Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
burcadbadeed napisał:
Witam, jestem od niedawna to mój pierwszy temat i chciałbym się przywitać

Wpadłem w kłopoty przez własną głupotę, miałem nie pracować w poniedziałek ale rano zadzwonił kolega że pilnie mnie potrzebuje, jako że dzień wcześniej trochę popiwkowałem powiedziałem że nie wcześniej niż na 12 mogę być. Ogarnąłem się, byłem pewien że wszystko ze mnie zeszło więc pojechałem. W małej wiosce zostałem poddany badaniu, pierwszy wynik 0,7 promila drugi 0,6, na komendzie już tylko 0,3 i 0,25 promila. Nie twierdzę że jestem niewinny, powinienem w ogóle odmówić koledze, wiem że poniosę odpowiedzialność ale utrata prawa jazdy na 3 lata jest dla mnie nie do pomyślenia, rok przeżyję ale 3 lata są gwarantem utraty pracy, codziennie dojeżdżam do klientów. Mam wątpliwości co do pierwszych badań, policjant nie poinformował mnie że nie mogę mieć nic w ustach a przez obydwa badania miałem cukierek inhalacyjny, wiem głupio to brzmi, batonik, jabłko itp. ale naprawdę tak było, sami policjanci byli zaskoczeni wynikiem, a już tak drastyczny spadek o połowę w przeciągu godziny. Pytanie mam, jak takie wyniki są interpretowane? Czy mogę coś zrobić? Mam prawko od 11 lat największe przestępstwa to brak pasów, miałem masę kontroli i nigdy wcześniej coś takiego mi się nie zdarzyło, dziękuję z góry za odpowiedzi
Ale to było 0,7 promila czy 0,7mg/dm ?
Bo teraz alkomaty nie podają w promilach stężenia!

Jeżeli w takim tempie Ci spadało, to ja bym pojechał na badania krwi. A tak najprawdopodobniej zaliczą ci pierwszy wynik

powiedzcie mi, mam odebrane prawko na 3 lata, wiem, że po połowie kary mogą mi zwrócić pod warunkiem zamontowania alcolocka. mało na jego temat jest w necie. koszt jest duży ok. 5tyś i jeszcze musi mieć homologację, ceftyfikaty i być zamontowany w warsztacie z uprawnieniami. moje pytanie: co grozi trzeźwemu kierowcy z kodem 69, który nie prowadzi samochodu z alcolockiem, a który został np.: zatrzymany do rutynowej kontroli??

D-Anna napisał:
powiedzcie mi, mam odebrane prawko na 3 lata, wiem, że po połowie kary mogą mi zwrócić pod warunkiem zamontowania alcolocka. mało na jego temat jest w necie. koszt jest duży ok. 5tyś i jeszcze musi mieć homologację, ceftyfikaty i być zamontowany w warsztacie z uprawnieniami. moje pytanie: co grozi trzeźwemu kierowcy z kodem 69, który nie prowadzi samochodu z alcolockiem, a który został np.: zatrzymany do rutynowej kontroli??

Art.244kk czyli złamanie zakazu prowadzenia pojazdów, zawiasy i grzywna za pierwszym razem

To nie jest zwrot prawa jazdy, ani skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów, tylko zamiana kary na "zakaz prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokade alkoholową" który obowiązuje do końca kary, czyli drugą połowe

wiem, ale miałam nadzieje że może jakoś łagodniej to będzie potraktowane..

a czy ktoś wie, czy taki alcolock można wypożyczyć czy trzeba kupować na własność?

mam jeszcze pytanie o kod 69. jeśli po połowie kary zdam prawko i dostane je z kodem 69 to po upływie II połowy kary, prawko jest wymieniane na takie bez kodu?

Tak. Nie musisz zdawac ponownie egzaminu po tym czasie tylko wymieniasz na takie bez kodu 69

Ostatnia edycja:
Witam Czy jak po połowie kary czyli 18 miesiącach otrzyma możliwość prowadzenia z alclokiem to bez ponownego zdawania?

Musisz zdawac egzamin ponownie gdyz zatrzymanie prawa jazdy przekracza okres jednego roku i uprawnienia zostaly Ci cofniete

ja ostatnio byłem na rozprawie ale trochę zrobiłem błazna. Bo byłem pewien że mogę z sędzią coś uzgodnić a tu było zero gadki.

Witam,
w dniu 28 marca 2015 roku zostało zatrzymane prawo jazdy za jazdę po alkoholu. 178kk. Wyrok to dwa lata zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych. Aktualnie upływa połowa tej kary, słyszałam o możliwości zamiany zakazu na możliwość prowadzenia pojazdów wyposażonych w blokadę alkoholową. Czy ktoś z Was ma szersze informacje na ten temat bądź może ktoś podejmował już kroki w celu zamiany wyroku? Jeśli tak, to bardzo proszę o jakiekolwiek info odnośnie podjętych działań. Z góry dziękuję za pomoc.

krakow_007 napisał:
A co chciales uzgodnic
o mniejszy wyrok ... buhahah jak zapytałem czy jest sąd w stanie zmniejszyć mi karę na mniejszą to tylko popatrzył z byka zdenerwował się i powiedział do widzenia !

icedfan napisał:
o mniejszy wyrok ... buhahah jak zapytałem czy jest sąd w stanie zmniejszyć mi karę na mniejszą to tylko popatrzył z byka zdenerwował się i powiedział do widzenia !
A ile miales wydmuchane i ile Ci dali?

Edyta250890 napisał:
Witam,
w dniu 28 marca 2015 roku zostało zatrzymane prawo jazdy za jazdę po alkoholu. 178kk. Wyrok to dwa lata zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych. Aktualnie upływa połowa tej kary, słyszałam o możliwości zamiany zakazu na możliwość prowadzenia pojazdów wyposażonych w blokadę alkoholową. Czy ktoś z Was ma szersze informacje na ten temat bądź może ktoś podejmował już kroki w celu zamiany wyroku? Jeśli tak, to bardzo proszę o jakiekolwiek info odnośnie podjętych działań. Z góry dziękuję za pomoc.

Temat byl poruszany wielokrotnie na forum. Poszukaj o blokadzie alkoholowej i o art 182a kk. Btw kiedy zostal wydany wyrok i kiedy sie uprawomocnil?

Prawo jazdy zatrzymano od razu przez policję tj.w marcu. Rozprawa i wyrok zapadł ok 20 lipca 2015 roku. Dziękuję za wskazówki, będę szukać.

O "zakaz prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokade alkoholową" czyli zmiane wyroku, można ubiegać sie najwcześniej po 18 miesiącach

Czyli wypowiedzi ,że po połowie kary można się ubiegać o taką zmianę nie pokrywają się z prawdą???? Bo takie info też się pojawiają... Sorry,że tak wypytuję ale jestem totalnie zielona w tej kwestii.

Art. 182a kkw obowiązuje od lipca 2015r i jak na razie mało wiadomo na ten temat, bo od lipca upłyneło dopiero około 8 miesięcy, czyli nikt nie mógł jeszcze skorzystać z tego art.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót