Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mysteryman napisał:
A to, że np.: nikogo nie potrąciłeś, nie miałeś stłuczki czy innego zdarzenia losowego to naprawde ciesz się bo konsekwencje byłyby dużo większe...
i gdyby nie daj bóg to mu się przytrafiło, to i tak by tego nie zrozumiał, bo on przecież wczoraj pił :)
Papuaz moja narzeczona bardzo rzadko pije i jej tolerancja na alkohol jest bardzo niska, wypije lampkę wina i już jest humorzasta. Pamiętaj każdy organizm jest inny, jedni piją latami i nic im nie ma, inni piją rok i np. siada im wątroba. Swoją drogą sam pisałeś, że sobie ostro pozwoliłeś i jak od końca picia minęło ponad 12 h a ty dalej miałeś ponad promil, to chyba nie ty kładłeś się spać o 5.30 tylko ciebie kładli :) Widzisz ja to dopiero źle potraktowany zostałem wypiłem jedno duże piwo i miałem 0.55 promila i łobuzy zabrali mi prawko jazdy na rok, też kazali zapłacić sobie ponad 2500 zł, a ja czułem się wyśmienicie, widzisz jakbym mieszkał na wyspach to by nic nie było bo tam można mieć do 0.8 promila, też mogłem tłumaczyć, że dobrze się czuję i że np. w Anglii można mieć 0.8;). Ale na sali sądowej spuściłem łeb, przeprosiłem i żałowałem, szczerze, nie na pokaz... I powiem Ci jedno ja się cieszę, że tak to się skończyło, bo jakbym zrobił komuś krzywdę, to do końca życia bym się zastanawiał, czy jakbym nie wypił tego jednego piwa, czy np. zdążyłbym odbić ... Widzisz mi drugi raz zabrali prawko za jazdę po alkoholu, ale po pierwszym razie powiedziałem sobie nigdy więcej, dlatego miałem alkomat z apteki taki jednorazowy i pokazał, że wszystko ok, i co mogłem się tłumaczyć, ale na zeznaniach na policji policjant mi doradził bym nawet nie używał tego argumentu bo sędzia parsknąć śmiechem może....
papuaz moja rada, pogódź się z tym jak najszybciej, będzie ci się lepiej żyć ...
Ja to wziąłem na klatę cieszę się, że nikogo nie zabiłem...

Witam, bardzo proszę o poradę, gdyż nigdy wcześniej nie byłem karany... mam zarzut z art 178a, par1 k.k. moje wyniki to 1 badanie alkomatem przenosnym 0,28mg/l ( z tego mam zarzut) pozostałe badania wykonane urzadzeniem stacjonarym z wydrukiem 0,24mg/l 0,25mg/l 0,23mg/l

Wiem, że mogłem iść na krew, miałbym zarzut tylko z wykroczenia...

Do alkomatu przenosnego dolaczone bylo tylko swiadectwo wzorcowania

1.Pytanie: Czy istnieje realna możliwość zmiany kwalifikacji czynu na wykroczenie? czy powiedzmy sobie wprost nie ma się co łudzić....

2. Pytanie: Czy po skazaniu powiedzmy normalnym wyrokiem gdzie obligatoryjnie za przestepstwo dostane min.3 lata zakazu, muszę robic prawo jazdy od nowa? kurs itd czy sam egzamin? czy ew. po odbyciu połowy kary blokada alkocholowa w sadach jest powszechnie stosowana czy tylko w extra wyjatkowych sytuacjach? ( używanie samochodu ze specj. urzadzeniem )

3. Pytanie: Prawo jazdy posiadałem kat B, C z bitym kodem 95 czy mogę się w jakiś posob starać o wyłączenie kat C z kodem 95 z kary ( wiem że jezdzic nie moge poprostu nie chce ich stracić )

bardzo proszę o poradę, bo jestem na zakrecie i swoim zachowaniem strasznie skomplikowałem sobie życie... pozdrawiam

1. Nie. Przy wyniku 0.28 mg/l niema szans
2. Czeka Cie ponowny egzamin na wszystkie kategorie. Oczywiscie wczesniej trzeba bedzie wykonac badania lekarskie i psychologiczne. Co do blokady alkoholowej to po polowie kary mozesz sie starac o nią. Czy sa szanse? 50 na 50. Albo dostaniesz zgode albo nie.
3. Nie

Co do pytania nr dwa możesz się starać o warunkowe umorzenie postępowania i rok zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych. Ja tak dostałem przy takim samym wyniku. Napisz do sądu wniosek o warunkowe umorzenie postępowania,. Na rozprawie wykarz skruchę i może się uda. Mnie się udało.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Od 1 stycznia 2017 pozmieniały się przepisy i teraz trzeba iść na kurs reedukacyjny kurs trwa 2 dni po 8h i koszt kursu to 400 zł...

mysterman no ale prawo nie działa wstecz, więc te kursy to dla tych rozumiem co po 1 stycznia 2017??

tezetwu napisał:
mysterman no ale prawo nie działa wstecz, więc te kursy to dla tych rozumiem co po 1 stycznia 2017??

Chyba liczy się data kiedy wydział komunikacji zaczyna postępowanie, ja dzisiaj dzwoniłem to powiedzieli mi, że będę miał skierowanie na kurs reedukacyjny. Narazie czekam na jakieś pismo od nich - jak je dostanę będę się z nimi kontaktował w sprawie tych skierowań na badania.

I niestety dostałem informację od starostwa w sprawie wszczęcia postępowania administracyjnego w którym jest napisane:

- na badania lekarskie i psychologiczne przeprowadzane w celu ustalenia istnienia lub braku przeciwskazań zdrowotnych i psychologicznych do kierowania pojazdami, do których wymagane jest posiadanie prawa jazdy kat. B (15-09-2004),

- na kurs reedukacyjny w zakresie problematyki przeciwalkoholowej i przeciwdziałania narkomanii.

Rozumiem, że teraz drogą pocztową dostanę od nich te skierowania na badania czy muszę sam osobiście się stawić w wydziale komunikacji ?

czy badanie krwi jest kluczowe jeżeli chodzi o winę kierowcy który kierował po zapaleniu marihuany? test na ślinę wypadł słabo więc policjanci nakazali kierowcy jechać za radiowozem ok. 1.5km na bezpieczny parking, tam było przeszukanie auta, po wszystkich czynnościach zabrany na badanie krwi, kierowca normalnie kontaktował, nie było po nim widać, że coś palił (palone było 3 dni wcześniej), wszystko policjanci opisali w protokole zatrzymania, trochę dziwi fakt, że po teście na ślinę kazali mu jeszcze kierować na bezpieczny parking

badanie krwi wykazało obecność środków odurzających które zażyto kilka dni wcześniej

czy przed Sądem nieważna będzie opinia toksykologa, policjantów, pielęgniarki bo krew wykazała obecność środków odurzających?

mysteryman napisał:
Od 1 stycznia 2017 pozmieniały się przepisy i teraz trzeba iść na kurs reedukacyjny kurs trwa 2 dni po 8h i koszt kursu to 400 zł...
czy dobrze rozumiem, od 1 stycznia 2017 ten kurs jest już obowiązkowo dla wszystkich którzy popełnili wykroczenia i przestępstwa kierując po alkoholu lub środkach odurzających? masz gdzieś link?

Ostatnia edycja:
Kenny97 napisał:
czy przed Sądem nieważna będzie opinia toksykologa
Bedzie kluczowa

Kenny97 napisał:
czy dobrze rozumiem, od 1 stycznia 2017 ten kurs jest już obowiązkowo dla wszystkich którzy popełnili wykroczenia i przestępstwa kierując po alkoholu lub środkach odurzających? masz gdzieś link?
Jesli na skierowaniu pojawi sie stosowny zapis to bedzie to konieczne

biezanow_123 napisał:
Bedzie kluczowa
Jesli na skierowaniu pojawi sie stosowny zapis to bedzie to konieczne
czyli w dalszym ciągu decyduje Starosta, czytając powyższe, że od 1 stycznia 2017 zmieniły się przepisy myślałem, że z automatu jest to wpisane w decyzję

Nie moge znalezc przepisu ktory by mowil ze jest to obligatoryjne. Znalazlem tylko:
Od 1 stycznia starostowie mogą przymusowo kierować na kursy...
Moga a nie musza

biezanow_123 napisał:
Nie moge znalezc przepisu ktory by mowil ze jest to obligatoryjne. Znalazlem tylko:

Moga a nie musza
jakiś tekst z OSK na temat przesuniętych przepisów na 2017 ale nic nie ma o tym
Podsumowanie: Pewną niekonsekwencją jest przesunięcie wdrożenia przepisów dotyczących programów i organizacji kursów reedukacyjnych w zakresie problematyki przeciwalkoholowej i przeciwdziałania narkomanii w kontekście niezawieszenia terminu wejścia w życie art. 99 ust. 1 pkt 5. o treści: “Starosta wydaje decyzję administracyjną o skierowaniu kierowcy lub osoby posiadającej pozwolenie na kierowanie tramwajem na:

5) kurs reedukacyjny w zakresie problematyki przeciwalkoholowej i przeciwdziałania narkomanii, jeżeli kierowała pojazdem w stanie nietrzeźwości, w stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu.”

Powyższy artykuł, wraz art. 100, powinien funkcjonować już od 01.07.2015 (podstawa art. 139 ust. 2a ustawy o kierujących).
czy ktoś może się jeszcze wypowiedzieć czy ten kurs od 2017 jest już z automatu w decyzji Starosty (obok badań lekarskich i psychologicznych) czy w dalszym ciągu Starosta decyduje czy kierowca ma być skierowany na kurs czy też nie?

Kenny97 napisał:
czy ktoś może się jeszcze wypowiedzieć czy ten kurs od 2017 jest już z automatu w decyzji Starosty (obok badań lekarskich i psychologicznych) czy w dalszym ciągu Starosta decyduje czy kierowca ma być skierowany na kurs czy też nie?

Rozmawiałem, przed chwilą z osobą z Wydziału komunikacji i potwierdziła, że od 1 stycznia 2017 ten kurs jest obowiązkowy.

Ja niestety już musze go zrobić...

Odroczenie wykonania kary świadczenia pieniężnego

Witam, w zeszłym roku początkiem lipca wydarzyła się sytuacja, której teraz bardzo żałuję. Mianowicie: W niedalekiej miejscowości odbywał się festiwal na który pojechaliśmy wraz z siostrą i kolegami. Jak to na imprezach bywa spożywaliśmy alkohol ( z wyjątkiem siostry która była kierowcą auta). Po jakimś czasie siostry nie było w moim zasięgu. Miałem kluczyki od auta i z głupia postanowiłem je przeparkować bliżej sceny. Wsiadłem w samochód ujechałem zaledwie 30 m i zatrzymałą mnie policja. Zbadano obecność alkoolu w moim organizmie gdzie wynikiem było lekko ponad promil. Póżniej komenda policji, odbiór mnie poprzez z siostrę iż jeszcze wtedy byłem osobą nieletnią. W grudniu miałem sprawę na której sąd orzekł karę: 3 lata zakazu kierowania pojazdami mechanicznymi, 5000 świadczenia pieniężnego na rzecz Funduszu Pokrzywdzonym i Pomocy Postpenitencjarnej oraz 900 zł grzywny.
Wyrok został uprawomocniony i przyszły mi pisama aby wpłacić te pieniądze w przeciągu 30 dni. Uczę się w 3 technikum, nie mam żadnego majątku rodzice zarabiają lekko ponad średnią krajową co wystarcza im na co miesięczne utrzymanie.
Teraz pytania:
Czy jest możliwość aby odroczyć te kwoty do załóżmy września? ponieważ w wakację planuję wyjechać za granicę i zarobić te pieniądze.
Czy jeżeli wyślę wniosek o umorzenie i odpowiedź przyjdzie mi po terminie spłaty poniosę tego jakieś konsekwencje?
Jaka jest szansa żebym nie musiał tych pieniędzy teraz płacić skoro ich nie mam?
Z góry dziękuję. Pozdrawiam

na podstawie ART178a § 1kk

witam mam takie pytanie ? dostałem wyrok i jest napisane
''orzeczenie 8 miesięcy ograniczenia wolności z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społeczne w wymiarze 25 godzin w stosunku miesięcznym''
i czy idę siedzieć i będę odpracowywać czy będzie w domu i tylko w pracy społeczne będę wykonywał ??

RE: na podstawie ART178a § 1kk

Poczytaj więcej o karze ograniczenia wolności. Będziesz 25 godzin miesięcznie spędzał w zakładzie komunalnym lub innym miejscu w którym można pracować na cel społeczny. Do zakładu karnego nie idziesz :)

RE: na podstawie ART178a § 1kk

dzieki wielkie.. :) duzo czytalem ale nigdzie jasno nie pisali :) dzieki pozdrawiam

jeżeli odmawiam dmuchania w alkomat bo 10-20 min. wcześniej płukałem usta odpowiednim płynem i chcę się jechać na badanie krwi to na kogo koszt jest ono robione? czy wtedy prawo jazdy jest zatrzymane? bo rozumiem, że jak dmuchnę w alkomat i coś tam wykaże i zaliczy się do wykroczenia to później już "musztarda po obiedzie", jadę na krew ale prawko zatrzymane na min. 30 dni (tyle się czeka za wynikami)

witam:)mam pytanie, mam pozytywna decyzje sądu w temacie alkoblokady w samochodzie - będę podchodził do egzaminów- jak to wygląda jeżeli będę chciał dodatkowo odzyskać kat.a oczywiście chodzi mi o sam egzamin bo jeżdzić zamierzam dopiero po odzyskaniu normalnych uprawnień :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót