń zawartych w umowie. Byly to jednorazowe sytuacje kiedy przyjechal do mnie kolega czy brat i przenocowałem ich jedną noc co jest dopuszczalne wg ustaleń w umowie. Byla tez jedna sytuacja gdy przyjechał mój brat i przez przypadek wszedł do pokoju wynajmującej z czystej pomyłki a włascicielka chciała oddać sprawe do sądu za przekroczenie granicy prywatności. Rozumiem jej decyzję, takie ma warunki i tego sie trzyma ale nie w tym jest problem. Chodzi tutaj o sprawe finansową. Muszę się wyprowadzić do 20kwietnia a zapłaciłem czynsz za cały miesiąc. Własicielka powiedziala mi, ze umowa jest zerwana przez złamanie zasad zawartych w umowie i ze nie odda mi części pieniędzy za czynsz (chodzi mi o 10 dni, w których juz w tym lokalu nie bedę mieszkał)

Chciałem zapytac czy jest jakaś możliwośc rozwiązania tej sytuacji na drodze prawnej i czy w ogole przysługuja mi jakies prawa w sytuacji zerwania umowy w trybie natychmiastowym bez okresu wypowiedzenia!Bardzo proszę o pomoc, czekam na odpowiedzi!

Pozdrawiam

Na jaki czas umowa została zawarta ?

Umowa została zawarta na okres od 17 marca 2007 do 30 czerwca 2007 z możliwościa 3miesięcznego wypowiedzenia. Jeszcze jedna sprawa, nie jestem tutaj zameldowany, nie usłyszałem nawet od włascicielki o takiej możliwości. I jak się dowiedzieć czy właścicielka odprowadza podatek do US za podnajmowanie pokoi?dziekuje za zainteresowanie!

i mam jeszcze jeden problem związany z tą umową.
może napisze kilka punktów umowy :
pkt 8 . Najemcs oświadcza, że zapoznał się ze stanem technicznym lokalu i zobowiązuje sie do naprawy szkód powstałych z jego winy w czasie trwania umowy oraz ponoszenia kosztów z tym związanych.
pkt9. Najemca złoży wynajmujacemu kaucję w wysokosci 50zł tytułem częsciowego zabezpieczenia kosztów naprawy w.w szkód.
pkt 10. kaucja zostanie zwrócona najemcy bez oprocentowania w dniu opuszczenia przez niego lokalu.
pkt 11.Wynajmujący może potrącic z kaucji zaległe kwoty czynszu i świadczeń a najemca zobowiazuje sie do uzupełnienia kaucji w ciagu dwóch tygodni
pkt12. Jezeli najemca dopuszcza sie zwloki w zaplacie czynszu dluzej niz 1 miesiac, wynajmujacy moze najem wypowiedziec ze skutkiem natychmiastowym. przysługuje mu wowczas prawo zasawu na rzeczach ruchomych najemcy wniesionych do przedmiotu najmu. (zaznaczam, że spoznilem sie z wpłatą czynszu 7dni, ale w wypowiedzeniu rowniez bym zawarty punkt o niewpłacenie czynszu w wyznaczonym terminie).
pkt 18. w przypadku zgody wynajmujacego najmujacy zobowiazany jest dokonac ustalonej dodatkowej opłaty, min 7zł za nocleg jednej osoby (w sumie przez ten miesiac byly u mnie 3 osoby wiec moge zaplacic 21zł z kaucji) Ale co z reszztą? wynajmujaca napisala w wypowiedzeniu ze zatrzymuje wpłaconą kaucje w wysokosci 50zł z tytułu korzystania bez jej zgody i wiedzy z prywatnego pokoju w nocy z dnia 13/14 kwietnia 2007, o czym w ogole nie bylo mowy w umowie ?! ja juz nic nie rozumiem... A cały czas powtarza ze trzyma sie umowy i ze ze to korzystanie z prywatnego pokoju dotyczy pkt.11 w umowie. Niewiem jak rozwiązać tą sytuacje, poddać się i spokojnie wyprowadzić czy domagać się zwrotu pieniędzy ?z góry dziekuje za pomoc

[cytat:1bq4fuvr]
Umowa została zawarta na okres od 17 marca 2007 do 30 czerwca 2007 z możliwościa 3miesięcznego wypowiedzenia.
[/cytat:1bq4fuvr]
Więc masz okres trzech miesięcy na opuszczenie mieszkania.
Jeszcze jedna sprawa, nie jestem tutaj zameldowany, nie usłyszałem nawet od włascicielki o takiej możliwości.
Meldunek nie powoduje tytułu prawnego do danego lokalu, służy jedynie celom ewidencyjnym. Przebywasz tam jednak już od ponad miesiąca i powinieneś dokonac meldunku czasowego.
I jak się dowiedzieć czy właścicielka odprowadza podatek do US za podnajmowanie pokoi?
W Urzędzie Skarbowym

Ustawa przewiduje kilka przyczyn wypowiedzenia:
- Nie później niż na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego właściciel może wypowiedzieć najem, jeżeli lokator:
* pomimo pisemnego upomnienia nadal używa lokalu w sposób sprzeczny z umową lub niezgodnie z jego przeznaczeniem lub zaniedbuje obowiązki, dopuszczając do powstania szkód, lub niszczy urządzenia przeznaczone do wspólnego korzystania przez mieszkańców albo w sposób rażący lub uporczywy wykracza przeciwko porządkowi domowemu, czyniąc uciążliwym korzystanie z innych lokali, lub
* zalega z zapłatą czynszu lub innych opłat za używanie lokalu co najmniej za trzy pełne okresy płatności, pomimo uprzedzenia go na piśmie o zamiarze wypowiedzenia stosunku prawnego i wyznaczenia dodatkowego, miesięcznego terminu do zapłaty zaległych i bieżących należności, lub
* wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego używania lokal lub jego część bez wymaganej pisemnej zgody właściciela

Umowa jest umową. Jeśli zgodziłeś się na warunki w niej zawarte składając swój podpis, to nie masz wyjścia. Zapłaciłeś już za miesiąc kwiecień i do końca tego miesiąca możesz przebywac. Więcej nie płac i szukaj innego lokalu.
Są przypadki ( bardzo częste), że lokator nie płaci długie miesiące i mieszka, licząc na to, że nie poniesie żadnych konsekwencji.

Dziekuje bardzo za pomoc. Na szczęscie mam juz inne lokum, nie bede robil problemow, pozycze tylko włascicielce powodzenia w szukaniu lokatora w środku kwietnia :P pozdrawiam !

Powrót