Problematyczne dlugi - ktore przedawnione?

• Autor wątku Autor wątku cantata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
cantata napisał:
Jesli dobrze rozumiem to moga nekac i nekac puki do kazdej sprawy nie poskladamy powodztw przeciwegzekucyjnych?
Powództwa w sprawach 1 i 2. Obrona w sprawie 3. Albo, jeśli zgodnie z przewidywaniami kol. paździocha, wierzytelności 1 i 2 zostały sprzedane przez banki, to we wszystkich sprawach, wystarczy jedynie obrona.
Opłata od pozwu wynosi 0,05 wartości przedmiotu sporu, czyli całego długu.

Jak znam zycie to bedziemy sie dowiadywac o ewentualncyh postepowaniach od komornika, ktory zajmie ponownie recine... I dopiero bedziemy sie bronic.
Jeszcze mam pytanie: czy ta sprawa umorzona nie ma powagi rzeczy osadzonej?

a kiedy bylby pozew zwrocony?

pytasz kiedy byłby zwrocony, czy co w sytuacji kiedy byłby zwrócony?

kiedy = w jakich okolicznosciach, bo co w skutkow to wiem

Ostatnia edycja:
marian.pazdzioch napisał:
że skierowanie sprawy do sądu i następnie umorzenie jednak przerywa bieg przedawnienia
Marian (dzięki za link), niestety nie jest tak różowo. To orzeczenie odnosi się jedynie do spraw skierowanych do e-sądu (i później nieuzupełnionych). W sprawach skierowanych do normalnego sądu, wciąż nieuzupełnienie braków formalnych (np. nieustalenie adresu pozwanego) może doprowadzić do umorzenia (wcześniej zawieszenia) postępowania, którego efektem będzie brak skutków wniesienia pozwu (czyli również przerwania biegu przedawnienia).

cantata napisał:
kiedy = w jakich okolicznosciach, bo co w sytuacji to wiem
Wydaje mi się, że z kolegą marianem, udzieliliśmy Ci pomocnych rad. Nie sądzę byśmy mieli obowiązek wyjaśnić Ci wszystkie szczegóły obowiązującej procedury cywilnej (zwłaszcza niedotyczące Twojej sprawy). Tego jest naprawdę dużo (ludzie uczą się latami).

robilee, chodziło mi o e-sąd (zgubiłem literkę...). ale swoją drogą jaka to róznica we wniesieniu do e-sądu a zwykłego sądu...

Pewnie ze nie macie obowiazku, forum jest dobrowolne. Za rady bardzo dziekuje. Nie chce nauki, probuje rozgryzc roznice miedzy: oddalony, umorzone, zwrocony.
Czy czasami ad 3. nie powinien pozew byc zwrocony?

ale swoją drogą jaka to róznica we wniesieniu do e-sądu a zwykłego sądu...
No właśnie jest. Przeczytaj jeszcze raz mój komentarz na ten temat. Wniesienie pozwu do epu przerywa (coby potem się nie działo), bo tak orzekł SN. To orzeczenie nie dotyczy innych spraw, czyli skutki prawne (poza e-sądem) wywołuje pozew tylko jak sprawa zawiśnie.

Robilee napisał:
No właśnie jest. Przeczytaj jeszcze raz mój komentarz na ten temat. Wniesienie pozwu do epu przerywa (coby potem się nie działo), bo tak orzekł SN. To orzeczenie nie dotyczy innych spraw, czyli skutki prawne (poza e-sądem) wywołuje pozew tylko jak sprawa zawiśnie.
tak wiem co orzekł sn, ale dlaczego akurat to działa w stosunku do epu jedynie

tak wiem co orzekł sn, ale dlaczego akurat to działa w stosunku do epu jedynie
Marian, zgodnie z przepisami prawa, dopóki sprawa nie zawiśnie (pozew nie zostanie doręczony pozwanemu), pozew nie wywołuje skutków prawnych (więc nie przerywa biegu przedawnienia). To jest ogólna norma. I nic się tu nie zmieniło.
Tymczasem, jeśli chodzi o epu, to zgodnie z orzeczeniem SN, które dzięki Tobie poznałem, samo wniesienie pozwu wywołuje skutek prawny w postaci przerwania biegu terminu przedawnienia.
cantata napisał:
z powodu nieuzupełnienia brakow
Chcesz się spierać na temat zasad postępowania cywilnego? Nie wskazanie, pomimo wezwania sądu, adresu pozwanego powoduje zawieszenie postępowania, a później (w przypadku braku uzasadnionego wniosku powoda o podjęcie zawieszonego postępowania), umorzenie.

dziekuje rozumiem teraz, gdzie tu jakikolwiek spor, zwyczajnie chce rozgryzc temat i czegos dowiedziec, taka ma natura, nie trzeba od razu uderzac w ton ex cathedra.
eot i dobranoc
ps
aha, "niewskazanie" piszemy lacznie:) nauka za nauke

Powrót