Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
1. Minimum 3 letni zakaz prowadzenia pojazdów, do zapłaty 5000zł swiadczen pieniężnych, grzywna i wyrok w zawieszeniu albo kara ograniczenia wolności.
2. To zalezy od obłożenia sądu. Pewnie 2-3 miesiace
3. Bez sensu jest brać prawnika bo to bardzo prosta sprawa ale jak sie bedziesz lepiej czuł i masz troche wolnych środków finansowych to czemu nie
4. Zalezy jaki będzie wyrok. Jesli w Twojej ocenie wyrok bedzie zbyt surowy to masz takie prawo

Jak się nie poddałeś karze to raczej nie będzie się Tobie liczył czas ⏳ od zatrzymania prawa jazdy tylko dopiero zapadnięcia wyroku. 5 lat i 10 tysi. Kara pozbawienia zamieniona na kilkanaście prac społecznych. Może nawet jakieś zawiasy.W OSTATNIM CZASIE wzięli się ostro za osoby jeżdżące w stanie nietrzeźwości.

Eragon1 napisał:
nie będzie się Tobie liczył czas ⏳ od zatrzymania prawa jazdy tylko dopiero zapadnięcia wyroku
Nie zgodze się
Art. 63 § 4 mówi jasno:
Przepis prawny:
Na poczet orzeczonego środka karnego, o którym mowa w art. 39 katalog środków karnych pkt 3, zalicza się okres zatrzymania prawa jazdy lub innego odpowiedniego dokumentu.

biezanow_123 napisał:
Nie zgodze się
Art. 63 § 4 mówi jasno:
Przepis prawny:
Na poczet orzeczonego środka karnego, o którym mowa w art. 39 katalog środków karnych pkt 3, zalicza się okres zatrzymania prawa jazdy lub innego odpowiedniego dokumentu.

ja tez nie poddalem sie dobrowolnie karze i czas liczył mi sie od zatrzymania bo odrazu oddalem prawko

szymi262 napisał:
Witam

Jestem zaskarżony z aktu 178a k.k
Bez dobrowolnego poddania się karze
Sprawa trafiła do sądu i teraz czekam na termin rozprawy.
2 promile jazda nocą , sam , nie karany , bez mandatów bez punktów bez stłuczki
Zarobki stałe 4 tys miesięcznie posiadam

Pytanie do was szanowni forumowicze

Jakiej kary się spodziewać ?
Jak długo potrwa oczekiwanie na sprawę ?
Czy warto brać prawnika by ugrać coś niżej ?
Czy warto później od kary się odwoływać ?
Dziękuję za sugestię i odpowiedzi
Toś narobił, ja miałem 0,92 promila i na trzy lata zabrane 5 tyś i 1000 tysiąc poszło. Adwokata nie bierz.

... Wszystko zależy na jakiego prokuratora się trafi mówię w momencie bez odwoływania się. A potem w sądzie również może być różnie. Pamiętajcie że powyżej 0.5 promila można nawet dostać zakaz prowadzenia pojazdów do lat 10-ciu.

Eragon1 napisał:
... Wszystko zależy na jakiego prokuratora się trafi mówię w momencie bez odwoływania się. A potem w sądzie również może być różnie. Pamiętajcie że powyżej 0.5 promila można nawet dostać zakaz prowadzenia pojazdów do lat 10-ciu.

moznadostac od 3 do 15.mozna tez uzyskac warunkowe umorzenie i w ogole nie stracic ale to zdarza sie bardzo rzadko

Ja miałem 0,60 Promila i jechałem motorem i zabrali mi tylko kat A na rok a posiadalem jeszcze B,C+E ale i tak jest problem z odzyskaniem prawka.

Wojtek1976 napisał:
Ja miałem 0,60 Promila i jechałem motorem i zabrali mi tylko kat A na rok a posiadalem jeszcze B,C+E ale i tak jest problem z odzyskaniem prawka.

nie chce starostwo zwrócic dokumentu ???

Właśnie nie bo zaslaniaja sie jakims artykułem,ale tak sie zastanawiam czy nie jezdzic samochodem bo jak by nie patrzyl to zakazu w wyroku nie mam.

jest taki przepis wlasnie ze prawo jazdy nie moze byc wydane osobie ktora ma zakaz na jakas kategorie.chory kraj chore przepisy.tez bym jezdzil i w razie w jak skieruja do sadu to nie powinni nic zrobic.a ile zostalo ci zakazu?ale 0,60 razy dwa czy po pomnozeniu?ja wydmuchalem 0,30 czyli 0,6 promila i warunkowo umorzyli na okres dwoch lat z zatrzymaniem prawka na rok.dzisiaj odzyskalem prawko.ja mam kat b,c i c plus e

Ostatnia edycja:
To jest art 12 ustawy o kierujących pojazdami.Ja też miałem 0.6 promila i warunkowo umorzone postępowanie karne w zawieszeniu na 2 lata.

Prawko zabrali.mi na rok ale tylko na kat A bo jechałem motorem,zostało mi jeszcze 8 miesięcy.

Wojtek1976 napisał:
Prawko zabrali.mi na rok ale tylko na kat A bo jechałem motorem,zostało mi jeszcze 8 miesięcy.

Zleci ci moment.ja bym normalnie jezdzil na twoim miejscu.powwodzenia i szerokosci

Tak bez problemu Ci oddali prawko po roku?Czy robiłeś te jakieś śmieszne badania bo nie wiem wszystkich kierują na takie badania.

Wojtek1976 napisał:
Tak bez problemu Ci oddali prawko po roku?Czy robiłeś te jakieś śmieszne badania bo nie wiem wszystkich kierują na takie badania.

trzeba isc na badania do womp,zrobic psychotesty i kurs reedukacyjny w wordzie.kurs reedukacyjny i psycholog to bezproblemowe ale z badaniami womp róznie bywa.beda sprawdzali w krwi stan watroby,ekg serca, okulista i mialem jeszcze badania w ciemni.przyjdą ci niedługo skierowania na te badania.zrob sobie prywatnie przed badaniami próby watrobowe i jak wszystko ok to nie masz sie czego bac a jak wyjdą podwyzszone to kup sobie jakies tabletki na watrobe i nie pij z miesiac przed badaniami.ja tez tak zrobilem i wyszły idealnie

Ostatnia edycja:
Egzamin praktyczny zdany. Jakie mogą być konsekwencje jazdy przed odebraniem "plastiku"???

Dopóki cepik nie zaktualizuje danych że uzyskałeś uprawnienia to grozi odpowiedzialność karna z art 180a kk

A kiedy w cepiku będą takie dane? Egzaminator powiedział że w dniu egzaminu przesyła dane o pozytywnym egzaminie ale to tylko idzie do UM czy tuż dalej? Złożyłem wniosek o wydanie prawa jazdy dokonałem opłaty i co czekać na fizyczny odbiór prawka czy już jeździć???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót