Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Zapytam raz jeszcze kierowca został zatrzymany, 5 minut po spożyciu alkoholu został zbadany alkomatem przesiewowym, gdy zapaliła się czerwona lampka to od razu został zbadany alkomatem podręcznym i wykazało 0,44 mg po 15 min. wynik był 0,17 mg

W protokole jest, że spożył alkohol 5 min. przed dmuchaniem w podręczny. Rozbieżność między 1 a 2 wynikiem jest ponad 50% więc to potwierdzenie, że alkohol był spożyty 5 min. przed badaniem. Czy w instrukcji urządzenia można znaleźć margines błędu między 1 a 2 badaniem?

Czy pierwszy wynik 0,44 mg można w jakiś sposób podważyć bo nie upłynęło 15 min. od chwili spożycia?

Kenny97 napisał:
Czy pierwszy wynik 0,44 mg można w jakiś sposób podważyć bo nie upłynęło 15 min. od chwili spożycia?
Czy Ty w ogóle przeczytałeś to co wyżej napisałem?

Po pierwsze to wynik badania alkomatem przesiewowym jak i podręcznym nie jest wiarygodnym dowodem w sprawie karnej, więc już to wystarczy podważyć...

aliaton7035333 napisał:
Czy Ty w ogóle przeczytałeś to co wyżej napisałem?

Po pierwsze to wynik badania alkomatem przesiewowym jak i podręcznym nie jest wiarygodnym dowodem w sprawie karnej, więc już to wystarczy podważyć...

przepraszam, nie spojrzałem w górę

podważyć można ale to od Sądu zależy czy się przychyli to już inna sprawa? czy z alkomatu podręcznego można zrobić wydruk czy tylko ze stacjonarnego?

pb34499 napisał:
Niestety, bzdura.

sory zasugerowałem się kilkoma artykułami prasowymi

ale jak rozumiem alkolock służy do zastąpienia odpowiednio kiedy upłynął wskazany w ustawie czas ,do zastąpienia środka karnego jakim jest zakaz i nie jest to obowiązkowe działanie narzucane administracyjnie ,ale pewnie nie jeden skorzysta przy długim zakazie .
a po spożyciu godzenie się na zakładanie blokady wymaga dużego zastanowienia jedynie chyba tylko przy maksymalnym 3 letnim zakazie . który chyba raczej rzadko jest stosowany no bo zapis mówi że można to zakładać po 18 mieś zakazu
więc przy wykroczeniach raczej nieprzydatne

Ostatnia edycja:
Co Ty opowiadasz? Gdzie w przepisie jest napisane ze blokade mozna montowac po 18 miesiacach? (caly czas mowa o wykroczeniu). Dostaniesz np 10 miesiecy zakazu wiec po 5 mozesz pisac wniosek o zamiane.

Przepis prawny:
Art. 182a. § 1. Jeżeli zakaz prowadzenia pojazdów był wykonywany przez okres co najmniej połowy orzeczonego wymiaru, a w przypadku zakazu prowadzenia pojazdów orzeczonego na podstawie art. 42 § 3 lub 4 Kodeksu karnego przez okres co najmniej 10 lat, sąd może orzec o dalszym wykonywaniu tego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, o której mowa w art. 2 pkt 84 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2012 r. poz. 1137, z późn. zm.), jeżeli postawa, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz zachowanie w okresie wykonywania środka karnego uzasadniają przekonanie, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę nie zagraża bezpieczeństwu w komunikacji. Przepis art. 182 § 1 stosuje się odpowiednio.

Ostatnia edycja:
i znowu macie rację zbyt szybko czytam bez interpretacji to się tyczyło osob przede wejściem ustawyi nie kw
zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 20 marca 2015r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw, która wchodzi w życie z dniem 18 maja 2015r. wobec osób, w stosunku do których przed dniem wejścia w życie ustawy orzeczono prawomocnym wyrokiem środek karny zakazu prowadzenia pojazdów na podstawie ar. 42 § 2 k.k. stosuje się art. 182a k.k.w. jeżeli środek karny był wykonywany przez co najmniej 18 miesięcy.

thug1 napisał:
sory zasugerowałem się kilkoma artykułami prasowymi
thug1 napisał:
i znowu macie rację zbyt szybko czytam bez interpretacji
Więc może przestań czytać jakieś bzdury i następnie je powtarzać, ponieważ ciągle wprowadzasz ludzi w błąd, którzy w ogóle się na tym nie znają. Najlepiej wy-edytuj te wpisy, żeby ktoś kto będzie w przyszłości to czytał nie był błędnie poinformowany.

Kenny97 napisał:
to od Sądu zależy czy się przychyli to już inna sprawa?
Instytut Ekspertyz Sądowych stwierdził, że wyniki badania alkomatem podręcznym powinny zostać zweryfikowane badaniem przy użyciu alkomatu stacjonarnego lub poprzez analizę krwi.

Alco-Sensor IV i Alkometr A 2.0 są wyposażone w drukarkę, która drukuje wyniki. Tyle, że są to alkomaty "stacjonarne" .

Kenny97 napisał:
sąsiad dmuchał ok. 5 minut po łyku piwa
Kenny97 napisał:
Pierwsze dmuchanie wykazało 0,44 mg drugie już 0,17, kolejne 0,16 mg.
Takie stężenie 5min po łyku piwa? Kompletnie się to kupy nie trzyma ani nie jest zbyt wiarygodne...

Ostatnia edycja:
aliaton7035333 napisał:
Instytut Ekspertyz Sądowych stwierdził, że wyniki badania alkomatem podręcznym powinny zostać zweryfikowane badaniem przy użyciu alkomatu stacjonarnego lub poprzez analizę krwi.

Alco-Sensor IV i Alkometr A 2.0 są wyposażone w drukarkę, która drukuje wyniki. Tyle, że są to alkomaty "stacjonarne"

Takie stężenie 5min po łyku piwa? Kompletnie się to kupy nie trzyma ani nie jest zbyt wiarygodne...
1. policja odmówiła badań krwi i kazała dmuchać po 5 min. od spożycia
2. no właśnie rozbieżność między 1 a 2 wynikiem to ponad 50% i uważam, że policja miała to po prostu gdzieś

Alco-Sensor IV to jest alkomat podręczny tak czytam w opisie urządzenia więc to, że ma drukarkę nie może go czynić nagle stacjonarnym?

Kenny97 napisał:
1. policja odmówiła badań krwi i kazała dmuchać po 5 min. od spożycia
To po co dmuchał jak odmówiono badania krwi? ... Gdyby nie dmuchał (bo nie musi) to wtedy muszą jechać "na krew" . Poza tym nie podpisywał takiego potwierdzenia, że nie żąda badania krwi?

Kenny97 napisał:
2. no właśnie rozbieżność między 1 a 2 wynikiem to ponad 50% i uważam, że policja miała to po prostu gdzieś
Miała gdzieś, bo im to "zwisa" . Jednak miało by to sens gdy faktycznie był to tylko "łyk piwa" , stężenie utrzymywało się w jamie ustnej i dlatego było takie wysokie. Tak samo jak były przypadki, że za płyn "listerine" ludzie potracili prawo jazdy.

Tyle tylko, że właśnie dlatego robi się 3 pomiary aby dokładniej to stwierdzić. Dwa ostatnie które podałeś w ogóle się nie zgadzają wg mnie. Są zbyt podobne do siebie. Wygląda to tak gdyby piwo zostało w całości spożyte.

aliaton7035333 napisał:
To po co dmuchał jak odmówiono badania krwi? ... Gdyby nie dmuchał (bo nie musi) to wtedy muszą jechać "na krew" . Poza tym nie podpisywał takiego potwierdzenia, że nie żąda badania krwi?
no właśnie tego nie wiem czy jest notatka policjanta, że to on się nie zgodził na krew natomiast w zeznaniach obwinionego jest to podane

człowiek w stresie to robi to co policjant każe, więc policjant kazał dmuchać a nie na krew bo to jeszcze gorzej no i wyszło jak wyszło

Kenny97 napisał:
człowiek w stresie to robi to co policjant każe
Każdy robi to co chce, ja też miałem wiele sytuacji różnych i nie skakałem tak jak mi zagrali. Trzeba znać swoje prawa.

Jest jeszcze kwestia tego, że w radiowozie się wszystko nagrywa, więc jeśli żądał badania krwi w radiowozie to wypadało by to nagranie odsłuchać...

Policja nie ma prawa odmówić badania krwi!
Jeżeli podpisał, to zaliczą pierwszy wynik

Witam w ub roku zatrzymała mnie policja do rutynowej kontroli (w maju posiedzienie) z pomiaru na alkomacie przenośnym 0,27 0,29 po 20 minutach na stacjonarnym na komendzie 0,22 , 0,23 0,21 , postawiono mi zarzut art 178 kk , doszukałem sie informacji że badanie przenośnym alkomatem nie może slużyć jako dowód w sprawie karnej (Badanie szybkim analizatorem wydechu nie może stanowić dowodu w sprawie przeciwko kierowcy) czy faktycznie tak jest? i mam szanse że sąd uzna że popełniłem jedynie wykroczenie ? XXXXXXXXXXXXXX

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przeczytaj to co pisałem stronę wcześniej... Jako dowód w sprawie nie jest wiarygodne badanie alkomatem podręcznym, a nie "przenośnym" .

aliaton7035333 napisał:
wynik badania alkomatem przesiewowym jak i podręcznym nie jest wiarygodnym dowodem w sprawie karnej
A to niby dlaczego?

Alkomaty są atestowane, posiadają homologację dopuszczoną na rynek Polski.

Ripper napisał:
A to niby dlaczego?
Dlatego, że przesiewowy posiada duży margines błędu i nie pokazuje nawet stężenia jakie jest. Zawsze po takim "wstępnym" badaniu jeśli wyświetli się inna lampka niż zielona są robione kolejne badania innym alkomatem.

Jeśli chodzi o podręczny to wynik też może (nie musi) być błędny ze względu chociażby na temperaturę operacyjną otoczenia takiego urządzenia. Z tego co wiem wyniki w większości są poprawne, jednak muszą być wykonane minimum 2 . W przypadku alkomatu stacjonarnego przyjmuje się już pierwszy wynik jako prawidłowy. Dlatego wyniki badania alkomatem podręcznym powinny zostać potwierdzone badaniem przy uzyciu alkomatu stacjonarnego lub poprzez badanie krwi.

Żaden z powyższych argumentów nie świadczy o tym, że wyniki badań takimi alkomatami nie mogą stanowić wiarygodnych dowodów w sprawie karnej.

Witam. Jestem nowy na forum i prosilbym o pomoc.Wiec. zostalo mi zatrzymane prawko na 6 miesiecy dnia 21 12 2015 za nie zatrzymanie sie do kontroli art 92 wyrok sie uprawomocnilo dnia 01 03 2016 dodam ze po badaniu alkomatem bylem trzezwy.Okolicznosci byly inne niz opisal pan policjant,ja mam pytanie czy moge sie starac o zawieszenie kary po uplywie trzech miesiecy . DZIEKUJE ZA JAKAKOLWIEK ODPOWIEC.

Ostatnia edycja:
Czy jeżeli policja zatrzymuje nietrzeźwego na drodze publicznej to czy musi sporządzić jakiś protokół kto odebrał auto nietrzeźwego, spisać dane tej osoby itp. ?

prawo o ruchu drogowym
Art. 130a
2.Pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy:
1)kierowała nim osoba:
a)znajdująca się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
4.Decyzję o przemieszczeniu lub usunięciu pojazdu z drogi podejmuje:
1)policjant - w sytuacjach, o których mowa w ust. 1-3;

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót