Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
TU JEST CZARNE NA BIAŁYM Kara za ponowne prowadzenie samochodu w stanie nietrzeźwości
Opublikowano 19 września 2013, autor: Mariusz Stelmaszczyk
Zgodnie z art.178a§4 k.k. sprawca przestępstwa prowadzenia samochodu w stanie nietrzeźwości, który był uprzednio karany za to przestępstwo, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. Przepis ten, zaostrzający odpowiedzialność karną osób, które ponownie wsiadły za kierownicę samochodu pod wpływem alkoholu, został wprowadzony do Kodeksu Karnego nowelą z dnia 12 lutego 2010r. i wszedł w życie z dniem 1 lipca 2010r.

Popełnienie przestępstwa kierowania samochodem w stanie nietrzeźwości przez osobę nie karaną dotąd za to przestępstwo jest zagrożone, zgodnie z art.178a§1 k.k., karą grzywny, karą ograniczenia wolności albo karą pozbawienia wolności do lat 2. Zdarza się bardzo rzadko, by Prokurator wnosił o skazanie sprawcy tego przestępstwa na karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania.

Zupełnie inaczej jest w przypadku ponownego popełnienia przestępstwa prowadzenia samochodu w stanie nietrzeźwości. Sprawca tego przestępstwa ponosi surowszą odpowiedzialność karą z art.178a§4 k.k. od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności. Z mojego doświadczenia zawodowego wynika, że w takich przypadkach Prokuratorzy żądają wymierzenia oskarżonemu kary od 6 miesięcy do 1 roku bezwzględnej kary pozbawienia wolności, a więc bez warunkowego zawieszenia jej wykonania oraz długiego zakazu prowadzenia samochodów rzędu 3-10 lat.

Jeżeli zatem zostałeś oskarżony o ponowne popełnienie przestępstwa prowadzenia samochodu w stanie nietrzeźwości z art.178a§4 k.k., wówczas grozi Ci skazanie na karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania.

Warunkiem poniesienia surowszej odpowiedzialności karnej z art.178a§4 k.k. jest uprzednia karalność za przestępstwo prowadzenia samochodu w stanie nietrzeźwości aktualna w dacie wydania przez Sąd wyroku skazującego. Nie ponosi odpowiedzialności karnej z art.178a§4 k.k. nietrzeźwy kierowca, skazany uprzednio za to przestępstwo, jeżeli nastąpiło jego zatarcie przed datą wydania przez Sąd wyroku.

Najlepiej zilustrować to na przykładzie:

Jan Kowalski jest skazany za przestępstwo prowadzenia samochodu w stanie nietrzeźwości. Przed zatarciem wyroku popełnił kolejne przestępstwo prowadzenia samochodu pod wpływem alkoholu. W akcie oskarżenia Prokurator zarzucił mu więc popełnienie ponownie przestępstwa prowadzenia pojazdu w stanie nietrzeźwości z art.178a§4 k.k. Jeżeli w trakcie postępowania karnego, przed jego zakończeniem poprzednie skazanie Jana Kowalskiego ulegnie zatarciu, na skutek upływu czasu, wówczas Sąd powinien skazać Jana Kowalskiego za przestępstwo z art.178a§1 k.k. eliminując §4 k.k. Uprzednia karalność Jana Kowalskiego za wcześniejsze przestępstwo prowadzenia auta pod wpływem alkoholu musi zatem zachodzić nie tylko w momencie popełnienia czynu, ale również w dacie wydania wyroku skazującego. CZYLI JAK JEST ZATARTE NIEMOGA MNIE KARAC Z 4 TEGO TYLKO 1 WSZEGO

No wlasnie wiec dlaczego chca Cie karac za paragraf 4?

par 4 to recydywa jak co wyzej jest napisane Warunkiem poniesienia surowszej odpowiedzialności karnej z art.178a§4 k.k. jest uprzednia karalność za przestępstwo prowadzenia samochodu w stanie nietrzeźwości aktualna w dacie wydania przez Sąd wyroku skazującego. Nie ponosi odpowiedzialności karnej z art.178a§4 k.k. nietrzeźwy kierowca, skazany uprzednio za to przestępstwo, jeżeli nastąpiło jego zatarcie przed datą wydania przez Sąd wyroku

No ale dareczek się powtarzasz, a jak ma się to do ciebie, przecież jak się zatarło to nie grozi ci więzienie, idź i sprawdź swoje papiery to koszt 30 zł. Ja jutro idę dla świętego spokoju sprawdzić,mimo iż w moim przypadku za pierwszym razem miałem warunkowo umorzone postępowanie to nawet jeśli się nie zatarło jakimś cudem, pewnie w najgorszym wypadku dostane zawiasy... Ale chcę wiedzieć na czym stoję i jak mogę się bronić, jeśli jestem czysty, chcę powalczyć znów o warunkowe zawieszenie kary...
Jutro napiszę czego się dowiedziałem... Myślę że w po niedzieli i tak zostanę wezwany na policję ...

tak nie grozi mi wiezienie i niemoga mi zabrac prawka na dozywotni zakaz i 10 tys powinienem dostac 3-15 lat zakazu i 5 tys

krakow_007 napisał:
Okazalo sie ze mialem nawiazke do zaplaty 200zl ktorej nie zaplacilem a fundusz na ktory byla owa nawiazka zasadzona nic sie nie upomnial. Zlapali mnie drugi raz i okazalo sie ze skazanie widnieje przez to ze tego nie zaplacilem i prokurator mnie chcial skazac za par 4
To dlaczego jej nie zapłaciłeś?
dareczek123 napisał:
widocznie jestem nie wykreslony z krk
To idź i sprawdź czy masz czysty KRK... Jeśli nie jest czysty to złóż wniosek o wykreślenie. Nawet jeśli tam dalej widniejesz to i tak sąd nie może się powoływać na uprzednią karalność...

Chyba, że tak samo jak "krakow" nie zapłaciłeś jakiejś nawiązki i dlatego dalej widniejesz, ponieważ dalej nie wykonałeś kary... Polecałbym Ci szybko ogarnąć sprawę i wynająć jakiegoś prawnika.

Art.178a par 4 to co dwudziesty idzie za kratki na kilka miesięcy

aliaton7035333 napisał:
To dlaczego jej nie zapłaciłeś?
To byly czasy gdy kiepsko u mnie z kasa bylo a ze sie nie upominali ze mam zaplacic to po kilku latach o tym zapomnialem. Na szczescie zaplacilem to dzien przed rozprawa i prokurator zmienil kwalifikacje prawna czynu z par 4 na par 1. Jak bym tego nie zaplacil to bym musial isc siedziec na rok przez niezaplacenie 200zl

dareczek123 napisał:
tak nie grozi mi wiezienie i niemoga mi zabrac prawka na dozywotni zakaz i 10 tys powinienem dostac 3-15 lat zakazu i 5 tys
No wreszcie pojmujesz dlatego radze Ci sprawdzic czemu prokurator zmienia Ci paragraf 1 na 4 zeby pozniej nie bylo za pozno bo za paragraf 4 ciezko bedzie ugrac zawieszenie
leon39 napisał:
Art.178a par 4 to co dwudziesty idzie za kratki na kilka miesięcy
Skad niby masz takie statystyki? Bo chyba z ksiezyca

Kumpel z art.178a par 4 nie dostał nawet zawiasów tylko prace społeczne, gdyby miał kase dostał by grzywne

Znam ten art. Jest tam napisane ze
Przepis prawny:
Jeżeli ustawa przewiduje zagrożenie karą pozbawienia wolności nieprzekraczającą 8 lat, można zamiast tej kary orzec grzywnę albo karę ograniczenia wolności, o której mowa w art. 34 wymiar kary ograniczenia wolności § 1a pkt 1 lub 4.
Mozna ale nie jest to obligatoryjne. I nie mowie ze nieda sie zawiesic kary przy par 4. Da sie ale musza wystapic szczegolne okolicznosci pozwalajace to zrobic

Ostatnia edycja:
Po jakim czasie i kto wysyła na skierowania na badania lekarskie psychologiczne ? ktoś mądry wie ? :)

Mnie przyszlo po ok 5 miesiacach od zatrzymania prawa jazdy z urzedu miasta krakowa.

Mi doszło kilka dni temu, a od wyroku minęło 2,5miesiąca... Dlaczego tak wcześnie wysyłają na te badania? W ciągu miesiąca mam je zrobić wyczytałem, komu to potrzebne teraz skoro mam zabrane prawko na 3lata (moim celem jest skrócenie do 18 miesięcy)

Mozesz badania zrobic pozniej. Nie musisz w miesiac

u mnie taka sytuacja że zatrzymane grudnia 9. i ostatni list jaki dostałem to " starostwo powiatowe " że zakaz prowadzenia na okres 9 miesięcy a najlepsze to : od dnia 09.12.2015 do 16:09.09 :/ pisze że na 9 miesięcy a jest ponad 9 prawie 10 :/

Chodzi o to, że do więzienia tak szybko nie wsadzają, ponieważ za dużo kosztuje utrzymanie takiego więźnia i nie opłaca się to.

Tyle tylko, że dożywotni zakaz to też paranoja...

Mam pytanie co badają w takim WOMP?
Zarejestrowałem się na 23maja, póki co jeszcze musze zrobić testy psychologiczne.
Może mi ktoś powiedzieć co będzie na takim teście i na tych badaniach?,
Zdziwiony jestem po co im książeczka wojskowa i dlaczego mam być na czco?

Jacyków na czco musisz być bo będą ci pewnie badać krew na próby wątrobowe, by sprawdzić czy nie chlejesz ostro :) Dziwna sprawa bo mi np. za pierwszym razem w ogóle krwi nie badali... Może to jakoś na wyrywki robią, nie wiem... A i polecam uzbroić się w cierpliwość 3-4 h nie twoje...
życzę powodzenia...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót