Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Za każdym razem wysyłają na badania lekarskie (psychologiczne) ? tak mi mówiła kobieta w wydziale komunikacji

Ostatnia edycja:
mój czyn 0,23 i 0,21 jaka to kwalifikacja + rok temu zrobione te badania lekarskie i psychologiczne. 9 miesięcy.

Jazda pod wplywem alkoholu a niewstawienie sie w sadzie.

Witam,
Wyjechalem za granice do pracy, jednak przed wyjazdem zdarzyl mi sie lekki wybryk... wracajac nastepnego dnia samochodzem, policja wziela mnie na kontorle trzezwosci, no i mialem 0,28 promila, jednak juz mialem zarezerwowany termin wylotu, nie wstawilem sie ani na przesluchanie w sprawie, ani na pozniejsze wezwania sadowe, czy grozi za to jakas wieksza kara badz wieksze kosekwencje? Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam

RE: Jazda pod wplywem alkoholu a niewstawienie sie w sadzie.

Po pierwsze to jestes pewny ze miales 0.28 promila czy moze 0.28mg/l? Po drugie dobrze ze sie nie wstawiles. Lepiej sie juz nie wstawiaj.

promila na pewno, z tego co sie dowiedzialem to jest to wykroczenie, a nie wyrok. Bo teraz rodzice dzwonili do mnie i mowili, ze policja mnie szuka i nie chce podac szczegolowych informacji, jak moge rozwiazac ta sprawe?

Skoro 0.28 promila to jest to wykroczenie z art 87 § 1 kw. A dakej jestes poza krajem? Jesli tak to jak dlugo?

Ostatnia edycja:

Tak, dalej jestem, bede dopiero albo w maju, albo w lipcu w Polsce, co najlepiej zrobic zeby sie jakos teraz dowiedziec o co chodzi?

Sprobuj sie skontaktowacz z osoba prowadzaca sprawe telefonicznie i moze podpowie Ci co zrobic w tej sytuacji

To ja jeszcze mam pytanko... Moja zdarzenie stało się w czwartek, do dzisiaj nikt z policji ze mną się nie kontaktował w sprawie stawienia się na przesłuchanie. Jak myślicie mogę zadzwonić na komendę i zapytać co i jak?? bo przyznam szczerze cała ta sprawa spędza mi sen z powiek, chciałbym już przynajmniej przesłuchanie mieć za sobą i wiedzieć ew. co mnie czeka... Rozmawiałem ze znajomym policjantem, mówił, że jak mam czyste papiery to bym prosiło umorzenie postępowania, zaproponował rok bez prawka na kat.b i grzywnę...
Myślicie, że prokurator może iść na takie coś ??
A i jeszcze jedno, co prokurator będzie o mnie jeszcze sprawdzał, prócz tego czy nie byłem karany??

policja przysle ci wezwanie na posterunek i tam bedzie takie małe przesłuchanie czy chcesz przyznac sie z art:335 czy nie jak nie to sprawa w sadzie ja czekałem wiecej jak miesiac na weawanie 21 stycznia zostałem zatrzymany a 29 lutego byłem na posterunku to tez zalerzy ile maja roboty z nami hehe

aha.... bo mi powiedzieli, że mam podać nr tel i będą dzwonić... no i tak czekam...

moga zadzwonic ja tak miałem za drugim razem jak zmieniali mi wyrok zadzwonił w poniedziałek ze w srode do mnie zadzoni i umowimy sie na ktora mam przyjsc po tygodniu przyszło wezwanie ze za dwa tygodnie mam sie stawic

jezeli przyznasz sie z art; 335 to policjant musi opisat twoj stan majątkowy czyli czy masz cos na siebie samochod mieszkanie ziemie firme czy jestes bezrobotny czy pobierasz zasiłek z mopsu, ja niemam nic na siebie a do samochodu dopisałem zone w pazdzierniku jak zmieniałem auto to niemoga zabrac i jezeli niemasz nic, ja jestem bezrobotny pobieram zasiłek z mopsu mam dwoje dzieci 8 i 2 lata jestem jedynym zywicielem rodziny wtedy moze dostane lagodny wyrok czyli 3 lata i 5 tys bo chciałem grzywne a mniej sie nieda heh

a naprawde pracuje zagranica czesto na czarno bo lepiej płaca hehe

Takim kombinatorom na forum nie pomagamy - mod.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dareczek nie rozumie twojego rozbawienia...
dla mnie to bardzo poważna sprawa....
ciężko mi zrozumieć ludzi, którzy do tego typu spraw podchodzą z takim luzem...
ja czuję się jak najgorszy kryminalista, ciężko sypiam nocami, ciągle się martwię, co ze mną będzie... eeeh szkoda gadać...
No ale sam sobie naważyłem tego piwa...

tezetwu napisał:
ciągle się martwię, co ze mną będzie...

a co ma być? Przecież masz odpowiednie paragrafy i na tym się opierasz... Nic innego nie mogą wymyślić. Sąd musi opierać się na prawie które obowiązuje.

aliaton7035333 napisał:
a co ma być? Przecież masz odpowiednie paragrafy i na tym się opierasz... Nic innego nie mogą wymyślić. Sąd musi opierać się na prawie które obowiązuje.
Aliaton fajnie ci się pisze a ja serio boję się że mnie zamkną. Dla mojej rodziny sprawa karna to zło i patrzą na takiego jak na najgorszego przestępcę

Dzień dobry.

Mam kilka pytań, na które odpowiedzi nie udało mi się znaleźć w Internecie. Bardzo proszę o pomoc.

Chciałbym się dowiedzieć, czy w świetle nowych przepisów, jeżeli ktoś jechał po alkoholu, to do zapadnięcia i uprawomocnienia się wyroku za dalszą jazdę samochodem grozi tylko mandat 50zł za brak dokumentu, czy jakieś poważniejsze konsekwencje? Pytam, ponieważ mam do zrobienia przeprowadzkę, w godzinach w których nie bardzo mam kogo poprosić o pomoc, a wszystko w obrębie jednego osiedla. Jeżeli konsekwencje nie przekraczają mandatu, to zrobię to sam, ale jeżeli grozi mi coś więcej, to wolę wykombinować co innego i nie pogarszać swojej sytuacji. Informacje udało mi się znaleźć tylko z okresu sprzed wprowadzenia nowych przepisów i wtedy groził za to tylko mandat.

Druga rzecz, to kwestia spotkania z prokuratorem. Zgodziłem się na dobrowolne poddanie się karze jeszcze na komisariacie, teraz nie jestem pewien, czy był to dobry pomysł i chciałbym się spotkać z panią prokurator. Wybieram się jutro do biura podawczego prokuratury zmienić adres korespondencyjny, czy podadzą mi tam nazwisko? I jak się potem z prokuratorem kontaktować? Na stronie internetowej tej prokuratury figurują dane kontaktowe jedynie do prokuratora rejonowego i jego zastępcy.

Będę bardzo wdzięczny, jeżeli ktoś zechce udzielić mi odpowiedzi. Pozdrawiam.

Jeżeli pierwsze badanie alkomatem zostanie anulowane to czy w sprawie dowodem jest teraz drugie badanie?

Biegły ocenił, że pierwsze badanie zostało źle przeprowadzone i nie jest wiarygodne i nie może być w żadnym wypadku dowodem w sprawie. Policja chce zmienić kwalifikację czynu z przestępstwa na wykroczenie.

Witam ponownie...
Dzisiaj przyszło mi wezwanie na przesłuchanie w charakterze oskarżonego z art. 178a § 1k.k ( jest jedynka zamiast 4 uuuf kamień z serca ). Mam się wstawić 19 maja
Czyli krakow 07 miałeś rację tamto z przed 4 lat się zatarło...
Teraz nie wiem jak się zachować na przesłuchaniu, czy samemu mogę zaproponować sobie karę ?? Myślicie, że realne jest wywalczenie warunkowego umorzenia postępowania, zakaz na kat. b ( jedynie taką mam) na rok...??? Zależałoby mi by wywalczyć zakaz na b a nie na wszelkie pojazdy mechaniczne, bo wtedy mógłbym skuterem do pracy dojeżdżać a tak dupa autobusami i to z kiepskim połączeniem...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót