Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
z tego co wiem, to musi minąć połowa kary ale nie mniej niż 18 miesięcy...
nie znam się na tym, ja dopiero będę mogła się starać w kwietniu 2017 :(, ale wg. mnie, powinnaś zrobić badania na które zostałaś skierowana przez starostwo powiatowe, złożyć pismo do sądu o zamianę kary, i zdać egzamin. co do alcolocka nie mam pojęcia jak to się załatwia, ale jak się czegoś dowiesz to napiszą proszę, przyda się na przyszłość...

Też mam ten sam problem, prawko zabrane na 3 lata 0,32mg art.178a kk
Połowa kary upływa 1 marca 2017r może wtedy bedzie więcej wiadomo na temat art.182a kkw

D-Anna napisał:
z tego co wiem, to musi minąć połowa kary ale nie mniej niż 18 miesięcy...
nie znam się na tym, ja dopiero będę mogła się starać w kwietniu 2017 :(, ale wg. mnie, powinnaś zrobić badania na które zostałaś skierowana przez starostwo powiatowe, złożyć pismo do sądu o zamianę kary, i zdać egzamin. co do alcolocka nie mam pojęcia jak to się załatwia, ale jak się czegoś dowiesz to napiszą proszę, przyda się na przyszłość...
Wszystko zalezy od tego kiedy zapadl wyrok. Ja moge sie starac o zamiane po 12 miesiacach tzn 23 wyslalem wniosek o zamiane. Narazie cisza ale bede informowal jak sie cos dowiem

Badania już dawno zrobiłam, dokładnie w grudniu 2015 bo wtedy też przyszło skierowanie ze starostwa. I już je tam dostarczyłam. A co powinno znajdować się w takim wniosku o zamianę kary? U mnie połowa kary upływa 28 marca tego roku.

Witam,
mialem 2,1 promila , 1raz taka sytuacja, nienotowany wczesniej, mam prawko od 6mcy.
Czekam na propozycje od prokuratora.
Przy jakiej decyzji sie zgadzac a przy jakiej isc do sądu?
Prosze o pomoc ,bo nie wytrzymuje juz psychicznie tego wszystkiego....

Jak długo bede notowany ,tzn po ilu latach bede mogl legalnie pracowac w Pl?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie pisz postów jednego pod drugim. Masz możliwość edycji swojego posta.
koniec123 napisał:
Prosze o pomoc ,bo nie wytrzymuje juz psychicznie tego wszystkiego....
Na razie nie ma w czym pomagać, skoro nawet nie wiadomo, co zaproponuje prokurator. Zakres kary masz w pierwszym poście wątku.

chodzi mi o to,że jeśli ktoś miał 0,5 promila i dostał kare 5tys+3lata bez prawka ,a ja jeśli miałem 4x tyle czy także mogę sie łudzić ,że dostanę najniższą karę?
i czy 5tys(lub wiecej) na fundacje na 100% bede musial zaplacic?
i dostalem w dniu zdarzenia 500zl mandatu. czy jesli zaplace ten mandat to moze unikne tych 5tys? wątpie jednak ;(

koniec123 napisał:
chodzi mi o to,że jeśli ktoś miał 0,5 promila i dostał kare 5tys+3lata bez prawka ,a ja jeśli miałem 4x tyle czy także mogę sie łudzić ,że dostanę najniższą karę?
Z podobnych spraw na forum widziałem, że kary, jeżeli chodzi o zakaz, raczej są wymierzane blisko dolnej granicy - czyli 3 lata, ale to oprócz stężenia zależy również od innych czynników. Na przykład, nie zdziwiłbym się, gdyby prokurator, a później sędzia wzięli pod uwagę Twój krótki staż za kierownicą.

koniec123 napisał:
i czy 5tys(lub wiecej) na fundacje na 100% bede musial zaplacic?
Tak.

koniec123 napisał:
i dostalem w dniu zdarzenia 500zl mandatu. czy jesli zaplace ten mandat to moze unikne tych 5tys? wątpie jednak ;(
Ten mandat to na pewno nie za jazdę z dwoma promilami. Za co ten mandat?

A czy mój krótki staż pogarsza sytuacje czy polepsza? mandat 500zl dostalem ,bo samochod przestal jechac na srodku jezdni...
Czy mozliwe ,ze dostane godzinki spoleczne, jesli nie pracuje,tylko sie ucze?
Co sie stane jesli nie zaplace 5tys? Zamkną mnie? komornik?(nic nie posiadam)
Czy mozna poprosic o te 5tys na raty?
Po ilu latach w najlepszym wypadku będę mógł pracować np w ochronie?
Z góry wielkie dzieki za pomoc,chce wiedziec na czym stoje,bo nie wyrabiam momentami juz....

Ostatnia edycja:
koniec123 napisał:
A czy mój krótki staż pogarsza sytuacje czy polepsza?
Na pewno nie polepsza. Może to być uznane za okoliczność dodatkowo obciążającą.

koniec123 napisał:
mandat 500zl dostalem ,bo samochod przestal jechac na srodku jezdni...
Taka jest podstawa wpisana na mandacie???

Minimum co dostaniesz to 5000zł plus grzywna, około 1000zł lub prace społeczne. Zawiasy też niewykluczone
Prawko na 3 lata, to powinieneś sie cieszyć!
Taki klimat

Nie moge sie doczytac na mandacie co jest napisane, jedynie art. 97
A zawiasy na ile najprawdopodobniej dostane?
Straszny klimat... taki zalamany jesszcze nigdy nie bylem...

Zawiasy 6 miesięcy na 3 lata
Nie wiem z jakiej racji gliniarze dali ci
mandat?
A tak poza nawiasem ,to art.178akk to nawiązka od 5tys do 60tys

No ja wlasnie tez nie wiem za co te 500zl mi dali.
No cóż,dzieki wielkie za informacje,szkoda,że nie wszedlem na to forum wczesniej,bo nawet nie wiedzialem,ze takie surowe konsekwencje są...

Aha to jak by nie byly surowe to dalej byz popitalal nawalony jak stodola ?. I moze przy okazji kogos zabil...

Bardzo dobrze ze takie surowe przepisy wprowadzili. Chociaz jak dla mnie to to powinny być jeszcze surowsze dla kogos kto ma powyzej 2 promili.

2 raz jak cie zlapia to prawko zabrane dozywotnio + 10000zł minimum do wplaty.

Dostaniesz wezwanie na policję, i tam policjant Cię zapyta czy chcesz się dobrowolnie poddać karze i dogadać z prokuratorem. W moim przypadku to wyglądało tak, że ja się zgodziłam, policjant zadzwonił do prokuratora w mojej obecności (akurat mojego prokuratora nie było, więc 'negocjował' z innym - akurat obecnym) i dostałam 4 lata, 6 tysięcy i grzywnę 100 x 15 zł + koszty sądowe. I to były całe negocjacje... Jakiś tydzień później umówiłam się z moim prokuratorem na rozmowę i przedstawiłam mu jak sprawa wygląda, że żałuję itp., że to był 1 raz, że prawo jady od 14 lat... Ostatecznie dostałam 3 lata, 5 tyś, 100x12 zł. + koszty.
Dodam, że miałam mniej od Ciebie. Ogólny cały koszt 'tej sprawy' wyniósł mnie 7 tyś. Na zapłatę kary na cel penitencjarny masz miesiąc, podobno można prosić o rozbicie na raty, ale ja dostałam 1 miesiąc na zapłatę wszystkich kosztów. Kara zaciera się ponoć po roku od zapłaty kary (o ile jest to 'tylko' grzywna, nie wiem ile przy zawiasach).
poszukaj informacji XXXXXXXXXXXXXXXX

Ostatnią edycję dokonał moderator:
krakow_007 napisał:
A ile miales wydmuchane i ile Ci dali?
9 miesięcy i 1500 złotych za 0,23 i 0,21 i tak się udało bo nie muszę zdawać egzaminu. Uff całe szczęście... ale co z tego jak chyba będę musiał robić badania psychologiczne i lekarskie (komplet) chodź mam paragon z 08.2015 z badań. Pytałem w wydziale komunikacji czy to coś zmienia ale mówiła kobieta że nie że dostane skierowanie na badania i będę musiał je zrobić orientuje się ktoś coś na ten temat? jak by nie patrzył to mam potwierdzenie że robiłem 8 miesięcy temu badania.

Ostatnia edycja:
Badania bedziesz musial ponownie wykonac jesli dostaniesz skierowanie. Jesli tego nie zrobisz to WK nie zwroci Ci prawa jazdy

krakow_007 napisał:
Badania bedziesz musial ponownie wykonac jesli dostaniesz skierowanie. Jesli tego nie zrobisz to WK nie zwroci Ci prawa jazdy

wiem robiłem już je jak mi zabrali za pierwszy raz na rok czasu. Nawet nie zdałem za pierwszym razem psychologicznych bo byłem na kacu ale ja byłem młody i głupi , podszedłem do poważnej sprawy jak gnojek.. cóż życie. Nie zdałem psychologicznych za pierwszym razem i kolejne badania dopiero miałem za 5 miesięcy, musiałem specjalnie czekać 5 mies na termin, Potem zdałem ale tak jak mówię bo to dostaje się od WOMP? wojewódzki ośrodek medycyny pracy taki paragon z dołączonymi badaniami no i mam przy sobie z 08. 2015 roku takie coś ... to straciło już ważność ? :/

Zatrzymane zostało mi prawo jazdy 6 kwietnia 2015 roku(wyjazd z ciasnej uliczki na drogę główna - kilka metrów dla pomocy niedoświadczonemu kierowcy). 22 czerwca 2015 roku podczas rozprawy sądowej zostało mi zapadł wyrok zabierający mi prawo jazdy na dwa lata liczone od 6 kwietnia. Pani Sędzina po rozprawie poinformowała mnie że po upływie połowy kary będą mógł ubiegać się o skrócenie kary o połowę gdyż (chyba 18 maja) weszło takie przepisy w życie. Jednak według tych przepisów poruszać mógłbym się gdy w samochodzie zamontowana została by blokada alkoholowa (alcolock). Wie ktoś jak to jest dokładnie albo ubiegał się ktoś o skrócenie kary i ten alcolock??? z góry dziękuję za pomoc :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót