Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Brunonz napisał:
Pisałem chyba 12 razy we wcześniejszych postach dlaczego taka procedura jest.Są różne przypadki zawieszenia i pozbawienia uprawnień.Już jestem znudzony pisaniem ciągle tego samego.Młodzi są leniwi i nie interesują się swoją sprawą wszystko trzeba im wyłożyć przed nos.

zadaję pytanie i liczę na odpowiedź, jak nie wiesz to po co udajesz eksperta.

Uwaga każda osoba zadająca pytanie powinna najpierw przejrzeć 70 stron tematu bo pewnie było z 15 razy.

Jazda pod wpływem

Witam
20 pazdziernika 2019 stracilem prawo jazdy za jazde pod wpływem alkoholu, mialem ok 0,8 mg, nigdy wczesniej nie bylem karany, nigdy wczesniej tez nie mialem problemow z policja i prawem, raz tylko siadlem do samochodu w takim stanie i od razu zatrzymanie, pytanie co dalej z tą sprawą? co dalej z tym robić? miałem tylko przesluchanie na policji ok miesiac pozniej po tej dacie, ile czasu trzeba czekac na sprawe w sadzie? jakie kary sa za takie przestepstwo? Jestem z ok Rzeszowa i szukam tez kogos kto by pomogl w tej sprawie

RE: Jazda pod wpływem

Bart05 napisał:
Witam
20 pazdziernika 2019 stracilem prawo jazdy za jazde pod wpływem alkoholu, mialem ok 0,8 mg, nigdy wczesniej nie bylem karany, nigdy wczesniej tez nie mialem problemow z policja i prawem, raz tylko siadlem do samochodu w takim stanie i od razu zatrzymanie, pytanie co dalej z tą sprawą? co dalej z tym robić? miałem tylko przesluchanie na policji ok miesiac pozniej po tej dacie, ile czasu trzeba czekac na sprawe w sadzie? jakie kary sa za takie przestepstwo? Jestem z ok Rzeszowa i szukam tez kogos kto by pomogl w tej sprawie

Oddałeś prawko policji za pokwitowaniem od razu po incydencie ?

Bart05 napisał:
Witam

MOżesz poddać się karze lub czekać na rozprawę.

Od razu wzieli prawo jazdy

Bart05 napisał:
Od razu wzieli prawo jazdy

więc od dnia zabrania prawka idzie termin .Wyrok dostaniesz ,bo dostaniesz prawdopodobnie 3 latka zakazu 5000 nawiązki na fundusz,i jeszcze tam coś,to zależy od sądu ,np.prace społeczne ,czy zamiana prac na kasę ok 2500,itd.itd.sprawa sądowa może się odbyć za mies,dwa,trzy za pół roku,to zależy od sądu, nawet od biura podawczego...:)karę dostaniesz to jest pewne jak w szwajcarskim banku i okres będzie się liczył od dnia zabrania prawka,i to jest Twoja korzyść ,że oddałeś prawko w dniu "wypadku"
Teraz na skrzynkę pocztową i awizo będziesz "szczekał" przykro mi że tak piszę,ale tak będzie!i nie chodzi tylko o sprawę sądową ale całą resztę procedur które będą musiały być wykonane.

Kary sa kosmiczne i troche niesprawiedliwe wydaje mi sie dla kogos kto teraz nie pracuje i nie ma milionow na koncie, bo to tak jakbym zostal ukarany kilka razy za jedna rzecz, utrata prawka, zakaz kilka lat i pieniadze kilka tys. no trudno ale tak juz jest, ja wczesniej nie widzialem ze takie duze kary sa to bym nie wsiadal ale nie wiedzialem tego. Dlaczego mowisz ze jakies prace spoleczne itd? pieniadze raczej bede mial, 5000 na fundusz to slyszalem ale ciekawi mnie ile jeszcze do tego bede musial zaplacic i oby tak bylo tak jak mowisz ze czas juz idzie od zabrania prawa jazdy a nie od sprawy w sadzie czyli po wakacjach juz bylby rok chociaz taki plus

Ostatnia edycja:

Bart05 napisał:
ze takie duze kary sa to bym nie wsiadal ale nie wiedzialem tego.
Tzn, że jakby były niższe to byś jeździł nawalony ?

Bart05 napisał:
Kary sa kosmiczne i troche niesprawiedliwe wydaje mi sie dla kogos kto teraz nie pracuje i nie ma milionow na koncie, bo to tak jakbym zostal ukarany kilka razy za jedna rzecz, utrata prawka, zakaz kilka lat i pieniadze kilka tys. no trudno ale tak juz jest, ja wczesniej nie widzialem ze takie duze kary sa to bym nie wsiadal ale nie wiedzialem tego. Dlaczego mowisz ze jakies prace spoleczne itd? pieniadze raczej bede mial, 5000 na fundusz to slyszalem ale ciekawi mnie ile jeszcze do tego bede musial zaplacic i oby tak bylo tak jak mowisz ze czas juz idzie od zabrania prawa jazdy a nie od sprawy w sadzie czyli po wakacjach juz bylby rok chociaz taki plus

czas mija od oddania prawka na 100%niektórzy nie oddają ,kombinują,biorą prawników ,odwołują się,wnoszą jakieś dziwne pomysły.sprawy toczą sie nawet 2 lata ,a potem się dziwią że jest wyrok sądu brzmi 3 lata zakazu od momentu oddania prawka.Dlatego moje 1 sze pytanie czy oddałeś za pokwitowaniem policji prawko?

Na mojego czuja to te 5 tys obligatoryjnie, do tego grzywna kilka tys stawiam na 3- 4 plus może koszty sądowe.

Jeśli chodzi o dalsze opłaty w celu odzyskania to badania psychotechniczne i jakiś kurs na temat uzależnień chyba 2 dni trwa ( bzdura i wyciąganie kasy ).

Zakaz stawiam na minimum 4 lata z tym stężeniem.

WCJ napisał:
Tzn, że jakby były niższe to byś jeździł nawalony ?

,,za komuny '' to nawet była okolicznosć łagodząca dla sprawcy wypadku :)

Brunonz napisał:
Miałeś zawieszone ,a teraz masz je zabrane .jest to różnica w sensie prawnym.rozumiesz pojęcie między zatrzymanym a pozbawionym prawa jazdy?
Konsekwencje na razie są nijakie .skierowania ważne i trzymaj je jak się zdecydujesz na odzysk prawka to zaczynasz od skierowań itd.

własnie nie rozumiem dlatego zadałem pytanie co to oznacza w sensie prawnym.

Witam wszystkich,
w sierpniu 2016 roku zostałem zatrzymany z rana za jazdę pod wpływem - 1 promil. Podczas kontroli - zgodnie ze stanem faktycznym przekazałem informację o zagubieniu prawa jazdy. Tą samą wersję przekazałem na komendzie. Następnie podczas przesłuchania dwa miesiące później u jednego policjanta (w sprawie nietrzeźwości) - nie oddałem dokuemntu prawa jazdy oraz u drugiego (w sprawie mandatu za przekroczenie wówczas prędkości) również nie zdałem dokumentu i dostałem mandat za brak dokumentu + prędkość. 30-31.01.2017 otrzymałem wyrok sądu 3 lata, grzywna + 5k, sąd kazał mi zwrócić dodatkowo prawo jazdy i po raz kolejny odpowiedziałem, że go nie posiadam. Po jakimś msc-dwóch dostałem pisma odnośnie skierowania na badania, zwrotu prawa jazdy itp. - olałem to.., pisma przyszły ponownie z treścią "w przypadku zwrotu straci pan uprawnienia" itp. Pomyślałem, że coś pomieszali bo przecież mam już wyrok. We wrześniu 2017 mój rodzic zdenerwowany tymi pismami, przedzwonił do wydziału komunikacji z pytaniem o co chodzi. Dostał wyjaśnienie, że do czasu braku zwrotu lub oświadczenia wyrok nie biegnie..:mad::mad: W ten sam dzień pojechałem, wytłumaczyłem sytuację, podpisałem oświadczenie. Pani poinformowała mnie, że oni opierają się na wyroku sądu i nic z tym nie zrobią bez informacji z sądu.

Przejrzałem akta sprawy w sądzie - trzykrotna informacja "prawo jazdy nie zwrócone", dodatkowo w wyroku "obowiązek zwrotu dokumentu".
Ściągnąłem z sądu zapis audio rozprawy ale jest pocięty i nie ma tam nic o zwrocie jak i mojego wytłumaczenia.

Napisałem pismo do sądu ale otrzymałem informacje, że na podstawie akt nie było tej informacji.

Mogę coś jeszcze zrobić w tej sprawie? Teoretycznie mój wyrok minąłby już pod koniec stycznia, a praktycznie będzie to trwać ponad 4 lata...:rolleyes: Każdy miesiąc jest dla mnie ważny, bo od prawka zależy zmiana obecnej pracy.

Ostatnia edycja:

Bart05 napisał:
Witam

Przyznałeś się podczas przesłuchania? Wyraziłeś chęć dobrowolnego poddania się karze?

Przy aktualnych przepisach za jazdę na podwójnym gazie jest OBLIGATORYJNIE minimum 5000 zł (maks 60 000 zł) na Fundusz Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej, grzywna lub zawiasy i zakaz prowadzenia na MINIMUM 3 lata.

Michał87LDZ napisał:
Witam wszystkich,
w sierpniu 2016 roku zostałem zatrzymany z rana za jazdę pod wpływem - 1 promil. Podczas kontroli - zgodnie ze stanem faktycznym przekazałem informację o zagubieniu prawa jazdy. Tą samą wersję przekazałem na komendzie. Następnie podczas przesłuchania dwa miesiące później u jednego policjanta (w sprawie nietrzeźwości) - nie oddałem dokuemntu prawa jazdy oraz u drugiego (w sprawie mandatu za przekroczenie wówczas prędkości) również nie zdałem dokumentu i dostałem mandat za brak dokumentu + prędkość. 30-31.01.2017 otrzymałem wyrok sądu 3 lata, grzywna + 5k, sąd kazał mi zwrócić dodatkowo prawo jazdy i po raz kolejny odpowiedziałem, że go nie posiadam. Po jakimś msc-dwóch dostałem pisma odnośnie skierowania na badania, zwrotu prawa jazdy itp. - olałem to.., pisma przyszły ponownie z treścią "w przypadku zwrotu straci pan uprawnienia" itp. Pomyślałem, że coś pomieszali bo przecież mam już wyrok. We wrześniu 2017 mój rodzic zdenerwowany tymi pismami, przedzwonił do wydziału komunikacji z pytaniem o co chodzi. Dostał wyjaśnienie, że do czasu braku zwrotu lub oświadczenia wyrok nie biegnie..:mad::mad: W ten sam dzień pojechałem, wytłumaczyłem sytuację, podpisałem oświadczenie. Pani poinformowała mnie, że oni opierają się na wyroku sądu i nic z tym nie zrobią bez informacji z sądu.

Przejrzałem akta sprawy w sądzie - trzykrotna informacja "prawo jazdy nie zwrócone", dodatkowo w wyroku "obowiązek zwrotu dokumentu".
Ściągnąłem z sądu zapis audio rozprawy ale jest pocięty i nie ma tam nic o zwrocie jak i mojego wytłumaczenia.

Napisałem pismo do sądu ale otrzymałem informacje, że na podstawie akt nie było tej informacji.

Mogę coś jeszcze zrobić w tej sprawie? Teoretycznie mój wyrok minąłby już pod koniec stycznia, a praktycznie będzie to trwać ponad 4 lata...:rolleyes: Każdy miesiąc jest dla mnie ważny, bo od prawka zależy zmiana obecnej pracy.

Na jakiej zasadzie przekazałeś informację o zaginięciu dokumentu?słownie?

Witam,
11.10.2019 zatrzymano mi prawo jazdy - 0.11mg. Wyrok zapadł dopiero 23.02 tego roku, sąd orzekł zakaz prowadzenia pojazdów na 6 miesięcy. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem żadnego pisma ze Starostwa kierującego mnie na badania. Wyrok kończy się 11.04, a biorąc pod uwagę terminy w WOMP i obecną sytuację jaką mamy raczej mało prawdopodobne jest żebym wyrobił się do końca zakazu.
Pytanie co grozi mi za jazdę po zakończonym zakazie?
Mandat za brak dokumentu? Czy artykuł 180a kk? (tutaj mam wątpliwości, bo Starosta nie wydał decyzji o cofnięciu uprawnień, a w wyroku Sądu jest tylko zakaz na 6 miesięcy + grzywna).

Z góry dzięki za rozjaśnienie sytuacji,
pozdrawiam.

19matt91 napisał:
Witam,
11.10.2019 zatrzymano mi prawo jazdy - 0.11mg. Wyrok zapadł dopiero 23.02 tego roku, sąd orzekł zakaz prowadzenia pojazdów na 6 miesięcy. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem żadnego pisma ze Starostwa kierującego mnie na badania. Wyrok kończy się 11.04, a biorąc pod uwagę terminy w WOMP i obecną sytuację jaką mamy raczej mało prawdopodobne jest żebym wyrobił się do końca zakazu.
Pytanie co grozi mi za jazdę po zakończonym zakazie?
Mandat za brak dokumentu? Czy artykuł 180a kk? (tutaj mam wątpliwości, bo Starosta nie wydał decyzji o cofnięciu uprawnień, a w wyroku Sądu jest tylko zakaz na 6 miesięcy + grzywna).

Z góry dzięki za rozjaśnienie sytuacji,
pozdrawiam.
Jak skończy się zakaz pójdziesz do WK , spokojnie odbierzesz prawko bez konieczności odbycia badań.

Brunonz napisał:
Jak skończy się zakaz pójdziesz do WK , spokojnie odbierzesz prawko bez konieczności odbycia badań.

Jesteś pewien?
A co z Art 99 ustawy o kierujących pojazdami?

"Art. 99. 1. Starosta wydaje decyzję administracyjną o skierowaniu kierowcy lub osoby posiadającej pozwolenie na kierowanie tramwajem na:
2) badanie lekarskie, jeżeli: a) kierowała pojazdem w stanie nietrzeźwości, w stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu"

19matt91 napisał:
Jesteś pewien?
A co z Art 99 ustawy o kierujących pojazdami?

"Art. 99. 1. Starosta wydaje decyzję administracyjną o skierowaniu kierowcy lub osoby posiadającej pozwolenie na kierowanie tramwajem na:
2) badanie lekarskie, jeżeli: a) kierowała pojazdem w stanie nietrzeźwości, w stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu"

odbierzesz prawko ,a starosta zawsze może Ci przysłać skierowania na badania ,które będziesz musiał wykonać w określonym terminie .to prawdopodobnie Cię nie ominie:(

Witam, mam pytanie odnośnie kodu w prawie jazdy 01.06 okulary lub soczewki kontaktowe.
jak mnie policja złapie bez okularów lub soczewek to mam problem.
a co jeśli zamiast okularów korekcyjnych będę miał założone np. okulary przeciwsłoneczne ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót