Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Również dostałem informację przy zakładaniu pkk że będzie data zrobienia prawa jazdy i jeśli bym nie miał tak bardzo starego i odzyskałbym to co było zatrzymane

Witam.
21.08.2021 zatrzymano mi prawo jazdy
27.08.2021 Miałem przesłuchanie , bez ustanowienia kary
27.09.2021 Dostałem postanowienie z prokuratury o zatrzymaniu oprawa jazdy .
pytanie moje brzmi
1- kiedy wezwą mnie na dogadanie się odnośnie kary za jazdę po alko?
2- ile czeka się do końca tego postępowania , miesiące lata ?
3- czy prawo jazdy zatrzymane cyfrowo to tak samo jakbym oddał blankiet fizyczny , czy muszę to później gdzieś oddać ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi

Oddaj plastik bo dopiero od tego czasu będzie naliczana kara. Ja miałem przy sobie, grzecznie okazałem i zakaz płynął od tego dnia 😉

Ja po dwóch miesiącach od Zatrzymania miałem propozycje od prokuratora, rozprawę będę miał po prawie pięciu miesiącach. Prawojazdy mi zabrano a drugiego dnia oddano blankiet, zatrzymane jest w formie elektronicznej, w propozycji prokuratora było zaznaczone że zalicza mi na poczet kary od dnia zatrzymania pj a fizycznie mam je w domu tylko elektronicznie jest zatrzymane. Idź sam do prokuratora porozmawiać nie czekaj na wezwanie. Ile miałeś?

Teraz nie trzeba mieć fizycznego plastiku. Jak zatrzymują to elektronicznie....

Paweł kierowca napisał:
Ja po dwóch miesiącach od Zatrzymania miałem propozycje od prokuratora, rozprawę będę miał po prawie pięciu miesiącach. Prawojazdy mi zabrano a drugiego dnia oddano blankiet, zatrzymane jest w formie elektronicznej, w propozycji prokuratora było zaznaczone że zalicza mi na poczet kary od dnia zatrzymania pj a fizycznie mam je w domu tylko elektronicznie jest zatrzymane. Idź sam do prokuratora porozmawiać nie czekaj na wezwanie. Ile miałeś?

miałem 1.10 mg/l.Zatrzymanie w nocy 0.40 w niedziele pusta droga jechałem sam , bez kolizji .

A co zaproponował Tobie prokurator ?

Noooo. Razy dwa to grubo.
Prawko na 4 lata jak nie dłużej. 5000 tys. dla tych poszkodowanych i teraz albo grzywna 1000 albo prace społeczne. Lepiej grzywna.

Ja miałem 0.70 mgl. Dostałem jak wyżej bez prac.

Ja dostałem 5000zł plus 3000zł i koszty sadowe 150zł przy warunkowym umorzeniu

biezanow_123 napisał:
Skąd pomysł że akurat 1000zł?

Może być nawet 5000zł
No ja akurat dostałem 10 stawek dziennych. Czy jak to się nazywa. Warunkowe umorzenie i tyle kasy do zapłacenia... To bym spłacał z 5 lat. Ale jak dało się umorzyć. To ok.

Nie zarabiam dużo ot ok 4 tys.

Mam oszczędności wiec nawet te 3 grzywny i te 5 koła dam radę zapłacić po prostu nie chcę zawiasów i żadnych prac bo nie ogarnę tego brak czasu wolnego praktycznie .

Ale to jest prawda że zamiast czekać mogę sam nawet jutro zadzwonić i umówić się z prokuratorem czy te terminy oczekiwania na wezwanie muszą się zgadzać , pamiętam jak dostałem grzywnę i czekałem 6 miesięcy aby 200 zł zapłacić ....Idzie to jakoś przyśpieszyć własną inicjatywą ? Chcę mieć to za sobą zapłacić i tyle co do prawka cóż przykro ale i tak rzadko śmigam autem tamtego wieczoru lepiej jakbym wybrał rower

piotr1990@ napisał:
Ja dostałem 5000zł plus 3000zł i koszty sadowe 150zł przy warunkowym umorzeniu

A ile miałeś i jakie były warunki zatrzymania ...
Chodzi o czas jazdy z kim i jaka pora ?

przejechalem na czerwonym świetle i miałem 0,6 promila w wydychanym.pierwsza instancja zostawila mi kategorie c,e,t ale po apelacji prokuratora druga instancja warunkowo umorzyła na okres dwoch lat z zatrzymaniem prawka na rok.sprawa ciagła sie 13 miesiecy
jechalem sam,autem osobowym około 10 rano po drodze publicznej i miałem stezenie spadające bo pilem dzien wczesniej

Ostatnia edycja:
No to dziwne. To się ciesz..

Tu widać wymiar sprawiedliwosci. Jeden ma samo B to mu zabrać na 5 a ten co ma abcdefg to mu się umorzy. Bezsens.

piotr1990@ napisał:
przejechalem na czerwonym świetle i miałem 0,6 promila w wydychanym.pierwsza instancja zostawila mi kategorie c,e,t ale po apelacji prokuratora druga instancja warunkowo umorzyła na okres dwoch lat z zatrzymaniem prawka na rok.sprawa ciagła sie 13 miesiecy
jechalem sam,autem osobowym około 10 rano po drodze publicznej i miałem stezenie spadające bo pilem dzien wczesniej

Dlaczego 13 ? Przez Covid ?
Koledzy z forum piszą że jak dobrowolnie poddam się karze to max 2-3 mce.

Ja od urodzenia nie karany byłem w szoku że wzieli odemnie odciski i dna , może sprawdzają mnie w interpolu albo fbi czy gdziekolwiek :P Sam już nie wiem jaki kraj taki wymiar sprawiedliwości :)

szymi262 napisał:
Dlaczego 13 ? Przez Covid ?
Koledzy z forum piszą że jak dobrowolnie poddam się karze to max 2-3 mce.

Ja od urodzenia nie karany byłem w szoku że wzieli odemnie odciski i dna , może sprawdzają mnie w interpolu albo fbi czy gdziekolwiek :P Sam już nie wiem jaki kraj taki wymiar sprawiedliwości :)

na komendzie nie poddalem sie dobrowolnie karze,po miesiacu i tak przyszedl wyrok nakazowy z trzyletnim zakazem.przed uplywem dwoch tygodni odwolalem sie od wyroku i kolejną sprawe mialem po około trzech miesiacach.po miesiacu od wyroku przyszlo mi ze odwolal sie prokurator i sprawa idzie do wyzszej instancji.na sprawe czekalem kolejne trzy miesiace ale nie stawil sie na nią prokurator przez jakas pomylke i kolejne dwa miesiace doszły.wyrok otrzymałem okolo 13 miesiecy od złapania mnieprzez policje po wielu perypetiach.
ty bedziesz mial max trzy miesiace sprawe

ode mnie tez wzieli odciski ale bez dna.teraz martwie sie tylko tymi badaniami w womp ale mam nadzieje ze pojdzie gładko

Ja na komendzie co mnie zdziwiło usłyszałem że w mojej sytuacji najlepiej pójść do sądu ponieważ przy samoukaraniu otrzymam zakaz na trzy lata. Wiedziałem żeby dobrowolnie nie poddawać się karze i poszłem sam do prokuratora wcześniej dzwoniąc, nie czekałem na wezwanie. Prokurator powiedział że kat. C by mi zostawił a co do reszty musi przemyśleć. Po dwóch miesiąc otrzymałem pismo w którym była propozycja z prokuratury zakac trzy lata na B kategorie C mi zostawią, 5000 na ofiary wypadków i 1000 grzywny. Nie zgodziłem się i teraz czekam na rozprawę która będzie 2 listopada. Zatrzymanie miałem 15 czerwca, miałem 0.32 mg/l i czystą kartę do tej pory.

Odpowiem kiedy będzie po sprawie i będę miał dokumenty w ręku, jak sytuacja się potoczyła

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót