Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich,

Opisze mój przypadek dnia 11.10.2016 zatrzymała mnie rano policja do kontroli trzeźwości przy pierwszej i drugiej próbie wyszło 0,13mg/l, standardowo zostało mi zatrzymane prawo jazdy termin pojawienia sie na posterunku policji był wczoraj czyli 12.10.2016 r, przyznali mi zabrania prawa jazdy na 6 miesięcy i 500 zł grzywnych - odmówiłem przynznania się do winy i czekam na list z sądu w którym ma być podany termin rozprawy.

Zatem mam kilka pytań:

a) mniej więcej do ilu dni takie wezwanie przychodzi
b) czy muszę być na rozprawie
c) czy czas liczony zabrania prawa jazdy jest od 11.10.2016 r czy dopiero jak wyrok sądowy się uprawomocni
d) słyszałem z pewnego źródła, że jeżeli przedłużę trochę sprawę to nadal mogę jeździć ponieważ nie ma zasądzonego wniosku prawomocnego a jedynie dostąnę mandat za brak dokumentów
e) jeżeli przykładowo uda mi się 2 miesiące odraczać nakaz sądowy i po tych 2 miesiącach zgodze się na przyjęcie kary to wtedy nie moge już kierować samochodem i zostaje mi tylko 4 miesiące zakazu kierowania. (czytałem o kimś kto przez prawie rok się odwowływał - zatem mógł jeździć samochodem i kiedy sąd okręgowy zasądził kare prawomocną bez możliwości odwołania się już to i tak za 2 dni miał koniec kary i odebrał prawo jazdy)
f) po odbyciu kary mogę jeździć samochodem bez wyrobienia jeszcze nowego prawa jazdy jeżeli tak to w przypadku kontroli dokumentów jakie konsekwencje poniosę
g) gdzie idę po odbyciu kary po jakieś informację co mam dalej robić aby odzyskać prawo jazdy
h) czy zna ktoś dobrego adwokata z krakowa który się takimi sprawami zajmuję ?, czytałem że można napisać taki wniosek o dobrowolne poddanie się karze z odstąpieniem od zakazu prowadzenia pojazdów

pozdrawiam,

Ostatnia edycja:
@mystermam, odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz używając opcij "szukaj", po to jest forum ażeby trochę własnej inicjatywy wykazać :) chcesz gotowe odpowiedzi, udaj sie do kancelarii prawnej :)

icedfan napisał:
i co też orzeczenie z Przeciwwskazaniami i następny termin ?
Nie. Udalo sie za pierwszym razem. Dostalem pozytywny wynik ale na 2 lata tylko do 2018r

biezanow_123 napisał:
Nie. Udalo sie za pierwszym razem. Dostalem pozytywny wynik ale na 2 lata tylko do 2018r
ale na 2 lata tylko do 2018r to znaczy że termin następnego badania w 2018 czy co ? długo nie piłeś przed badaniami? i ile miałeś jak cię złapali?

mysteryman napisał:
Witam wszystkich,

Opisze mój przypadek dnia 11.10.2016 zatrzymała mnie rano policja do kontroli trzeźwości przy pierwszej i drugiej próbie wyszło 0,13mg/l, standardowo zostało mi zatrzymane prawo jazdy termin pojawienia sie na posterunku policji był wczoraj czyli 12.10.2016 r, przyznali mi zabrania prawa jazdy na 6 miesięcy i 500 zł grzywnych - odmówiłem przynznania się do winy i czekam na list z sądu w którym ma być podany termin rozprawy.

Zatem mam kilka pytań:

a) mniej więcej do ilu dni takie wezwanie przychodzi
b) czy muszę być na rozprawie
c) czy czas liczony zabrania prawa jazdy jest od 11.10.2016 r czy dopiero jak wyrok sądowy się uprawomocni
d) słyszałem z pewnego źródła, że jeżeli przedłużę trochę sprawę to nadal mogę jeździć ponieważ nie ma zasądzonego wniosku prawomocnego a jedynie dostąnę mandat za brak dokumentów
e) jeżeli przykładowo uda mi się 2 miesiące odraczać nakaz sądowy i po tych 2 miesiącach zgodze się na przyjęcie kary to wtedy nie moge już kierować samochodem i zostaje mi tylko 4 miesiące zakazu kierowania. (czytałem o kimś kto przez prawie rok się odwowływał - zatem mógł jeździć samochodem i kiedy sąd okręgowy zasądził kare prawomocną bez możliwości odwołania się już to i tak za 2 dni miał koniec kary i odebrał prawo jazdy)
f) po odbyciu kary mogę jeździć samochodem bez wyrobienia jeszcze nowego prawa jazdy jeżeli tak to w przypadku kontroli dokumentów jakie konsekwencje poniosę
g) gdzie idę po odbyciu kary po jakieś informację co mam dalej robić aby odzyskać prawo jazdy
h) czy zna ktoś dobrego adwokata z krakowa który się takimi sprawami zajmuję ?, czytałem że można napisać taki wniosek o dobrowolne poddanie się karze z odstąpieniem od zakazu prowadzenia pojazdów

pozdrawiam,
bardzo głupio postępujesz żebyś nie skończył jak ja , u mnie zakaz był do sierpnia tego roku ale sprawa dopiero we wrześniu teraz już jestem 2 miesiące po zakazie a urząd nadal nie ma wyroku z sądu a dopiero wtedy może dać skierowanie na badania lekarskie które robi się nawet miesiąc bo są kolejki , więc z tego pół roku może zrobić ci sie faktycznie rok albo i lepiej a w tym czasie nie wolno Ci wsiadać za kółko chyba ze lubisz mandaty 500zł plus laweta 460zł

zalamany_88 napisał:
bardzo głupio postępujesz żebyś nie skończył jak ja , u mnie zakaz był do sierpnia tego roku ale sprawa dopiero we wrześniu teraz już jestem 2 miesiące po zakazie a urząd nadal nie ma wyroku z sądu a dopiero wtedy może dać skierowanie na badania lekarskie które robi się nawet miesiąc bo są kolejki , więc z tego pół roku może zrobić ci sie faktycznie rok albo i lepiej a w tym czasie nie wolno Ci wsiadać za kółko chyba ze lubisz mandaty 500zł plus laweta 460zł

Nie do końca ponieważ mi to policjanci powiedzieli, że jest taki sposób.. gdybym nie potrzebował na dojazdy do pracy 120 km to bym nie kombinował.

A w twój przypadek to było właśnie takie kombinowanie ?, bo piszesz że zakaz miałeś do sierpnia a rozprawe we wrześniu...

Bo tyle się czeka plus 3 miesiące sąd wysyła papiery plus 2 miesiące badania , chyba że mieszkasz w małej miejscowości to może prędzej

No nic zobaczymy jak przyjdzie mi pismo z sądu, podobno do 14 dni ma być z terminem rozprawy. Z tego co wiem to na rozprawę czeka się kilka dni...

zalamany_88 napisał:
nie ma wyroku z sądu a dopiero wtedy może dać skierowanie na badania lekarskie które robi się nawet miesiąc bo są kolejki , więc z tego pół roku może zrobić ci sie faktycznie rok albo i lepiej a w tym czasie nie wolno Ci wsiadać za kółko chyba ze lubisz mandaty 500zł plus laweta 460zł

Czyli wg. prawa możesz jeździć i za jazdę bez prawa jazdy powinieneś otrzymać 50 zł mandatu, ponieważ tylko starosta może cofnąć uprawnienia do kierowania pojazdami a skoro tam jeszcze nie ma dokumentu to nie mógł Ci cofnąć uprawnień.. Zwariować z tym prawem idzie...

niestety tak dobrze nie ma bo maja w rejestrze kiedy było zatrzymane prawko i za co czyli 500zl mandat i 460 odholowanie

mysteryman właśnie może będziesz widział o co to chodzi dostałem parę dni temu
->
e4d0f9a9b6d5ecbcmed.jpg

no to tyle że będziesz musiał zdawać od nowa egzamin bo nie przeszedłeś badań :( , czyli co teraz ? teraz idziesz dajesz badania potem egzamin odbierasz prawko i w droge !

icedfan napisał:
mysteryman właśnie może będziesz widział o co to chodzi dostałem parę dni temu
->

A których badań dokładnie nie przeszedłeś ?, rozumiem że miałeś zatrzymane prawo jazdy za alkohol i poszedłeś na badania psychologiczne i lekarskie. Dobrą opcją byłoby się zapoznanie z tymi badaniami które budziły wątpliwość i możliwie jak najszybciej skonsultowania z Adwokatem.

Ostatnia edycja:
zalamany_88 - Dzwoniłem przed chwila na posterunek policji w KRK gdzie stawiałem się na rozmowe z oficerem który prowadzi moją sprawe i pytałem się go o to jeżdzenie samochodem po upływie 6 miesięcy potwierdził to co ja wyżej pisałem, ponieważ miałem 0,13mg/l i jest to wykroczenie i nie mam odebranych uprawnień tylko zatrzymane. Czyli podsumowując teraz mogę jeździć legalnie samochodem aż dostane zakaz jazdy, po upływie 6 miesięcy od dnia 11.10.2016 wsiadam w auto i śmigam jak mnie zatrzyma policja do kontroli dokumentów 50 zł i śmigam dalej :).

mysteryman zatrzymane na 9 miesięcy okres 9 się skończył... w trakcie 9 miesięcy wykonane badania lekarskie psychologiczne... na lekarskich się zatrzymało bo przeciw skazania są i jest drugi termin badań na grudzień ale chodzi mi o to pismo tylko :D

Jeszcze takie ogólne pytanie na dobicie, czy ktoś z szanownych forumowiczów którzy prowadzili pod wpływem alkoholu powiedzmy do 0,5 promila starał się o możliwość starania się o nadzwyczajne złagodzenie kary z art. 39 k.w. polegające na odstąpieniu od orzeczenia środka karnego w postaci właśnie zakazu prowadzenia pojazdów. Dziwi mnie to, że dużo adwokatów specjalizujących się w sprawach karnych poleca takie rozwiązanie a przed chwilą rozmawiałem z adwokatem który pracuje w fachu 30 lat i powiedział mi, że nie ma najmniejszej szansy żeby takim papierkiem sąd zmienił zdanie...

icedfan napisał:
mysteryman zatrzymane na 9 miesięcy okres 9 się skończył... w trakcie 9 miesięcy wykonane badania lekarskie psychologiczne... na lekarskich się zatrzymało bo przeciw skazania są i jest drugi termin badań na grudzień ale chodzi mi o to pismo tylko :D

A możesz z ciekawości zdradzić co to było ? mnie to czeka za jakiś czas :), odnośnie papierka wygląda to tak, że na obecną chwilę cofają Ci uprawnienia (bo zdrowie Ci nie pozwala), a jak dostarczysz dobre wyniki badań to przywrócą Ci uprawnienia...

Mi odebrano prawko w lutym 2016, w maju robilem już psychologiczne i lekarskie. Przed lekarskimi lepiej nie pij z 3,4 tyg, bierz ostropest w tabletkach + hepaslimin lub cos podobnego, do tego zdrowe jedzenie, grefruty, szpinak itp. Ale najważniejsze to te tabletki i woda niegazowana, codziennie po 1,5-2l ;)
Dzięki takiej kuracji miałem nowiutką wątrobe na badaniach i otrzymałem decyzje bezterminową :)

Te badania w jeden dzień wszystkie zrobiłeś ?, niestety ja nosze okulary lub soczewki a wcześniej jak wyrabiałem prawko z 12 lat temu nie nosiłem okularów więc pewnie prawko mi zrobią terminowe zwłaszcza, że już jakiś czas temu policjanci trzepiali się o to że mam zdjęcie w prawku nieaktualne i ciężko poznać czy ja to ja na zdjęciu :D.

A odnośnie badań, to jak dostałeś listownie wezwanie i miałeś jakiś termin wyznaczony i miejsce gdzie masz to zrobić ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót