biezanow_123
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 3 230
No zeby wpis został wykreślony z krk to musi być zapłacona grzywna oraz świadczenia pieniężne (5000zł)
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
dominika.1 napisał:Witam
Mam pytanie i bylabym wdzieczna za konkretne odpowiedzi. W czerwcu tego roku jechalam po % na rowerze, przesadzilam i wypieprzylam sie na pobocze. Nic nie stalo sie mnie, ani nikomu nic nie zrobilam ale wezwali policje, trafilam do szpitala. Po jakims czasie musialam odwiedzic komisariat w celu potwierdzenia zdarzenia. Polisjanci mowili ze mandat dostane i moze zakaz prowadzenia roweru, zalezy na kogo trafie. I wlasnie dostalam mandat 4 stowki z sadu, wydzial karny,ok. Ale dostalam jeszcze zawiadomienia ze starostwa o wszczeciu postepowania dotyczacego zakazu prowadzenia wszelkich pojazdow mechanicznych na okres 10 m-cy, skierowanie mnie na badania psychologiczne w celu stwierdzenia istnienia czy braku przeciwskazan do kierowania pojazdami silnikowymi kat. B do pracowni psychologicznej,i do osrodka medycyny pracy w sosnowcu, a do tego skierowania na kurs reedukasyjny w WORD-ie.. Moje pytania czy starosta nie przesadza, przeciez jechalam rowerem nie samochodem wiec z tego co sie orientowallam nie ma podstaw do zakazu jazdy na pojazdy mechaniczne no i jeszcze ten kurs w WORD, ktory kosztuje 4 stowki! Posiadam prawo jazdy ale nie jezdze samochodem, poruszam sie komunikacja publiczna, przez dlugi czas nie pracowałam dopiero od 3 tyg mam prace i nie stac mnie na wywalenie 4 stow, tym bardziej ze splacam kredyt. Mandat chce rozlozyc na raty ale to pismo od starostwa mnie po prostu rozwalilo. Na koncu tych pism pisze ze moge sie zapoznac z dowodami i zadac wyjasnien w terminie 7 dni, nie wiem czy pisac odwolanie od tego, chociaz to dopiero zawiadomienie o wszczeciu postepowania, czy moze jakies pismow celu przedstawienia mojej sytuacji. Mozecie Panowie i Panie jakos konstruktywnie doradzic, bylabym wdzieczna. A i to moja pierwsza taka sytuacja, jezeli chodzi o %.
Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
biezanow_123 napisał:No zeby wpis został wykreślony z krk to musi być zapłacona grzywna oraz świadczenia pieniężne (5000zł)
No a nie było tam jeszcze jakiegoś wyroku w zawieszeniu albo zakazu prowadzenia pojazdów?Pl4y napisał:Kolego, czy jeśli ostania rata została tego świadczenia 5tys. Została spłacona w marcu tego roku, to od marca jestem czysty w KRK? Czy musi minąć jakiś okres
Dokładnie takszymi262 napisał:przy grzywnie i 3 latach zakazu w momencie zapłaty grzywny i tych 5 tys po 3 latach czysto będzie z tego co wyczytałem
Nie wprowadzaj w błąd. Swiadczenia pieniężne to nie grzywna. Jesli minął zakaz prowadzenia pojazdów i do wykonania pozostała tylko ostatnia rata swiadczen to w momencie zapłaty ostatniej raty nastąpi zatarcie skazaniaEragon1 napisał:Po roku od zakończenia spłaty jesteś w papierach "NIE KARANY"
Rozumiem że chcesz się starać o blokade alkoholową. Połowa kary to 13.04.2022JaksonBB napisał:13 kwietnia 2020 zabrano mi prawko na 4 lata.. Wyrok dopiero uprawomocnil się dopiero w sierpniu. Kiedy mija połowa kary?
Art. 107 § 6 kk
Jeżeli orzeczono środek karny, przepadek lub środek kompensacyjny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed jego wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem jego wykonania. Zatarcie skazania nie może nastąpić również przed wykonaniem środka zabezpieczającegoEragon1 napisał:Miałem na raty grzywnę rozłożoną, spłaciłem a zakaz prowadzenia dalej był. Po roku od zapłacenia ostatniej raty poszedłem o papier o nie Karalności-wydali takowy a zakaz prowadzenia pojazdów jeszcze obowiązywał na półtorej roku. Więc nie wprowadzam w błąd!!!