Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,mam orzeczony zakaz sądowy na 3 lata zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych, za jazde pod wpływem alkoholu,jak moge skrócic ta kare o połowe t,j, 1,5 roku z blokada alkoholowa,czy nalezy zwrócic sie o to do sadu ,jesli tak to jak napisać wniosek,XXXXXXX

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zalamany_88 napisał:
od nowa egzamin bo nie przeszedłeś badań
Niby dlaczego? Skoro miał zakaz do roku to dlaczego nowy egzamin? Pójdzie na kolejny termin badań, zrobi je i otrzyma bez egzaminu.

Do mysteryman - Jeśli wyrok nie jest prawomocny to teoretycznie możesz jeździć, tylko jak zatrzyma Cie policja to jak sprawdzą Cie to sporządzą notatkę i mogą ją przekazać do sądu, że jeździsz pomimo zatrzymanego PJ i może mieć to wpływ na wyrok. Za to, to czy możesz jeździć po upływie zakazu to poczytaj sobie ten temat, jest tu mnóstwo dyskusji na ten temat. Ostatnio doszliśmy do wniosku, że jeśli "babka" ma wyrok to możesz, ale jak "babka" nie ma to nie możesz. :D

Rozumiem Cie dobrze, ponieważ tak samo jak Ty miałem niskie stężenie, troszkę wyższe od Twojego i wszyscy zrobili ze mnie pijaka, wariata, psychola, idiotę i standardowo usłyszałem "NIE MA LITOŚCI DLA PIJANYCH !!!!" .... Starałem się jeszcze o wyrok w blokadę alkoholową i sąd mi odmówił. Szok.. Za to w większości krajów Europy dozwolone do 0,5 promila i nic by tam nam nie zrobili za takie śmieszne stężenie.

aliaton7035333 napisał:
Do mysteryman - Jeśli wyrok nie jest prawomocny to teoretycznie możesz jeździć, tylko jak zatrzyma Cie policja to jak sprawdzą Cie to sporządzą notatkę i mogą ją przekazać do sądu, że jeździsz pomimo zatrzymanego PJ i może mieć to wpływ na wyrok. Za to, to czy możesz jeździć po upływie zakazu to poczytaj sobie ten temat, jest tu mnóstwo dyskusji na ten temat. Ostatnio doszliśmy do wniosku, że jeśli "babka" ma wyrok to możesz, ale jak "babka" nie ma to nie możesz. :D

Jeżeli mam wyrok prawomocny i zatrzymają mnie do kontroli dokumentów to dostaje 3 lata zakazu prowadzenia pojazdów i chyba 2 lata w zawieszeniu z tego co mi mówiono w środę na komendzie.

Odnośnie tego czy mogę jechać po upływie zakazu to tak jak pisałem, oficer prowadzący powiedział że mogę ale jak zatrzymają do kontroli dokumentów to 50 zł płace.
Te informacje mam potwierdzone z dzisiaj, prosto z komendy policji więc wątpię aby mogli się mylić... bo napewno opini w internecie jest dużo.

Ostatnia edycja:
Jacyków69 napisał:
Mi odebrano prawko w lutym 2016, w maju robilem już psychologiczne i lekarskie. Przed lekarskimi lepiej nie pij z 3,4 tyg, bierz ostropest w tabletkach + hepaslimin lub cos podobnego, do tego zdrowe jedzenie, grefruty, szpinak itp. Ale najważniejsze to te tabletki i woda niegazowana, codziennie po 1,5-2l ;)
Dzięki takiej kuracji miałem nowiutką wątrobe na badaniach i otrzymałem decyzje bezterminową :)

fajnie to napisałeś z tego co wiem to właśnie tak trzeba było zrobić (chodzi o tą wątrobę) ja nie jadłem nic żadnego leku i przez to dostałem wynik negatywny bo wątroba nie zregenerowana.

mysteryman napisał:
A możesz z ciekawości zdradzić co to było ? mnie to czeka za jakiś czas :), odnośnie papierka wygląda to tak, że na obecną chwilę cofają Ci uprawnienia (bo zdrowie Ci nie pozwala), a jak dostarczysz dobre wyniki badań to przywrócą Ci uprawnienia...
lekarskie to odwiedzisz kilka doktorów 3 albo 4 robisz badania krew okulista i takie tam pierdoły to jest początek. (wysyła starosta bynajmniej większość chyba wysyła do WOMP - wojewódzki ośrodek medycyny pracy) warto wcześniej zadzwonić zarejestrować się na jakiś dzień i przyjść rano z samego rana bo potem kolejki. psychologiczne też proste ale miałem przypadek że nie zdałem i musiałem czekać na następne ,polegają na testach obrazkowych można znaleźć co nie co w necie, ale najważniejsze to te co robi się na maszynach, chodzi o reakcje czasu aby ileś tam nie przekroczyła ja też miałem psychiatrę tutaj też pestka , i dodatkowo skierowanie do poradni terapii i profilaktyki uzależnień też pestka bo zrobiłem prywatnie. A i też miałem oddzielnie badania moczu na wykrycie narkotyków ale bez obaw bo ich nie biorę, no i jestem na początku bo wątroba nie zregenerowana tak jak ma być i orzeczenie negatywne.

mysteryman napisał:
Jeżeli mam wyrok prawomocny i zatrzymają mnie do kontroli dokumentów to dostaje 3 lata zakazu prowadzenia pojazdów i chyba 2 lata w zawieszeniu
Chyba nie bardzo. Poczytaj co grozi za art. 244 kk

mysteryman napisał:
Jeżeli mam wyrok prawomocny i zatrzymają mnie do kontroli dokumentów to dostaje 3 lata zakazu prowadzenia pojazdów i chyba 2 lata w zawieszeniu
Jeśli jest PRAWOMOCNY to tak, sprawa karna art 244 . W skrócie "podlega karze pozbawienia wolności do lat 3." .

icedfan napisał:
ja nie jadłem nic żadnego leku i przez to dostałem wynik negatywny bo wątroba nie zregenerowana.
Przez to, że nic nie jadłeś? ... Chyba jakaś pomyłka, w te leki to nie wierz tak bardzo, znam przypadki gdzie właśnie leki podwyższyły enzymy... Po prostu nie pić.

mysteryman napisał:
A oco z tym chodzi ?
Jeśli do WK wpłynie odpis wyroku, dodatkowo jeszcze najlepiej badania to wtedy możesz jeździć, za to jeśli nie wpłynie to nie możesz.

aliaton7035333 napisał:
Przez to, że nic nie jadłeś? ... Chyba jakaś pomyłka, w te leki to nie wierz tak bardzo, znam przypadki gdzie właśnie leki podwyższyły enzymy... Po prostu nie pić.
a jeśli nie piłem 3 miesiące, mam problemy gastrologiczne.

Nie wiem jaki konkretnie miałeś wynik. Jeśli ma się niewiele podwyższone te enzymy to zazwyczaj się przechodzi bez problemu. Jeśli masz jakieś problemy zdrowotne innej natury, to powinieneś o tym poinformować lekarza i napisać o tym. Dodatkowo zaświadczenie od lekarza ogólnego.

Czyli zrobiłeś tą całą terapię i mimo to orzeczenie negatywne? Ciekawi mnie jaki wynik tych enzymów.

icedfan napisał:
ale na 2 lata tylko do 2018r to znaczy że termin następnego badania w 2018 czy co ? długo nie piłeś przed badaniami? i ile miałeś jak cię złapali?
Tak. Termin nastepnego badania w 2018r ale juz nie musze ich robic w MOMPie. Prawie 2 promile. Nie pilem 3 miesiace, bralem tabletki na watrobe i jadlem zdrowo a w sumie niewiem czemu orzeczenie dostalem tylko na 2 lata. Przed wlasciwymi badaniami zrobilem sobie badanie GGTP i wyszlo super. No nie wazne. Wazne ze bylo orzeczenie pozytywne

aliaton7035333 napisał:
Nie wiem jaki konkretnie miałeś wynik. Jeśli ma się niewiele podwyższone te enzymy to zazwyczaj się przechodzi bez problemu. Jeśli masz jakieś problemy zdrowotne innej natury, to powinieneś o tym poinformować lekarza i napisać o tym. Dodatkowo zaświadczenie od lekarza ogólnego.

Czyli zrobiłeś tą całą terapię i mimo to orzeczenie negatywne? Ciekawi mnie jaki wynik tych enzymów.

orzeczenie dostałem razem z skierowaniem na terapię,a jeśli było co cokolwiek typu chory to zaznaczałem nie nie nie nie po kolei.

biezanow_123 napisał:
Tak. Termin nastepnego badania w 2018r ale juz nie musze ich robic w MOMPie. Prawie 2 promile. Nie pilem 3 miesiace, bralem tabletki na watrobe i jadlem zdrowo a w sumie niewiem czemu orzeczenie dostalem tylko na 2 lata. Przed wlasciwymi badaniami zrobilem sobie badanie GGTP i wyszlo super. No nie wazne. Wazne ze bylo orzeczenie pozytywne
a nie wiesz czy mogę gdzieś indziej zrobić to badanie niż WOMP ?

icedfan napisał:
a nie wiesz czy mogę gdzieś indziej zrobić to badanie niż WOMP ?

Badania na ggtp, bilirubine, asat, alat możesz zrobić za opłatą w swoim szpitalu. Ja zrobiłem takie 2,3tyg po mojej kuracji :) wziąłem je ze sobą do WOMP-u bo tylko tam możesz zrobić już te właściwe badania i tylko tam dostaniesz decyzję czy się nadajesz i na jak długi termin Ci wystawią.
Ja miałem ładne wyniki, nawet Panie lekarki (bardzo stare kobiety :) ) powiedziały mi "no tak piękne wyniki to my chętnie weźmiemy i sobie załączyły do moich wyników" dlatego pewnie decyzja bezterminowa z czego się ciesze :)

Jacyków69 napisał:
Badania na ggtp, bilirubine, asat, alat możesz zrobić za opłatą w swoim szpitalu. Ja zrobiłem takie 2,3tyg po mojej kuracji :) wziąłem je ze sobą do WOMP-u bo tylko tam możesz zrobić już te właściwe badania i tylko tam dostaniesz decyzję czy się nadajesz i na jak długi termin Ci wystawią.
Ja miałem ładne wyniki, nawet Panie lekarki (bardzo stare kobiety :) ) powiedziały mi "no tak piękne wyniki to my chętnie weźmiemy i sobie załączyły do moich wyników" dlatego pewnie decyzja bezterminowa z czego się ciesze :)

ile takie badania? spróbuje je na czasie zrobić.
teraz jeszcze pytanie z innego kąta czy jak zabrano mi 09.12.2015 i do tej pory nie oddano a dopiero będę miał następny termin 12.12.2016 to nie będę zdawał egzaminu albo coś w tym stylu?
59850709ec6fe92emed.jpg

Ostatnia edycja:
Ja zaplacilem ok 60zl za GGTP, Bilirubine, alat, aspat i cukier. Nie bedziesz zdawal egzaminu bo uprawnienia nie zostaly zatrzymane na czas przekraczajacy rok. Swoja droga to ladny sobie sprawiles prezent na urodziny ;-)

Ostatnia edycja:
biezanow_123 napisał:
Ja zaplacilem ok 60zl za GGTP, Bilirubine, alat, aspat i cukier. Nie bedziesz zdawal egzaminu bo uprawnienia nie zostaly zatrzymane na czas przekraczajacy rok. Swoja droga to ladny sobie sprawiles prezent na urodziny ;-)

no i git mam nadzieje że następne badania wyjadą pozytywnie. A skąd wiesz że w następny dzień miałem urodziny? w poprzednim wybryku to właśnie 10.12.2014 (było dniu urodzin) a to zatrzymanie dzień przed urodzinami. TYLKO KRETYN TAK POTRAFI ZROBIĆ :d

Ja jeszcze mam takie pytanie, czy jeżeli na policji przyznam się do postawionych zarzutów i zgodzę się na wyrok 6 miesięcy i karę pieniężną - to muszę się osobiście stawić na rozprawie sądowej (która zostanie w jakimś terminie ustalona) czy już nie ma takiej potrzeby ?

aliaton7035333 napisał:

OK, a jeszcze ostatnie pytanie - czy wtedy jak się przyznam od razu przy policjancie prowadzącym sprawę - to wyrok będzie w przyspieszonym tempie niż jakbym miał iść do sądu nie przyznawając się ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót