Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
MKS19 napisał:
I jeszcze ostatnie pytanie. Gdy cała sytuacja miała miejsce byłem w drugiej klasie technikum. Myślicie czy sąd spojrzy jakoś lepiej jak dołączę świadectwo ukończenia technikum i pozytywny wynik matur?

Ja zrobiłem tak:
1.najpierw kurs 2 dniowy w Word /reedukacyjny/
2.potem badania psychotechniczne u uprawnionego lekarza
3.badania lekarskie w Womp/terminy na wizytę ok 1 mies.
4.po upływie 1/2 kary wniosek do sądu ,dołączyłem zaświad.ukończenia kursu reedukacyjnego ,i badania lekarskie,oraz wszystkie dowody wpłaty kar które uprzejmie dostałem z sądu:)na zgodę czekałem 3 miesiące/pisałem jeszcze wniosek o przyśpieszenie sprawy /i jak napisałem to na drugi dzień dostałem zgodę!
5.potem 7 dni czekałem na uprawomocnienie ,2dni przesłanie zgody do WK.potem 2 dni na PKK
6.PKK zaniosłem do WK i zapisałem się na egzamin teorię i praktykę od razu !
7.zapisałem się w OSK na 4 godz.jazdy/tak mnie tam zdołowali bo jazda cywilna od egzaminacyjnej różni się kolosalnie!!!
9.poszedłem na egzamin z założeniem że zdam tylko teorię,o zdaniu praktyki nawet nie marzyłem/i o dziwo zdałem :)))
10.od momentu otrzymania PKK warto odwiedzać tą stronę:https://info-car.pl/infocar/profil-...:u_u_i_d=ca036be4-1e54-4baa-a8c1-d7d6f5ca0abc
11.dziś odbieram z WK decyzję o przywróceniu uprawnień
12.czekanie na prawko 1-2 tygodni
13 w tym czasie zaczynam ogarniać blokadę do auta
sądzisz że to mało?Kolego wszędzie stres /no może nie na kursie reedukacyjnym w Word/tam spoko.a cała reszta to jeden nie kończący się stres,sądy dają zgodę, chyba że gdzieś nabroiłeś.sprawdzają kartę karną czasami wysyłają kuratora,albo policjanta,albo nic nie robią u mnie tak było.
Powodzenia:)

pkt.6 pomyłka PKK zaniosłem do WORDU:)a nie do WK.
i jeszcze jedno jak pojedziesz do WOMP zrobić badania i lekarz Ci napisze że masz zrobić terapię alkoholową to wtedy ją robisz.nie robisz tego na własne życzenie:)

Ostatnia edycja:
Attex napisał:
pkt.6 pomyłka PKK zaniosłem do WORDU:)a nie do WK.
i jeszcze jedno jak pojedziesz do WOMP zrobić badania i lekarz Ci napisze że masz zrobić terapię alkoholową to wtedy ją robisz.nie robisz tego na własne życzenie:)

mi dali z WOMP skierowanie do poradni uzależnień, ale nie na terapię tylko na konsultację, poszedłem prywatnie 4 godz. i 400 zł poszło, ale papier taki od prywatnego wystarczył im w WOMP-ie (zaświadczenie że wiem o szkodliwości alkoholu ;))

co do egzaminu to tez zdałem za 1-szym razem teorię i praktykę, egzaminatorzy wszystko wiedzą za co ma się cofnięte uprawnienia, ale nie był upierdliwy czy coś w tym stylu

aros123 napisał:
mi dali z WOMP skierowanie do poradni uzależnień, ale nie na terapię tylko na konsultację, poszedłem prywatnie 4 godz. i 400 zł poszło, ale papier taki od prywatnego wystarczył im w WOMP-ie (zaświadczenie że wiem o szkodliwości alkoholu ;))

co do egzaminu to tez zdałem za 1-szym razem teorię i praktykę, egzaminatorzy wszystko wiedzą za co ma się cofnięte uprawnienia, ale nie był upierdliwy czy coś w tym stylu

oczywiście że egzaminatorzy wiedzą ponieważ w numerze PKK jest cała informacja !ja tam nawet się z tym nie ukrywałem ani w sekretariacie,bo pani pytała to odpowiedziałem /po przygodzie/takie jest życie i nie będę ściemniał jak małolat! a co do WOMPU to aros123, Ty dostałeś łagodniejszą decyzję może być tak ,a może być jak pisałem:(w zależności od przypadku.Tak że cały czas stresik.U mnie maksymalnie łagodnie przeszło,żadnych terapii,żadnych kuratorów,żadnych podwójnych egzaminów,żadnych aluzji ze strony lekarzy czy urzędników !ciężko było ale udało się!!!

Attex napisał:
oczywiście że egzaminatorzy wiedzą ponieważ w numerze PKK jest cała informacja !ja tam nawet się z tym nie ukrywałem ani w sekretariacie,bo pani pytała to odpowiedziałem /po przygodzie/takie jest życie i nie będę ściemniał jak małolat! a co do WOMPU to aros123, Ty dostałeś łagodniejszą decyzję może być tak ,a może być jak pisałem:(w zależności od przypadku.Tak że cały czas stresik.U mnie maksymalnie łagodnie przeszło,żadnych terapii,żadnych kuratorów,żadnych podwójnych egzaminów,żadnych aluzji ze strony lekarzy czy urzędników !ciężko było ale udało się!!!

a ja jeżdżę już prawie 14 mies. z blokadą i nawet kontroli nie miałem ;(
a za 1,5 mies. demontaż - najlepsze że mi słuchawkę w schowku zamontowali (dyskretnie żeby było ;)) i od tego ciągłego otwierania to mi się jeden zawias w schowku urwał ;)

Witam serdecznie.

Mam krótkie pytanie, 8 marca 2019 roku dostałem skierowanie na kurs reedukacyjny w zakresie problematyki przeciwalkoholowej i przeciwdziałaniu narkomanii, na który się nie stawiłem. Wczoraj dostałem list z zawiadomieniem o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie zatrzymania mi prawa jazdy.

Co to właściwie oznacza (co mi realnie grozi)i czy jeśli pójdę do WORDU i odbędę ten kurs to w czymś mi to pomoże w kontekście tego postępowania?

Dodam, że prawo jazdy na jazdę pod wpływem zatrzymano mi 2.06.18, a sąd przybił mi 3 lata zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych począwszy od tego terminu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Kentsfield napisał:
Witam serdecznie.

Mam krótkie pytanie, 8 marca 2019 roku dostałem skierowanie na kurs reedukacyjny w zakresie problematyki przeciwalkoholowej i przeciwdziałaniu narkomanii, na który się nie stawiłem. Wczoraj dostałem list z zawiadomieniem o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie zatrzymania mi prawa jazdy.

Co to właściwie oznacza (co mi realnie grozi)i czy jeśli pójdę do WORDU i odbędę ten kurs to w czymś mi to pomoże w kontekście tego postępowania?

Dodam, że prawo jazdy na jazdę pod wpływem zatrzymano mi 2.06.18, a sąd przybił mi 3 lata zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych począwszy od tego terminu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

A co z resztą ? badania lekarskie WOMP,i psychotechniczne? dostałeś skierowania?

Dostałem "decyzje o skierowaniu" na lekarskie i psychotechniczne. Też już jakiś czas temu.

Kentsfield napisał:
Dostałem "decyzje o skierowaniu" na lekarskie i psychotechniczne. Też już jakiś czas temu.

Nic Ci nie grozi wysyłają takie tam pisma obligatoryjnie,trzymaj skierowania bo są cały czas ważne bez nich nie zrobisz kursu i badań przy chęci odzyskania prawka.Te terminy i procedura dotyczy np. delikwent jest w szpitalu i lekarz np.stwierdza u niego padaczkę,jest zobligowany do tego by powiadomić WK.o konieczności wykonania badań/nie zabrano mu prawka/wtedy wojewoda podejmuję decyzję przeprowadzeniu badań i masz na to termin.Jeżeli nie dotrzymasz terminu ,odbierają uprawnienia.W Twoim przypadku masz przedstawić zaś uk.kursu i badania w momencie chęci uzyskania nr.PK by przystąpić do egz.Powodzonka.Ja bym się za ten temat brał już dziś:

Dzięki za odpowiedź, w sumie już wczytałem się w ten temat i wygląda, ze jest tak jak mówisz. A za temat się wezmę już niebawem.

Dziękuję za słowa otuchy, miłego dnia. :)

Kentsfield napisał:
Dzięki za odpowiedź, w sumie już wczytałem się w ten temat i wygląda, ze jest tak jak mówisz. A za temat się wezmę już niebawem.

Dziękuję za słowa otuchy, miłego dnia. :)

Spoko mam to obcykane!jak coś to pisz bo nie jest łatwo:(
Pozwolę sobie pomagać takim ludziom jak ja czy Ty ponieważ nie zgadzam się z nagonką na ludzi którzy jeżdżą na podwójnym gazie i rzekomo są głównymi sprawcami wypadków w Polsce.Statystyki wykazują że głównymi sprawcami wypadków są trzeżwi kierowcy tak właśnie tak !udział nietrzeżwych kierowców wynosi 6%!!!No ale cóż na kogoś trzeba zwalić!

Ostatnia edycja:
Powiedz mi jeszcze jedną rzecz, czy badania lekarskie, te zawierające próby wątrobowe i testy psychotechniczne są bezterminowe? W sensie, czy jeśli pójdę za miesiąc to po jakimś czasie będę musiał je wykonać jeszcze raz bo stracą ważność?

Kentsfield napisał:
Powiedz mi jeszcze jedną rzecz, czy badania lekarskie, te zawierające próby wątrobowe i testy psychotechniczne są bezterminowe? W sensie, czy jeśli pójdę za miesiąc to po jakimś czasie będę musiał je wykonać jeszcze raz bo stracą ważność?

Badania psychotechniczne zrób prywatnie u uprawnionego lekarza,prawdopodobnie dostaniesz bezterminowo.możesz robić w Womp/ale nie radzę/
Nie ma badań wątrobowych,przynajmniej takiego pojęcia.Idziesz do Womp ,tam oddajesz krew i robią Ci badania krwi na wątrobę i cukier i nie tylko.potem dymasz z tym do lekarza orzecznika i on/ona decyduje o dalszych badaniach ,okulista ,laryngolog,lub cały zestaw innych "specjalistów"do wyboru do koloru:)
Uważać należy na wątrobę:ALT,ASP,GTP ale bardzo ważny jest cukier.ludzie mają idealne wyniki wątr.a cukier przekr. i kiszka .Zaczynają się problemy.Bardzo mocno zwracają uwagę na wyniki wątrobowe a cukier ignorują i tu mają wtopę.
Niestety nie dają już bezterminowo,choć były takie przypadki.Jeżeli dadzą Ci np.ważność badań na 1/5/10 lat następne robisz tylko u uprawnionego lekarza prywatnie.200zł

Jesteś dobrym źródłem wiedzy w tych tematach Attex. :) Jeszcze raz dzięki.

Witam utracilem prawko na 4 lata minely juz prawie 3 lata. Vzy moge ubiegac sie o przyspieszenie zakonczenia kary i poprostu szybciej robic te badania itp itd. Wyczytalem ze mozna po uplywie polowy kary ubiegac sie o to, tylko nie wiem gdzie taki wniosek wyslac i jak go napisac.

Mrnoname258 napisał:
Witam utracilem prawko na 4 lata minely juz prawie 3 lata. Vzy moge ubiegac sie o przyspieszenie zakonczenia kary i poprostu szybciej robic te badania itp itd. Wyczytalem ze mozna po uplywie polowy kary ubiegac sie o to, tylko nie wiem gdzie taki wniosek wyslac i jak go napisac.

W tym wątku jest wszystko podane. Nawet przykładowy wniosek.
Poczytaj i wszystkiego się dowiesz.
https://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/706952-alcolock-blokada-alkoholowa.html

Witam.
Od kilku lat lecze się na depresję ostatnio w moim życiu dużo się zawaliło pod wpływem impulsu wypiłem alkohol wdiadlem w auto i chciałem popełnić samobójstwo. Przeżyłem nikomu nic się nie stało ja jestem ranny w badaniu krwi wyszło mi 0,8 promila. Co mi grozi i czy będzie brane pod uwagę mój motyw i depresja? Jak się mam bronić czy wspominać o tym czy lepiej nie bo dostanę większą karę?

sebastian877 napisał:
Witam.
Od kilku lat lecze się na depresję ostatnio w moim życiu dużo się zawaliło pod wpływem impulsu wypiłem alkohol wdiadlem w auto i chciałem popełnić samobójstwo. Przeżyłem nikomu nic się nie stało ja jestem ranny w badaniu krwi wyszło mi 0,8 promila. Co mi grozi i czy będzie brane pod uwagę mój motyw i depresja? Jak się mam bronić czy wspominać o tym czy lepiej nie bo dostanę większą karę?
Zamierzasz wrócić za kierownicę?

Witam. W sobotę miałem kontrole i wykazało mi 0.82mg/l w wydychanym. Czy przy takiej ilości trafię za kratki? Nie byłem wcześniej karany. Jutro mam przesłuchanie na komisariacie czy mogę się bronić tym że choruję na anemie czy lepiej odmówić składania zeznań i czekać do rozprawy i wynająć adwokata?

Za kratki nie pójdziesz, ale bronienie się anemią jest śmieszne. Lepiej się przyznać, wyrazić skruchę i chęć dobrowolnego poddania się karze. I zobaczyć co prokurator zaproponuje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót