Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
szymi262 napisał:
nie wiem może prawko zabiara na 6 miesięcy i jakaś grzywna z 1 tys
Nie wprowadzaj w błąd. Jak może dostać 1000zł skoro najniższa grzywna za to wykroczenie to 2500zł

Ja myślę że realnie grozi Ci własnie taka grzywna tj. 2500zł i zakaz prowadzenia na 10-12 miesięcy. Jak byś miał kontrole chwile wcześniej to byś miał po prawku na minimum 3 lata bo byłeś na granicy wykroczenie-przestępstwo

biezanow_123 Przy wykroczeniu też jest opcja starać się o alcobloka? Czy się nie opłaca?

lee001 napisał:
biezanow_123 Przy wykroczeniu też jest opcja starać się o alcobloka? Czy się nie opłaca?
Tak. Zgodnie z art. 182a kkw po połowie okresu na jaki zostanie wydany zakaz prowadzenia pojazdów można wystąpić z wnioskiem o możliwość jazdy z blokadą alkoholową ale czy będzie się to opłacało i dla Ciebie jest to niezbędne to już zostawiam do Twojej oceny.

Auto jest mi bardzo potrzebne. To jest w ogóle jakaś masakra, zawsze się pilnowałem, że jak jednego dnia piję to drugiego absolutnie nie wsiadam za kółko, a tu wypadła nagła sytuacja i pyk.
Twoim zdaniem nie ma szans na 6 miesięcy?

Z podobnych tutaj spraw dawno nie słyszałem aby ktoś otrzymał ten najniższy wymiar kary co nie zmienia faktu że oczywiśćie masz szanse na te 6 miesięcy lub nawet umorzenie.

"Trzymam kciuki" by jak naj mniejszy wymiar kary ale naj ważniejsze by było poniżej 12 miesięcy co do blankietu bo potem trochę zachodu jest z ponownym zdaniem prawka nawet jeśli się uda za pierwszym razem. Ciekawe czy badania w WOMP będziesz musiał robić jeśli będzie poniżej roku...

Nawet jak poniżej roku to WOMP, kurs reedukacyjny i badania psychologiczne.

Orientujecie się jak wygląda sprawa WOMPU w Warszawie? Dużo słychać o Sosnowcu i Rzeszowie, natomiast o Warszawie nic, wiem na pewno żeby psychotechnikę zrobić sobie oddzielnie w innym miejscu i prywatnie sprawdzić wątrobę zanim się tam udam.

WOMP Białystok.Swiezo po i na szczęście pozytywnie.Myslalem że będzie gorzej.

Kraków w WOMP psychotesty zrobione gdzie indziej można sobie w buty schować... Pani wysłała na dodatkowe badania tzn. Psychotesty i psychiatrę do swoich lekarzy oczywiście dodatkowo płatne!!! Oprócz wątroby ważny jest też cukier!

Mam pytanie do osób które jeżdżą z blokadą. Montował wam ją serwis, czy na własną rękę zakładaliście?

Taka informacja:
Cyt. Stosowanie do art. 2 pkt 84 ustawy z 20.06.1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2017 r. poz. 1260 ze zm.) blokada alkoholowa to urządzenie uniemożliwiające uruchomienie silnika pojazdu silnikowego, w przypadku gdy zawartość alkoholu w wydychanym przez kierującego powietrzu wynosi co najmniej 0,1 mg alkoholu w 1 dm3. Blokada jest montowana w pojeździe przez producenta lub jego upoważnionego przedstawiciela. Koszt zamontowania blokady pokrywa skazany. Ponadto skazany musi posiadać badania techniczne urządzenia oraz co roku poddawać go kalibracji, aby wskazania pomiaru były dokładne.

biezanow_123 napisał:
Taka informacja:

Ok montowałem w serwisie (nie dostałem papieru od nich, tylko podpisałem i papier wzięli do siebie mówiąc że mi nie jest potrzebny) tylko chce przełożyć do innego samochodu, a elektryk weźmie mniej pieniędzy niż serwis, a przy kontroli potrzebne jest tylko badanie techniczne blokady i jej kalibracja. Chyba że się mylę to poprawcie

Ostatnia edycja:
Możesz zrobić sobie u elektryka ale zdaje się że przepadnie gwarancja

Gwarancji już dawno nie ma, używke kupiłem, ale dzięki za pomoc.

Swoją drogą, macie jakieś namiary kto montuje takie rzeczy i jest tani w miarę?

Witajcie,

Mam pytanie odnośnie badań zdrowotnych. Pierwsze wykonuje się w Womp. Kolejne już nie. Jak wygląda sprawa kolejnych badań? Badane są te same aspekty co w womp czyli próby wątrobowe, cukier, wzrok itp? Czy raczej są to 'okrojone' badania? Oraz czy idąc na takie badania wymagane jest podanie informacji, że jeżdżę z alkoblokadą i kończy mi się ważność PJ?

Danrik napisał:
Witajcie,

Mam pytanie odnośnie badań zdrowotnych. Pierwsze wykonuje się w Womp. Kolejne już nie. Jak wygląda sprawa kolejnych badań? Badane są te same aspekty co w womp czyli próby wątrobowe, cukier, wzrok itp? Czy raczej są to 'okrojone' badania? Oraz czy idąc na takie badania wymagane jest podanie informacji, że jeżdżę z alkoblokadą i kończy mi się ważność PJ?
Ja bym nie mówił ale na PJ i tak masz kod 69 więc jak zechce zobaczyć to zobaczy. Jak trafisz na upierdliwego lekarza to zechce pogłębione badania zobaczyć czy nie pijesz. Więc możesz sobie zrobić morfologię, pr. wątrobowe, cukier. A jak nie będzie czepialski to zrobi Ci te "okrojone". Ja jak przedłużałem prawko to o nic mnie nie pytał.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót