Problematyczne dlugi - ktore przedawnione?

• Autor wątku Autor wątku cantata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cantata

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Witam,
szanowni Panstwo, przez przypadek sie dowiedzialam ze "szanowna rodzicielka" narobila sobie troche dlugow, sa to dosc stare sprawy.
Przeprowadzilam male "sledztwo" + przesluchanie "winnej" i udalo mi sie ustalic stan faktyczny, a wiec:

1. Debet w banku A. BTE wystawiony w 2002 roku, nic dalej sie nie dzialo z nim.

2. Debet w banku B. BTE wystawiony w 2003 roku, w latach 2009-2010 prowadzona egzekucja komornicza, umorzona z powodu braku mozliwosci splaty, chyba chodzilo o to ze komornik byl w stanie z renty pobierac ok 20 zl miesiecznie.

3 Debet w banku C. - brak BTE, sprzedany firmie S. Colect (dalej nazwy nie pamietam jakis fundusz), odbyla sie sprawa w sadzie w roku 2009, zostala umorzona.

I teraz dalej: matka nie mieszka pod starym adresem od 2000 roku, mieszka w wynajetym mieszkaniu, bez meldunku, inne miasto. Sila rzeczy nie zostala poinformowana przez bank C o postepowaniu, pewnie stad to umorzenie?
Komornik sprawnie namierzyl matke pewnie przez ZUS;)
Teraz pytanie, czy jest sie czym martwic, ktora ze spraw jest przedawniona? Chcialabym uporzadkowac te sprawy, bo rodzicielka sie nie kwapi :rolleyes:

Wszystkim dziekuje za udzielona pomoc, pozdrawiam.

1. przedawnione
2. przedawnione
3. dowiedz się o co chodzi z umorzeniem.

1. i 2. przedawnione, o ile po drodze nie było czynności bieg przedawnienia przerywających

Dziekuje! Dobre wiesci! Zadnych czynnosci nie bylo, zadnych komornikow, pism, ugod, kontaktow - "zeznania" matki pod przysiega, na wszystkie swietosci:D
Mam tylko watpliwosci:
- czyli 2. tez przedawnione? Mimo ze 10 lat nie minelo od egzekucji? Nie przerwal sie bieg tego przedawnienia przez te czynnosc?

- to umorzenie dlatego gdyz bylo potepowanie nakazowe w sadzie rejonowcym i sad zarzadal uzupelnienia brakow formalnych poprzez podanie aktualnego miejsca zamieszkiwania, byla zwrotka z poczty - wyprowadzila sie. Fundusz nie wykonal polecenia sadu.

Kanas napisał:
Czyżby ?
Cytat:
Napisał/a cantata Zobacz post
w latach 2009-2010 prowadzona egzekucja komornicza
Oczywiście, że przedawniona. Prowadzona egzekucja dotyczyła przedawnionego roszczenia, więc nie mogła przerwać biegu terminu przedawnienia. Nie mówiąc o tym, że rok 2010 r. upłynął ponad 3 lata temu. Przedawnienie roszczeń z BTE - 3 lata.

Ostatnia edycja:
hm...
powoli sie zakrecam... z ta 2.

a co z 3.?

Fakt, moja wina :rolleyes: NIe zwróciłem uwagi, że chodzi o BTE, tak bywa jak się czyta na szybkiego :ooo:

Czyli jakby szanowna poszla juz wtedy do komornika a nie unikala kontaktu oraz zlozyla wnosek o przedawnieniu to by jej nie mial prawa zajac renty? Razem tego wyszlo ok 600 zl przez te 2 lata.

cantata napisał:
Czyli jakby szanowna poszla juz wtedy do komornika a nie unikala kontaktu oraz zlozyla wnosek o przedawnieniu to by jej nie mial prawa zajac renty? Razem tego wyszlo ok 600 zl przez te 2 lata.
To znacznie bardziej skomplikowane. Z komornikiem nie rozmawia się o przedawnieniu (to nie jego sprawa). Konieczne by było powództwo z art. 840 kpc. Teraz to już nieważne.

Teraz pytanie z innej beczki, jak to mozliwe ze komornik jednak windykowal taki przedawniony dlug?
W pierszej chwili mialam pomysl aby zarzadac zwrotu w zw. z powyzszym tych 600 zl ale to byloby niepedagogiczne, za lekkomyslnosc niech taka choc kare matka ma.

Jeszcze dopytuje: co z tym postepowaniem z S. Colect? Martwi mnie to ze odezwa sie znowu a my nie bedziemy wiedzialy o tym, matka nie moge chodzic co 2 tyg. do sadu i sie dowiadywac - choc tez by jej sie przydalo (kara numer dwa), ale ma chore biodra i jest uziemniona...

cantata napisał:
Teraz pytanie z innej beczki, jak to mozliwe ze komornik jednak windykowal taki przedawniony dlug?
Dlaczego miał nie egzekwować? Nie chce mi się teraz robić tu wykładu na czym polega przedawnienie (pełno na tym forum o tym, również moich wypowiedzi), wiedz tylko, że komornika (gdy ma tytuł wykonawczy) ono nie ma prawa interesować.
cantata napisał:
mialam pomysl aby zarzadac zwrotu w zw. z powyzszym tych 600 zl
Nic z tych rzeczy. Jak wyżej, egzekucja była prowadzona właściwie (zgodnie z prawem).

Czy zatem bank 2. moze ponownie sprawe zalozyc u komornika mimo ze przedawniony jest a komornik znow dokona zajecia?

cantata napisał:
Czy zatem bank 2. moze ponownie sprawe zalozyc u komornika mimo ze przedawniony jest a komornik znow dokona zajecia?
Tak. Jak się przed tym uchronić? Pisałem wyżej. Pozew do sądu z art. 840 kpc (powództwo opozycyjne) o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności. Inny sposób nie istnieje.

Dzieki, ale kiedy to zrobic?
Teraz prewencyjnie czy jak znow zloza?

Robilee powiedz mi co z tym S. Colect, please...

cantata napisał:
Dzieki, ale kiedy to zrobic?
Teraz prewencyjnie czy jak znow zloza?
Można już teraz.
cantata napisał:
Robilee powiedz mi co z tym S. Colect, please...
Jak wierzyciel wystąpi do sądu z pozwem, wystarczy w sądzie (np. w sprzeciwie do nakazu zapłaty) podnieść zarzut przedawnienia i powództwo zostanie oddalone.

Ostatnia edycja:
Wygrana pewna? Nie ukrywam ze sie "boje ruszyc" zeby sie im nie przypomniec, na prawde nie mamy pieniedzy, caly czas sie matce dokladam do zycia. Tam wolaja ok 40 tys. w tym 20 tys. to naleznosc glowna, reszta odsetki i koszty, pewnie uroslo przez te lata znow cos dodatkowo.

Jaki koszt bylby takiego postepowania, poradzimy sobie bez adwokata?

cantata, relax girl :)
we wszystkich trzech sprawach mogą się pojawić dalsze kroki. w 1) i 2) jeśli będą to banki, wówczas pojawi się komornik i jak pisał robilee - potrzebne będzie powództwo przeciwegzekucyjne z art. 840 kpc. ale najprawdopodobniej długi zostały sprzedane do firm windykacyjnych, by banki mogły wyczyścić bilanse (takie przepisy bankowe na tworzenie rezerw) więc windykacje jedyne co mogą zrobić, to skierować powództwo do sądu (nie mogą iść do komornika, bowiem BTE im nie przysługuje). a wówczas podniesiecie zarzut przedawnienia. jeśli stałoby się tak, iż nakazy trafią na nieaktualny adres i przyjdzie komornik, to wniesiecie sprzeciw z dowodem na to, że adres był nieprawidłowy, wówczas sąd sprzeciw przyjmie, nakaz uchyli a komornik egzekucję umorzy.
w 3) probować szczęścia moze ten s collect raz jeszcze, albo ktoś inny, komu mogli sprzedać. na marginesie - było niedawno orzeczenie sądu, że skierowanie sprawy do sądu i następnie umorzenie jednak przerywa bieg przedawnienia (oczywiście jeśli to przedawnienie jeszcze nie nastąpiło!). w twoim przypadku nawet jeśli, to i tak od umorzenia minęły trzy lata a zatem jest przedawnione (może być inaczej - o ile w 2009 nie było przedawnione i teraz zdążyli do 2012 z nową sprawą. bo możecie o czymś nie wiedzieć na przykład)

marian.pazdzioch napisał:
skierowanie sprawy do sądu i następnie umorzenie jednak przerywa bieg przedawnienia
Nie słyszałem. Możesz podać namiary na to orzeczenie? To prawdziwa rewolucja wobec tego, co było dotychczas. Podoba mi się (mniej stresu, gdy nie można ustalić adresu pozwanego a czas leci).

Na pewno w sadzie rejonowym wg starego meldunku nie ma nic, wg. miejsca aktualnego zamieszkania - także, dzis z pania z sekretariatu przeszukalismy wszytkie wokandy na rodzicielke na 13 lat wstecz i bylo tylko to co wypisalam na wstepie.
Jesli dobrze rozumiem to moga nekac i nekac puki do kazdej sprawy nie poskladamy powodztw przeciwegzekucyjnych?
A jest jakis sposob na obrone zebysmy wiedzialy o toczacych sie ponownie postepowaniach w rejonie wg. starego meldunku?
Wiem ze w EPU mozna sie logowac - dzis odbylo sie szybkie szkolenie na google, tylko ze niniejsze sprawy byly zawsze w sadzie tradycyjnym a wlasnie doczytalam ze sprawy starsze niz 3 lata nie beda tam prowadzone wiec regularne logowanie nic by nie dalo.

ps
marian.pazdzioch jestem bardziej easy w tej chwili niz w chwili jak te kwiatki powychodzily:)

Powrót