Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No zeby wpis został wykreślony z krk to musi być zapłacona grzywna oraz świadczenia pieniężne (5000zł)

Dostałem od Starosty zawiadomienie o wykonaniu środka karnego,i jest tam taki zapis że Pana dane umieszczono w rejestrach osób wobec których orzeczono zakaz ubiegania się o uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi-co to oznacza?jak ja mam tylko zakaz Sądowy że mam zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych dla prowadzenia których wymagane jest prawo jazdy kat A.

dominika.1 napisał:
Witam
Mam pytanie i bylabym wdzieczna za konkretne odpowiedzi. W czerwcu tego roku jechalam po % na rowerze, przesadzilam i wypieprzylam sie na pobocze. Nic nie stalo sie mnie, ani nikomu nic nie zrobilam ale wezwali policje, trafilam do szpitala. Po jakims czasie musialam odwiedzic komisariat w celu potwierdzenia zdarzenia. Polisjanci mowili ze mandat dostane i moze zakaz prowadzenia roweru, zalezy na kogo trafie. I wlasnie dostalam mandat 4 stowki z sadu, wydzial karny,ok. Ale dostalam jeszcze zawiadomienia ze starostwa o wszczeciu postepowania dotyczacego zakazu prowadzenia wszelkich pojazdow mechanicznych na okres 10 m-cy, skierowanie mnie na badania psychologiczne w celu stwierdzenia istnienia czy braku przeciwskazan do kierowania pojazdami silnikowymi kat. B do pracowni psychologicznej,i do osrodka medycyny pracy w sosnowcu, a do tego skierowania na kurs reedukasyjny w WORD-ie.. Moje pytania czy starosta nie przesadza, przeciez jechalam rowerem nie samochodem wiec z tego co sie orientowallam nie ma podstaw do zakazu jazdy na pojazdy mechaniczne no i jeszcze ten kurs w WORD, ktory kosztuje 4 stowki! Posiadam prawo jazdy ale nie jezdze samochodem, poruszam sie komunikacja publiczna, przez dlugi czas nie pracowałam dopiero od 3 tyg mam prace i nie stac mnie na wywalenie 4 stow, tym bardziej ze splacam kredyt. Mandat chce rozlozyc na raty ale to pismo od starostwa mnie po prostu rozwalilo. Na koncu tych pism pisze ze moge sie zapoznac z dowodami i zadac wyjasnien w terminie 7 dni, nie wiem czy pisac odwolanie od tego, chociaz to dopiero zawiadomienie o wszczeciu postepowania, czy moze jakies pismow celu przedstawienia mojej sytuacji. Mozecie Panowie i Panie jakos konstruktywnie doradzic, bylabym wdzieczna. A i to moja pierwsza taka sytuacja, jezeli chodzi o %.
Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Dominika ja uwazam ze jechalas po prostu za szybko bez kasku itd;) stad tak wysokie sankcje.Najważniejsze ze nikomu nic sie nie stalo no i ze rower caly.;)

A jak długo się czeka na polecenie zapłaty grzywny ? wyrok 2 listopada miałem odebrany polecony zaoczny ...
Z miesiąc czekania ?

Czy ma ktoś do sprzedania blokadę alkoholowa?

biezanow_123 napisał:
No zeby wpis został wykreślony z krk to musi być zapłacona grzywna oraz świadczenia pieniężne (5000zł)

Kolego, czy jeśli ostania rata została tego świadczenia 5tys. Została spłacona w marcu tego roku, to od marca jestem czysty w KRK? Czy musi minąć jakiś okres

przy grzywnie i 3 latach zakazu w momencie zapłaty grzywny i tych 5 tys po 3 latach czysto będzie z tego co wyczytałem

Po roku od zakończenia spłaty jesteś w papierach "NIE KARANY"

13 kwietnia 2020 zabrano mi prawko na 4 lata.. Wyrok dopiero uprawomocnil się dopiero w sierpniu. Kiedy mija połowa kary?

Pl4y napisał:
Kolego, czy jeśli ostania rata została tego świadczenia 5tys. Została spłacona w marcu tego roku, to od marca jestem czysty w KRK? Czy musi minąć jakiś okres
No a nie było tam jeszcze jakiegoś wyroku w zawieszeniu albo zakazu prowadzenia pojazdów?

szymi262 napisał:
przy grzywnie i 3 latach zakazu w momencie zapłaty grzywny i tych 5 tys po 3 latach czysto będzie z tego co wyczytałem
Dokładnie tak

Eragon1 napisał:
Po roku od zakończenia spłaty jesteś w papierach "NIE KARANY"
Nie wprowadzaj w błąd. Swiadczenia pieniężne to nie grzywna. Jesli minął zakaz prowadzenia pojazdów i do wykonania pozostała tylko ostatnia rata swiadczen to w momencie zapłaty ostatniej raty nastąpi zatarcie skazania
JaksonBB napisał:
13 kwietnia 2020 zabrano mi prawko na 4 lata.. Wyrok dopiero uprawomocnil się dopiero w sierpniu. Kiedy mija połowa kary?
Rozumiem że chcesz się starać o blokade alkoholową. Połowa kary to 13.04.2022

Ostatnia edycja:
Wiem ze było. Minęło prawie 2 lata od zatrzymania prawka a ja dalej ubezpieczam dwa auta. Jedno ma współ żona. NIK mnie do tej pory nie pytał o prawko. Na skp jeżdżę z żoną. Ona pod stacje a ja tylko wjeżdżam do garażu. Nie wiem co tym ubezpieczeniem. Zostały jeszcze dwa lata zakazu....

Do ubezpieczenia auta nie jest potrzebne prawo jazdy

Miałem na raty grzywnę rozłożoną, spłaciłem a zakaz prowadzenia dalej był. Po roku od zapłacenia ostatniej raty poszedłem o papier o nie Karalności-wydali takowy a zakaz prowadzenia pojazdów jeszcze obowiązywał na półtorej roku. Więc nie wprowadzam w błąd!!!

Eragon1 musiałeś coś pomylić bo jest to niemożliwe.
Przepis prawny:
Art. 107 § 6 kk
Jeżeli orzeczono środek karny, przepadek lub środek kompensacyjny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed jego wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem jego wykonania. Zatarcie skazania nie może nastąpić również przed wykonaniem środka zabezpieczającego

Nie będę się sprzeczał. Pracodawca chciał potwierdzenie o nie Karalności poszedłem wydali. Tyle w temacie... Na tą chwilę już za mną cała przygoda. Prawko spowrotem w kieszeni.

Ciekawe czy u mnie jest czysto. Zapłacone od razu po otrzymaniu blankietow.. A zakazu zostało

Eragon1 napisał:
Miałem na raty grzywnę rozłożoną, spłaciłem a zakaz prowadzenia dalej był. Po roku od zapłacenia ostatniej raty poszedłem o papier o nie Karalności-wydali takowy a zakaz prowadzenia pojazdów jeszcze obowiązywał na półtorej roku. Więc nie wprowadzam w błąd!!!

Zatarcie skazania nie może nastąpić dopóki orzeczony środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów nie zostanie wykonany, tj. nie upłynie okres, na który Sąd orzekł zakaz.

No ja po sprawie miesiąc a kwit o nie karalności tam nie widnieje , kiedy to wprowadza bo mam nie figuruje ?

Mam pytanie, zdałam prawo jazdy, za kilka dni montuję blokadę alkoholową. Prawko do odebrania za jakieś 2 tygodnie. Pytanie czysto retoryczne, jeśli mam blokadę, a prawko jeszcze nie odebrane, co grozi mi, jeśli zatrzyma mnie policja. Proszę tylko bez komentarzy o mojej nieodpowiedzialności. Po prostu pytam. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️

Art. 180a kk

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót