Mam pytanie do osób które składały wnioski o zmianę środka karnego na zakaz prowadzenia pojazdów nie wyposażonych w blokadę alkoholową , ile czekaliście na rozpatrzenie takiego wniosku i jak to się odbyło czy byliście na rozprawi czy odbyło się waszej obecności , jak sąd uzasadniał wyrok. Czy zdarzył się komuś przypadek odmówienia takiej możliwości .
Mój przypadek to bliska mi osoba która niestety nie do końca świadoma że jeszcze w organiźmie zalega alkohol i wpadka . Stało się , przeprawa z sądem trwała 18 miesięcy , adwokaci , biegli , próba o warunkowe umorzenie nic nie dała , pomimo bardzo mocnych dowodów na temat zdrowia i wątpliwości badania alkomatem gdzie na komendzie wynik był bardzo wysoki 1pr. a badanie niezależnym alkomatem Atestowanym i używanym w innych organach służb , próba podważenia wyniku (nie realna , bo alkomat miał jeszcze aktualne badania legalizacji i takie tam. ) zeznania policjantów którzy tego dnia zatrzymali tą osobę i zeznali oboje zgodnie że osoba nie wykazywała oznak bycia pod wpływem alkoholu i nie było czuć od niej żadnego odoru i woni alkoholu , badanie alkomatem innym wykazało w wydychanym powietrzu 0,13 . Zmarnowane dużo pieniędzy i czasu na biegłych i adwokatów . wiadomo że nie ma możliwości odzyskania prawa jazdy , z tego też powodu złożony wniosek o zmianę środka karnego połowa okresu mineła 07.12.2016 wniosek złożony 09.01.2017. próbowałem się czegoś dowiedzieć w sądzie na temat terminu . to zostałem potraktowany arogancko i pogardliwie , z kwitkiem że sąd nie jest związany żadnym terminem i jak będzie chciał to zrobi to posiedzenie kiedy będzie chciał . Osoba ta leczy się onkologicznie i ma bardzo utrudniony dojazd do lekarzy , także zależy bardzo na odnowieniu uprawnień .