Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mirek1950 napisał:
ilość dokonanych pomiarów w okresie ważności legalizacji czy warunki przechowywania. Gdzieś czytałem, że po ok. 500 pomiarach przyrząd należy ponownie poddać badaniom czy wzorcowaniu.
Tak jest w "tanich" alkomatach... W tych porządnych kalibrację wykonuje się raz na 12 miesięcy bez względu na stan licznika, czujnik jest na tyle profesjonalny i trwały, że nie ma innej potrzeby. Wyobraź sobie, że policja tyle pomiarów potrafi wykonać w jeden dzień...

Z resztą jeśli masz do tego zastrzeżenia to przecież masz wgląd w akta swojej sprawy, sprawdź.

Dla mnie to też nie jest możliwe, trzeźwienie po 100ml wódki to 4-5 godz od spożycia. Poza tym przy takim stężeniu na pewno nie czułbyś się "trzeźwy" ..

mirek1950 napisał:
Witam,
prawo jazdy mam od 1992r. Żadnego mandatu nawet za tzw "nieprawidłowe parkowanie" czy niedozwoloną prędkość. Żadnej nawet stłuczki z własnej winy chociaż rozbito mi czterokrotnie moje samochody.
04.09.2016 (niedziela) piłem alkohol. W godz. od 15-te do 17-tej. Wypiłem łącznie 100ml wódki. Nie piłem więcej, bo wiedziałem, że następnego dnia będę jeździł samochodem.
Następnego dnia czyli w poniedziałek ok. godz. 6;30 (czyli ponad 14 godzin po) zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli i okazało się, że mam jeszcze w sobie ok. 0,26mg/l.
Byłem tym absolutnie zaskoczony, bo byłem pewien, że jestem już trzeźwy.
Mieszkam na dzielnicy od ponad trzydziestu lat i wiem, że co poniedziałek stoi tam patrol drogówki. Pchałbym się w ręce policji nie będąc pewnym trzeźwości?
Biorę leki na nadciśnienie i środki przeciwbólowe na stawy i kręgosłup. Dopiero teraz już po zdarzeniu dowiedziałem się, że środki te znacznie obniżają szybkość spalania alkoholu o czym żaden lekarz nawet nie wspomniał.
Ale do rzeczy.
Właśnie dostałem pismo z prokuratury, w którym p. prokurator oskarża mnie z art. 178a par.1kk.
W Pouczeniu pisze, że mogę złożyć zażalenie do Sądu rejonowego właściwego dla sprawy w terminie 7-miu dni od doręczenia poprzez prokuratora prowadzącego dochodzenie.

Jak mam złożyć jakieś zażalenie do Sądu skoro Sąd nie nadał mu jeszcze numeru?
Jak mam dalej postąpiś skoro w Postanowieniu nie ma ani słowa o dalszym przebiegu postępowania? Czy kieruje sprawę do Sądu czy coś innego?
Jakie mam szanse na pozytywne rozwiązanie sprawy? (w miarę). Najbardziej chodzi mi o zwrot prawa jazdy.
twoja szansa to zlożenie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania masz wtedy szansę na 12 miesięcy zakazu , złóż wniosek bezpośrednio do sądu opisz dokłanie dlaczego zasługujesz na dobrodziejstwo warunkowego umorzenia

"dobrodziejstwo" haha :D

Nie tylko, przy takim wyniku spokojnie można uznać błąd pomiaru i sprawa pójdzie o wykroczenie, bez żadnego "dobrodziejstwa" ... Chociaż dobrze by było gdybyśmy poznali wszystkie wyniki, nie tylko jeden

mirek1950 napisał:
mam jeszcze w sobie ok. 0,26mg/l
Jaki byl dokladnie pierwszy wynik? Popros o swiadectwo wzorcowania alkomatu i sprawdz tolerancje bledu pomiaru. Powinna nastapic zmiana kwalifikacji czynu z przestepstwa na wykroczenie bo blad zazwyczaj wynosi 0.01 mg/l

Ostatnia edycja:
dostałem orzeczenie negatywne, alkoholu nie piłem około 4-5 miesięcy a orzeczenie przyszło negatywne , jest to możliwe że pani doktor nie chce wydawać tak od razu orzeczenia lekarskiego z wynikiem pozytywnym ?

icedfan napisał:
jest to możliwe że pani doktor nie chce wydawać tak od razu orzeczenia lekarskiego z wynikiem pozytywnym ?
No jak widać jest to możliwe... Jesteś tego przykładem. To o co dokładnie poszło, że negatywne?

icedfan napisał:
dostałem orzeczenie negatywne, alkoholu nie piłem około 4-5 miesięcy a orzeczenie przyszło negatywne , jest to możliwe że pani doktor nie chce wydawać tak od razu orzeczenia lekarskiego z wynikiem pozytywnym ?
a psychologiczne też robiłeś? to jest osobno czy razem ? mnie też czekają badania w najbliższym czasie i nie wiem jak się przygotować ostatni raz alkohol piłem 10 mięsięcy temu ale jak powiem że nie pije to na testach wyjdzie ze alkoholik ;/ , co u Ciebie poszło nie tak że decyzja negatywna ?

zalamany_88 napisał:
a psychologiczne też robiłeś? to jest osobno czy razem ? mnie też czekają badania w najbliższym czasie i nie wiem jak się przygotować ostatni raz alkohol piłem 10 mięsięcy temu ale jak powiem że nie pije to na testach wyjdzie ze alkoholik ;/ , co u Ciebie poszło nie tak że decyzja negatywna ?

wszystkie badania robiłem jakie jest to możliwe, psychiatrę też miałem, Psychologiczne robiłem osobno bo nie chciałem w WOMP tam mają psychologów (kobiety) które są upierdliwe. Ja odkąd mi zabrali 09.12.2015 od tego momentu grube postanowienie zero picia alkoholu - (czyli upijania się) sporadycznie może wypiłem 5 piw do tego momentu ale przed badaniami jakieś 3 miesiące bez picia, No chyba że teraz mają takie technologie które pokażą picie alkoholu z przed 4 miesięcy, krew podobno mi wykazała picie alkoholu, chcę zobaczyć te wyniki podobno jest możliwość.

witam
3 wrzesnia skończył mi sie 3 letni sadowy zakaz prowadzenia pojazdów i moje pytanie jest takie czy nim zrobie prawo jazdy moge prowadzic skuter do 50cm?dziekuje z odpowiedz

Zakladajac ze cyfry w Twojej nazwie uzytkowkika (75) to Twoj rok urodzenia to mozesz :-)

icedfan napisał:
krew podobno mi wykazała picie alkoholu, chcę zobaczyć te wyniki podobno jest możliwość.
Napiszę Ci tak. To badanie z krwi jest bardzo złudne, ponieważ możesz brać np jakieś leki lub jeść "niezdrowo" i też może Ci wyjść, że jesteś alkoholikiem... Nie wiem jak tam z piciem u Ciebie, ponieważ jak wiele lat piłeś sporo, to odstawienie alkoholu na 3 miesiące nie wystarczy...

Witam orientuje się ktoś ile czasu ma sąd na poinformowanie urzędu (gdzie jest zatrzymane prawo jazdy wysłanie im odpisu wyroku ) bo jest dziwna sytuacja u mnie prawko zatrzymane na rok od sierpnia 2015 do sierpnia 2016 ale sprawa była w sądzie apelacyjnym we wrześniu ale nie ma szans na odbiór prawka do czasu aż im sąd nie wyśle odpisu , i teraz cholera nie wiem czy oni to zrobią i jaki mają na to czas

we wrześniu była sprawa , prawko zatrzymane od sierpnia 2015 z zaliczeniem okresu od dnia zatrzymania na okres roku , jest już 14 miesiąc wyrok prawomocny a urzad nie ma nawet wyroku i nie może mnie skierować na badania ;/

byłem i pokazywałem babka na to że nie da rady tak i muszę czekać cholera chyba będe musiał iść do sądu i zapytać czy wysłali a to ostatnie miejsce do którego bym chciał się udać ;/

Ja gdy starałem się o zmianę wyroku na alcolocka to jak miałem posiedzenie 1 września to do starostwa(mieszącego się jakieś 400metrów od sądu) papiery doszły 12 września dopiero.

Dopiero? To bardzo szybko tak naprawdę.

Idź do tego sądu, i zażądaj wysłania odpisu. Nie ma się czego bać, to jest właśnie to wystraszone społeczeństwo boi się sądów policji itd... Dlatego np większość ludzi boi się iść na komisariat żeby np zbadać się alkomatem i uniknąć jazdy pod wpływem...

12.12.2016 mam termin następnego badania z tego co wiem to tutaj w WOMP w rzeszowie tak jest kumpel chciał odzyskać prawo-jazdy po iluś tam latach i dostał też orzeczenie lekarskie negatywne i skierowanie do terapii uzależnień i termin następnego badania na marzec.... wiecie czy jak zakaz sądowy minął 9 miesięcy to mogę wsiadać do auta i jeździć ?

icedfan napisał:
12.12.2016 mam termin następnego badania z tego co wiem to tutaj w WOMP w rzeszowie tak jest kumpel chciał odzyskać prawo-jazdy po iluś tam latach i dostał też orzeczenie lekarskie negatywne i skierowanie do terapii uzależnień i termin następnego badania na marzec.... wiecie czy jak zakaz sądowy minął 9 miesięcy to mogę wsiadać do auta i jeździć ?
nie jeździć nie możesz odpowiesz z art 180kk za przestępstwo czy warto ryzykować ? moim zdaniem nie u mnie zakaz minął 2 miesiace temu sąd nawet nie wysłał odpisu do urzędu to jak jeszcze z badaniami takie jaja to jak na 2017 będzie prawko to będzie cud

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót