Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Art 178a zatrzymanie prawa jazdy

Albo napisz zażalenie do prokuratora nadrzędnego jak pisze w pouczeniu. Wyjdzie na jedno.

nie kontaktuj się z prokuratorem tylko w terminie złóż zażalenie na to postanowienie do sądu za pośrednictwem prokuratora. W miarę szczegółowo opisz zdarzenie. Nie gódź się na podmianę postanowienia. W takim przypadku sąd przychyli się do twojego zażalenia. Nie wiesz jak długu będzie trwała sprawa w sądzie (a prawko w depozycie, nie wiadomo do kiedy).

gregor15 napisał:
nie kontaktuj się z prokuratorem tylko w terminie złóż zażalenie na to postanowienie do sądu za pośrednictwem prokuratora.
Dlaczego do Sądu ?

Błędne pouczenie, do sądu na podstawie art. 465 par. 2 kpk.

Tak czy inaczej po wyprostowaniu sytuacji będziesz odpowiadał za wypadek. Wobec dotychczasowej niekaralności kara pewnie nie będzie wysoka (według kodeksu maksymalnie 3 lata), natomiast sąd może i prawdopodobnie orzeknie zakaz prowadzenia pojazdów.

gregor15 napisał:
Błędne pouczenie, do sądu na podstawie art. 465 par. 2 kpk.
kpk
Przepis prawny:
Art. 465.
§ 2. (...) chyba że ustawa stanowi inaczej.

Zgodnie z art. 137 ust. 1 pkt. 1 prd, dopóki toczy się postępowanie przygotowawcze prokuratorem do którego będzie trzeba złożyć zażalenie będzie Prokurator Okręgowy, a nie Sąd Rejonowy.

Zażalenie służy do Sądu.

art. 137 ust. 1 pkt. 1 prd - ten przepis mówi, kto i na jakim etapie wydaje postaowienie o zatrzymaniu prawa jazdy, a nie kto i kiedy rozpoznaje zazalenie na takie postanowienie.

jeżeli kierowca miał kat. B i C a Sąd odstąpił od zakazu na B to musi przejść badania psychologiczne? (one są dla kat. C?)

Mam pytanie do osób które składały wnioski o zmianę środka karnego na zakaz prowadzenia pojazdów nie wyposażonych w blokadę alkoholową , ile czekaliście na rozpatrzenie takiego wniosku i jak to się odbyło czy byliście na rozprawi czy odbyło się waszej obecności , jak sąd uzasadniał wyrok. Czy zdarzył się komuś przypadek odmówienia takiej możliwości .
Mój przypadek to bliska mi osoba która niestety nie do końca świadoma że jeszcze w organiźmie zalega alkohol i wpadka . Stało się , przeprawa z sądem trwała 18 miesięcy , adwokaci , biegli , próba o warunkowe umorzenie nic nie dała , pomimo bardzo mocnych dowodów na temat zdrowia i wątpliwości badania alkomatem gdzie na komendzie wynik był bardzo wysoki 1pr. a badanie niezależnym alkomatem Atestowanym i używanym w innych organach służb , próba podważenia wyniku (nie realna , bo alkomat miał jeszcze aktualne badania legalizacji i takie tam. ) zeznania policjantów którzy tego dnia zatrzymali tą osobę i zeznali oboje zgodnie że osoba nie wykazywała oznak bycia pod wpływem alkoholu i nie było czuć od niej żadnego odoru i woni alkoholu , badanie alkomatem innym wykazało w wydychanym powietrzu 0,13 . Zmarnowane dużo pieniędzy i czasu na biegłych i adwokatów . wiadomo że nie ma możliwości odzyskania prawa jazdy , z tego też powodu złożony wniosek o zmianę środka karnego połowa okresu mineła 07.12.2016 wniosek złożony 09.01.2017. próbowałem się czegoś dowiedzieć w sądzie na temat terminu . to zostałem potraktowany arogancko i pogardliwie , z kwitkiem że sąd nie jest związany żadnym terminem i jak będzie chciał to zrobi to posiedzenie kiedy będzie chciał . Osoba ta leczy się onkologicznie i ma bardzo utrudniony dojazd do lekarzy , także zależy bardzo na odnowieniu uprawnień .

A czy ta osoba wykonala juz badania psychologiczne i lekarskie? Ja od zlozenia wniosku czekalem ok. 3 miesiace. Sad sie przychylil do mojego wniosku argumentujac to tym ze zamontowana w aucie blokada bedzie gwarantem ze nie bede jezdzil w stanie nietrzezwosci. Na posiedzeniu nie bulem. Dostalem koncowa decyzje poczta. Musisz czekac cierpliwie. Narazie na forum slyszalem tylko o jednej odmowie ale nie pamietam okolicznosci

Tak wszystkie badania zrobione ( skierował wydział komunikacji na badania do WOMP. ) były też wizyty kuratora . Wszystko pozytywnie .

możesz cos więcej powiedzieć jak wyglądała spr. z kuratorem?

D-Anna napisał:
możesz cos więcej powiedzieć jak wyglądała spr. z kuratorem?

Głównie wypytywała o to czym się teraz ta osoba zajmuje , czy pracuje czy były jakieś konflikty z prawem czy opłacone - zapłacone świadczenia na rzecz sprawy , generalnie pierdoły.

Zakaz prowadzenia kategoria B-prosze o pomoc

Dziś o północy tj. 01.04 mija roczny zakaz prowadzenia pojazdów, który nałożono na mnie przez sąd za spowodowanie wypadku na podstawie artykułu 177 kk. Prawo jazdy miałem zatrzymane jedynie przez 14 dni przez policje po zdarzeniu. Nastepnie aż do apelacji przez 1.5 roku jeździłem. Po wyroku II instancji zwróciłem dokument do wydzialu komunikacji. NIE DOSTAŁEM skierowania na badania przez cały okres zakazu. Pani w urzędzie powiedziała, że na 90% wpłynie taki wniosek z policji. Moje pytanie jest następujące: Przez jaki okres PO UPŁYNIĘCIU zakazu i odebraniu prawa jazdy z wydziału komunikacji komenda policji może zostać "natchniona" i wystawić skierowanie?
Dziękuję za konkretne wypowiedzi

Nie wydadzą ci ci prawa jazdy w urzędzie komunikacji do puki nie zrobisz badań w Womp i nie otrzymasz pozytywnego orzeczenia które musisz dostarczyć do wydziału komunikacji. Przy okazji jak będziesz na badaniach w Womp i będą pytać czy na coś chorujesz czy chorowales nie przyznawaj się. Ja się przyznałem że leczyłem się po napadzie kilka lat temu u psychiatry bo miałem zespół stresu pourazowego, to wysłali mnie na dodatkowe badania psychologiczne i kazali przynieść ksero dokumentów od psychiatry, kolejne wydatki i strata czasu bo wszystko się odleglo w czasie.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

@tezetwu

Wydadzą, bo w przypadku wypadku badania psychologiczne nie są OBLIGATORYJNE, jak w przypadku uzyskania 24 pkt, czy jazdy po alko. Mogą, ale nie muszą być wymagane.

JanKar napisał:
@tezetwu

Wydadzą, bo w przypadku wypadku badania psychologiczne nie są OBLIGATORYJNE, jak w przypadku uzyskania 24 pkt, czy jazdy po alko. Mogą, ale nie muszą być wymagane.

Raczej odwrotnie. To badania lekarskie nie są obowiązkowe po wypadku, za to psychologiczne owszem są. Wszystko wynika z ustawy o kierujących pojazdami (art. 75 i 82). I nie kieruje na nie policja, tylko starosta.

yellowman napisał:
Raczej odwrotnie. To badania lekarskie nie są obowiązkowe po wypadku, za to psychologiczne owszem są. Wszystko wynika z ustawy o kierujących pojazdami (art. 75 i 82). I nie kieruje na nie policja, tylko starosta.

Oczywiście mogę się nie znać, bo wiem tyle ile powiedziała urzędniczka. Stwierdziła wprost, że to policja może zgłosić się do wydziału z takim wnioskiem. Jeśli nie zrobią tego szybciej niż ja zgłoszę się po odbiór to mi je wydadzą. Po wydaniu może wpłynąć taki wniosek np: we wtorek i wtedy nie muszę go zwracać, a na wykonanie tych badań mam 90 dni. Wszystko wydaje się proste, ale nie mam pojęcia jaki jest czas, w którym takie skierowanie może zostać wystawione. Nie może przecież za 3 miesiące, pół roku, bo to bez sensu. Dla przykładu mam znajomego, który stracił prawko za alko na 8 miesięcy i dostał skierowanie zaraz po rozprawie. Ja natomiast mam okres zakazu za sobą, a dalej nic stąd moje pytanie przez jaki okres mogę jeszcze oczekiwać na takie skierowanie

jeżeli kierowca miał B, C, CE i Sąd odstąpił od zakazu na B to czy może się poruszać ciągnikiem rolniczym z podwieszanym sprzętem?

Odzyskałem prawojazdy. Ale termin na 3 lata. I WOMP wystawił mi orzeczenie w którym jest badanie na za trzy lata. Orientujecie sie czy kolejne badanie za trzy lata bedzie płatne ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót